Plus: Kickstarter NL geen doorslaand succes, banen op de tocht bij Flextronics en 'weer een kartelboete voor Philips'.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Clayton Christensen wuift kritiek weg
Clayton Christensen is het niet eens met de forse kritiek op zijn theorie over disruptieve innovatie. Dat vertelt de goeroe in een lang interview met Businessweek. Vorige week fileerde Jill Lepore, professor Amerikaanse geschiedenis aan Harvard, zijn wereldberoemde theorie in een essay in de The New Yorker. Christensen reageert door te zeggen dat een theorie wordt ontwikkeld volgens een proces: 'Elk punt dat ze probeert te maken over 'The Innovator's Dilemma' is behandeld in een later boek of artikel. Elk punt!' Lepore schrijft onder andere dat Christensen een verkeerde voorspelling deed toen de iPhone uitkwam. Hij dacht dat het een flop zou worden. Christensen: 'Ik framede het niet als een disruptie ten opzichte van de laptop, maar als een duurzame innovatie ten opzichte van Nokia. Ik heb dat gewoon gemist. En het heeft me geholpen bij de theorie, want ik moest er achter komen: wie ben je aan het disrupten?'
2. Camiel Eurlings is tegen Lelystad Airport
De snelle uitbreiding van Lelystad Airport komt te vroeg, zegt KLM-topman Camiel Eurlings tegen De Telegraaf. 'Een overloop van Schiphol is nog jarenlang onnodig, omdat de groeicijfers naar beneden zijn bijgesteld en vliegtuigen groter en stiller zijn geworden. Geen enkele vliegtuigmaatschappij op Schiphol is enthousiast om nu naar Lelystad over te stappen. Er worden loktarieven in Lelystad voorgesteld die de helft zijn van die op Schiphol. Daardoor zal Lelystad nog zeker twintig jaar geen winst maken en Schiphol draait op voor de verliezen. Zo wordt Schiphol duurder en prijst dit knooppunt zich uit de wereldmarkt.' Eerder deze maand werd bekend dat Lelystad Airport flink mag uitbreiden van Luchtvaart-staatssecretaris Wilma Mansveld. Behalve Eurlings zijn ook piloten en de AVNR tegen. Lees ook het interview dat we recentelijk met Eurlings hadden.
3. 'Kartelboete voor Philips'
Philips krijgt misschien weer een boete voor kartelvorming, zo zeggen bronnen in Brussel. Dit keer zou het gaan om prijsafspraken rond de fabricage van chips, een tak van sport waarin Philips niet meer actief is sinds NXP in 2006 zelfstandig verder ging. Het kartel is bijna verjaard, dus moet de Europese Commissie voor 9 september een beslissing nemen. Volgens de bronnen probeert Philips de zaak echter te rekken, door gaten te schieten in de argumentatie van de commissie.
4. Banen op de tocht bij Flextronics
Bij logistiek bedrijf Flextronics in Venray dreigen veel banen verloren te gaan, zo meldt het ANP. De vakbonden FNV Bondgenoten en De Unie hebben een vertrouwelijke melding over collectief ontslag ontvangen, onthulden ze maandag. Ook hebben zich verontruste werknemers bij de vakbonden gemeld. Ze zeggen dat klanten weglopen bij het bedrijf. Aantallen ontslagen mogen de vakbonden niet noemen. Bij Flextronics zijn ongeveer 500 mensen in vaste dienst en werken ongeveer 400 mensen met een flexibel contract. De vakbonden vrezen dat vooral werknemers met een tijdelijk contract de dupe worden. Bij Flextronics was maandag niemand bereikbaar voor commentaar.
5. Nederlandse Kickstarter geen doorslaand succes
Terwijl internationaal het ene na het andere gekke project wordt gefinancierd via crowdfundingsplatform Kickstarter, komt de Nederlandse tak van het bedrijf moeizaam op stoom. Van de 70 projecten die in Nederland geld wilden ophalen, hebben er slechts 10 de financiering rond gekregen. Kickstarter is sinds twee maanden actief in ons land. Via de site is wereldwijd al meer dan een miljard dollar opgehaald. In Nederland slaagden bijvoorbeeld twee studenten uit Enschede in hun zoektocht naar geld. Zij haalden 100.000 euro op voor een bol waarmee je apparaten in je huis aanstuurt. Meest recente Hollands glorie: een dankbaarheidssteen.
6. ING benoemt innovatie-topman
ING heeft de Pool Brunon Bartkiewicz benoemd tot innovatiebankier. In die rol moet de bestuurder er voor gaan zorgen dat goede ideeën snel hun weg naar de markt vinden. Ook heeft Bartkiewicz, die op 1 juli in zijn nieuwe functie start, als taak om nieuwe technologie te introduceren. Een van de gebieden waar ING mogelijkheden ziet is big data, al ging dat eerder dit jaar – in ieder geval qua communicatie – fout toen het bedrijf aankondigde klantgegevens te gaan gebruiken om gerichte aanbiedingen te doen. Momenteel is Bartkiewicz nog verantwoordelijk voor de activiteiten van ING in Frankrijk, Italië, Spanje en in de Oost-Europese landen Polen, Roemenië en Turkije.
7. Dirk, Action en Deka verslikken zich in toeter
Het succes van het Nederlands elftal (off topic: hoera!) is volgens marktonderzoeker GfK kassa voor bedrijven, maar een ongeluk zit letterlijk in een klein hoekje, zo hebben Dirk van den Broek, Action en Dekamarkt gemerkt. De winkelketens hebben een oranje toeter uit de handel moeten halen, omdat er gevaar op verstikking is bij gebruik. De zogeheten Sambabal toeter is tussen eind maart en begin juni verkocht, klanten wordt opgeroepen het product te retourneren.
8. Alstom-ceo stelt Fransen gerust
De overname van enkele Alstom-onderdelen door het Amerikaanse GE is goed voor de werkgelegenheid in Frankrijk, zegt Alstom-ceo Patrick Kron. Het bedrijf uit Parijs ging afgelopen weekeinde akkoord met een bod van zeventien miljard dollar (12,5 miljard euro) van General Electric. De Amerikanen worden daardoor onder meer eigenaar van de energieafdeling van Alstom. Door die gedeeltelijke overname blijven volgens Kron banen gespaard en zijn de nationale belangen van Frankrijk beschermd. De Franse overheid, die bang was voor het tegendeel, heeft een belang genomen in Alstom om controle te kunnen houden over de tak voor kernenergie.
9. Getal van de dag: 4.7 en 5.5
Apple begint volgende maand met de productie van nieuwe iPhones, meldt Bloomberg op basis van – uiteraard – anonieme bronnen. Het bedrijf komt volgens de bronnen met twee modellen die grotere schermen hebben, van 4.7 en 5.5 inch groot. De huidige iPhone 5S heeft een 4-inch scherm.
10. Koffieautomaat: Gebouw van Apple in constructie
Voor de Apple-fans: bekijk hier hoe het nieuwe, futuristische Apple-kantoor in aanbouw is. Het gebouw wordt een soort UFO en moet binnen twee jaar klaar zijn. Ondernemer Ricardo Semler zei recentelijk tegen MT dat hij het 'een graftombe' vond. 'Het is een soort piramide voor de farao Steve Jobs. Dat gebouw is een teken van de decadentie van het systeem. Als je bezig bent met een hommage aan jezelf, is dat het begin van het einde.'
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.