1. Faillissement SuperTrash laat miljoenenschuld achter
Het is in werkelijkheid nog veel erger dan aanvankelijk werd gedacht. Het ingestorte mode-imperium SuperTrash van onderneemster Olcay Gulsen laat een schuld na van 11 miljoen euro. Dat blijkt uit het tweede faillissementsverslag. De curator heeft onder meer een overzicht gemaakt van de schulden van het modebedrijf, dat in maart bankroet ging. De meest in het oog springende schuldeiser is de Belastingdienst met in totaal ruim 3,8 miljoen euro aan tegoeden. De uitkeringsinstantie UWV vordert bijna twee ton. Onder de gewone schuldeisers zit de huisbank, met een vordering van ruim 2,6 miljoen euro. Andere schuldeisers hebben nog 4,6 miljoen euro tegoed.
2. Harris Corporation neemt L3 Technologies over
Harris Corporation and L3 Technologies gaan fuseren. De overeenkomst is het recentste voorbeeld van hoe verhoogde defensiebestedingen onder Donald Trump contractanten drijft te fuseren om zo grotere projecten binnen te halen. Voor L3 wordt 15,7 miljard dollar geboden. De deal leidt tot een militair communicatie en defensie elektronica conglomeraat met een marktwaarde van zo’n 34 miljard dollar. Het gecombineerde bedrijf, L3 Harris Technologies Inc., zal het op vijf na grootste defensiebedrijf in de VS worden en een top 10 defensiebedrijf wereldwijd. Gezamenlijk biedt het werk aan ongeveer 48.000 werknemers.
3. En verder: Na 5 jaar ziekenhuisbestuurder te zijn luidt Wouter Bos de noodklok
Alle partijen in de zorg gaan harde keuzes uit de weg. Daardoor is de werkdruk onder artsen en verpleegkundigen toegenomen. Ook blijft de ziektekostenpremie verder stijgen en verwachten burgers steeds meer waar voor hun geld. Zo luidt kort samengevat een betoog van oud-PvdA-minister en oud-ziekenhuisbestuurder Wouter Bos in de Volkskrant. Bos was tot 1 oktober voorzitter van de raad van bestuur van het VU Medisch Centrum in Amsterdam, een functie die hij sinds 2013 bekleedde. Als het gaat om de uit zijn voegen barstende gezondheidszorg, steekt Bos de hand tevens in eigen boezem: ‘Als politicus heb ik het niet kunnen voorkomen, als zorgbestuurder heb ik het niet kunnen keren.’ Hij eindigt zijn betoog met de vraag: ‘Wie durft?’
4. Detacheerder Continu krijgt nieuwe CEO
Wisseling van de wacht in de top van bouw- en industriedetacheerder Continu. CFO Seth Winterscheidt gaat de taken overnemen van CEO Jeroen de Bruijn. De intermediair stelt met Winterscheidt (40) als nieuwe directeur ‘nadrukkelijker over de grens’ te kijken voor zijn verdere groei in België en Duitsland, waar de detacheerder nog niet actief is. Over de reden van de wisseling van directeur De Bruijn – die wel als adviseur aanblijft, sinds 1998 in dienst was en vanaf 2005 aandeelhouder – doet het concern geen nadere mededelingen. De Bruijn volgde zelf in 2012 Siegfried Mulder op, die later als aandeelhouder en commissaris betrokken bleef bij het bedrijf.
5. Manager van de dag: Pieter Haas
Pieter Haas, de Nederlandse topman van Ceconomy, het moederbedrijf van MediaMarkt en Saturn, is dit weekend per direct opgestapt. Er is nog geen opvolger gevonden voor Haas. Zijn taken bij Ceconomy worden voorlopig waargenomen door financieel directeur Mark Frese en directielid Dieter Haag Molkenteller. Zodra er een vervanger is, zal ook Frese het bedrijf verlaten. Ceconomy is de voormalige detailhandelstak van Metro, de eigenaar van groothandelsketen Makro, en werd vorig jaar afgesplitst van dat concern. De in Vlaardingen geboren Haas was eerder topman bij MediaMarkt in Nederland. Hij klom op binnen de gelederen van de organisatie en kwam in juli 2017 aan het hoofd te staan van Ceconomy.
6. Tweet van de dag: Flint
De Amerikaanse stad Flint is er na vier jaar nog steeds niet in geslaagd de watercrisis op te lossen. Het water uit de kraan is er al jaren giftig, maar de scholen in de stad kunnen nu eindelijk aan een oplossing denken.
Schools in Flint, Michigan, are getting safe water fountains, thanks to Elon Musk https://t.co/GDmT0FqyJ2 pic.twitter.com/F6LJYjR2wI
— CNN Business (@CNNBusiness) October 14, 2018
7. Koffieautomaat: Opvouwbare smartphone
De opvouwbare smartphone die Samsung nog dit jaar wil presenteren, zal ook te gebruiken zijn als tablet die je na gebruik makkelijk in je zak kunt wegstoppen. Dat zegt topman Dong-Jin Koh van de mobiele divisie van Samsung in een gesprek met CNet. Koh benadrukt dat de telefoon geen ‘gimmick’ zal zijn die ‘zes of negen maanden na de presentatie zal verdwijnen’. Als het aan Samsung ligt, betekent de opvouwbare telefoon een belangrijke vernieuwing in een markt waar de laatste jaren maar weinig echt spectaculaire innovaties zijn geweest.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.