Nieuwsoverzicht: Ex-top Fortis vervolgd, Novartis-topman ziet af van miljoenenbonus en Hertog Jan verslaat Bavaria in de supermarkt.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Ex-top Fortis vervolgd om misleiden aandeelhouders
De voormalige top van Fortis wordt vervolgd voor het schetsen van een te rooskleurig beeld ten tijde van de overname van ABN Amro. Daardoor werden aandeelhouders misleid. Het Brusselse parket zal vragen om de doorverwijzing van zeven ex-bestuurders. Het parket zegt niet welke personen het voor de rechtbank wil brengen, maar volgens dagblad De Morgen wijst alles erop dat het gaat om de zeven mensen die door onderzoeksrechter Jeroen Burm in verdenking zijn gesteld, namelijk ex-voorzitter Maurice Lippens, ex-ceo Jean-Paul Votron, diens opvolger Herman Verwilst, ex-financieel directeur Gilbert Mittler, diens voormalige rechterhand Lars Machenil, voormalig hoofd zakenbank Filip Dierckx en ex-directeur risk Reginald De Gols. Wat het zevental precies ten laste wordt gelegd, wordt woensdag bekendgemaakt.
2. Carlos Slim steunt KPN-ceo Eelco Blok
Opgelucht ademhalen voor KPN-ceo Eelco Blok: grootaandeelhouder América Móvil, het bedrijf van miljardair Carlos Slim, zal deelnemen aan de claimemissie van 4 miljard euro om het eigen vermogen van KPN te versterken. Dat meldt het bedrijf vanochtend in een persbericht. De twee bedrijven hebben ook afspraken gemaakt over een lange termijnrelatie, onder andere dat América Móvil twee commissarissen krijgt bij KPN. "De steun van onze grootste aandeelhouder is een zeer belangrijke stap richting de succesvolle uitvoering van onze kapitaalverwerving, zoals aangekondigd op 5 februari 2013. Ik ben blij dat een belangrijke stap is gezet om KPN’s financiële positie aan te kunnen passen aan de strategie en dat KPN kan profiteren van een sterke relatie met een wereldspeler in de telecomsector” aldus topman Eelco Blok.
3. Novartis-topman ziet af van miljoenenbonus (ondanks goede doelbelofte)
Daniel Vasella ziet af van een vertrekbonus van 72 miljoen Zwitserse frank (bijna 60 miljoen euro), een bedrag waar hij in principe recht op had. De Novartis-topman heeft hiertoe besloten na de ophef die is ontstaan over de bonus. De beloning zou uitbetaald worden over zes jaar en was bedoeld om Vasella weg te houden bij de concurrentie. Een prijzig concurrentiebeding dus. In een persbericht meldt Vasella hierover: "Ik heb begrepen dat veel Zwitsers de compensatie die hieraan is gekoppeld onrealistisch hoog vinden, ondanks het feit dat ik het netto bedrag aan filantropische instellingen beschikbaar wilde maken. Daarom heb ik Novartis verteld dat ik afzie van uitbetaling." Ander bonusnieuws: Europees overleg over een strenger bonusbeleid bij banken (en strengere kapitaaleisen) is mislukt, omdat Groot-Brittannië niets ziet in het plan om een maximum aan bonusvergoeding in te voeren.
4. Huismerken groeien harder dan A-merken, Hertog Jan verslaat Bavaria
De omzet van de 100 populairste A-merken in de supermarkten is vorig jaar met 1,5 procent gegroeid, terwijl huismerken een omzetgroei van bijna 5 procent noteerden. Ook in de supers is het dus crisis, maar dan vooral omdat de consument beter op de kleintjes let. Over de periode 2003 tot 2012 groeiden de huismerken met 7 procent en de A-merken slechts met iets meer dan 1 procent. Campina is voor het elfde jaar op rij de nummer 1 van de A-merken, al zag de zuivelgigant de verkopen wel iets teruglopen. Twee en drie zijn Marlboro en Douwe Egberts. Een van de grote winnaars in de top 100 is het merk Bio+, dat naar plek 39 doorgroeit. Ook flinke groei is er voor Hertog Jan, dat sinds 2001 van 95 naar 30 klom en nu zelfs Bavaria voorbij is.
5. Capgemini vraagt loonoffer tot 30 procent
IT-dienstverlener vraagt oude medewerkers om tot 30 procent van het salaris in te leveren, zo laat vakbond De Unie weten op basis van gesprekken met het personeel. Eerder zei bestuurder Jeroen Versteeg nog dat het loonoffer in enkele gevallen zou oplopen tot 10 procent, maar dat blijkt volgens De Unie geen uitzondering. "Vijftien leden van ons die al gesprekken hebben gehad, kregen een aanbod van minstens 10%", zegt belangenbehartiger Han ter Halle van De Unie. "Voor de meesten was het aanbod een korting van 20% tot 30%. Die getallen horen we ook van andere bonden." Werknemers kunnen het bod weigeren, maar dan moeten ze een andere functie binnen Capgemini accepteren, waarvoor ze zich moeten omscholen en kwalificeren. Capgemini zegt dat de gevallen die tot 30% gekort worden "op de vingers van één hand zijn te tellen". Lees ook:
6. 'Twee voormalig Philips-directeuren erkennen fraude'
Twee voormalig directeuren van de Poolse tak van Philips erkennen dat ze betrokken zijn geweest bij fraude. Volgens de NOS wordt oud-directeur Henryk N., verantwoordelijk voor de verkoop van medische apparatuur in Zuid-Polen, verdacht van het vervalsen van facturen en heeft zijn collega Marian R. bekend dat hij schuldig is aan omkoping. In de fraudezaak staan 23 verdachten terecht. Volgens de Poolse justitie hebben Philips-medewerkers tussen 2000 en 2007 op grote schaal ziekenhuisdirecteuren omgekocht om meer apparatuur te verkopen. Vijf van de verdachten bekennen nu schuld.
7. Twitter komt naar Nederland, opent kantoor
Twitter opent een kantoor in Nederland, zo maakt Tony Wang van de Britse afdeling bekend tegen NU.nl. Vanuit Amsterdam gaat een nieuw team advertenties verkopen aan Nederlandse bedrijven. Zo wil het bedrijf profiteren van de 'volwassen markt' die hier bestaat. "Zo gauw we de juiste groep mensen vinden, kunnen we beginnen", aldus Wang. De advertentie-opties die Twitter op dit moment biedt zijn 'uitgelichte' tweets, trends en accounts. Volgens Wang zijn dit succesvolle vormen waarbij het klikpercentage vele malen hoger ligt dan bij normale banner-advertenties. Hij spreekt over 1 tot 3 procent, tegenover 0,05 tot 0,07 procent.
8. Cijfers: DMS en Akzo Nobel zorgen niet voor positieve noot
DSM en Akzo Nobel hebben weinig gelukkigmakende cijfers bekend gemaakt over het vierde kwartaal van 2012. DSM kreeg te maken met een forse winstdaling van 75 procent, naar 21 miljoen euro. Dat is veel lager dan de 70 miljoen waar analisten op rekenden, en wordt veroorzaakt door fiks lagere marges. Akzo Nobel noteerde ondertussen een verlies van 59 miljoen euro, tegenover een verlies van 68 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens AkzoNobel blijven de economische omstandigheden uitdagend, in het bijzonder in Europa.
9. Smartphone wordt portemonnee – nu echt?
Nederlandse banken maken haast met de invoering van smartphonebetalingen, tenminste: dat zeggen ze zelf. ABN Amro, ING en Rabobank werken op dit moment aan een proef, waarbij wordt samengewerkt met KPN en Mastercard. De eerste introductie van de nieuwe betaalmethode is in Leiden, daarna zal de rest van Nederland snel volgen, aldus de banken. Het is nog onbekend of klanten extra moeten betalen voor de nieuwe dienst, maar het is in ieder geval noodzakelijk om een nieuwe sim-kaart en een applicatie aan te schaffen, anders is mobiel betalen onmogelijk. "Voor de proef in Leiden worden sowieso geen kosten berekend. Daarna is het aan de betreffende bank of consumenten moeten betalen", zegt Jeroen Verrijdt, directeur betalen en sparen bij Rabobank. Lees ook:
10. Getal van de dag: 800 dollar
Het aandeel van Google is gisteren boven een recordbedrag van 800 dollar gestegen. Beleggers hebben er dus vertrouwen in. Het aandeel van het technologiebedrijf is sinds het aantreden van huidig ceo Larry Page met 35 procent gestegen. Twee jaar geleden nam de mede-oprichter het stokje over van Eric Schmidt. Lees ook:
11. De koffieautomaat: Bill Gates klaagt over Microsoft
Even lekker zeuren: altijd leuk. Neem een voorbeeld aan Bill Gates, die in een interview met CBS zegt dat de innovatie bij Microsoft flink achter blijft. Volgens de Microsoft-oprichter heeft huidig ceo Steve Ballmer veel mooie producten op de markt gebracht, maar hij vraagt zich af of het voldoende is. Hij zal niet de enige zijn.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren: Sjoerd van Keulen duikt onder
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.