1. Ernstige beschuldiging kartelvorming Duitse autofabrikanten
Der Spiegel meldde vrijdag dat Volkswagen, BMW, Daimler, Porsche en Audi jarenlang verboden prijsafspraken hebben gemaakt. Volgens het Duitse blad zou het zelfs kunnen gaan om een van de grootste kartelzaken in de Duitse geschiedenis. De ondernemingsraad van Volkswagen liet in het weekend weten zo snel mogelijk opheldering te willen hebben van de raad van toezicht van de autobouwer over die berichten. Ook de Europese Commissie gaat de verdenking onderzoeken waarbij er nauw samen wordt gewerkt met het Duitse Bundeskartellamt. Niet alleen slecht nieuws voor de sector maar wellicht ook slecht nieuws voor de Duitse economie. De automobielindustrie is immers Duitslands grootste werkgever.
2. ACM deed inval bij PostNL
Uit een vonnis van de rechtbank Den Haag blijkt dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een inval heeft gedaan bij PostNL. Dit wegens lopend onderzoek naar misbruik van haar machtspositie. PostNL eiste in een kort geding dat in beslag genomen documenten en gegevens niet meegenomen mogen worden in het onderzoek maar de rechter wees de eis af. De ACM zou zorgvuldig te werk zijn gegaan het is volgens de rechter voldoende aannemelijk dat de documenten in het kader van het onderzoek relevant zijn. Het onderzoek richt zich op medewerkers van PostNL, waarbij wordt gekeken wie opdracht heeft gegeven tot de ‘vermoedelijke overtredingen’ van Nederlandse en Europese mededingingswetgeving.
3. Vertrouwelijke gegevens voor het oprapen
Het ging al niet florissant met zakenbank Wells Fargo, na het schandaal vorig jaar waarbij 5.300 medewerkers werden ontslagen wegens grootschalige fraude. Nu krijgt het een volgende knauw nu blijkt dat gegevens van 50.000 zeer vermogende klanten per ongeluk op straat zijn gegooid. Een advocaat van de bank stuurde het bestand naar een voormalig werknemer die een rechtszaak voert tegen een medewerker van de bank. Het bestand bevat namen, bsn-nummers en gevoelige financiële informatie van klanten. In Nederland kennen we ons eigen vertrouwensschandaal. Onder andere verslagen van motivatiegesprekken en functioneringsrapporten van oud-medewerkers van V&D blijken op straat te zijn beland. Een man kocht een kast uit de failliete boedel van de winkelketen en trof in die kast de vertrouwelijke stukken aan.
4. MarketAxess kiest voor Amsterdam
Een van de grootste obligatiehandelsplatforms ter wereld heeft Amsterdam gekozen als basis in de EU voor na de brexit. Amsterdam biedt volgens het Amerikaanse MarketAxess, die een marktkapitalisatie heeft van meer dan 7 miljard dollar, een gunstige Europese ligging. Daarnaast speelt volgens Rick McVey, topman van het bedrijf, de opstelling van Nederlandse toezichthouders ten opzichte van handelsplatforms een belangrijke rol. MarketAxess is het eerste handelshuis dat zijn plannen na de brexit bekend maakt. De meeste banken en verzekeraars waren daar al eerder duidelijker in en lijken minder gecharmeerd van Amsterdam, dit vanwege de Nederlandse bonusregels. Vrijdag maakte Bank of America nog bekend zijn Europese hoofdkantoor in Dublin te vestigen.
5. Manager van de dag: Sarah Huckabee-Sanders
Sarah Huckabee-Sanders viel de voorbije maanden al vaker in voor voormalig woordvoerder Sean Spicer, nu krijgt zij als zijn opvolgster het toneel van de perszaal van het Witte Huis voor zich alleen. Amerikaans president Trump vroeg woordvoerder Spicer om aan te blijven, maar Spicer weigerde dat. Volgens de New York Times noemde hij de aanstelling van Anthony Scaramucci als communicatiedirecteur “een grote fout”, waarna hij zijn ontslag indiende. Huckabee-Sanders mag daarmee de zware rol van Spicer volledig overnemen. Dat hoeft overigens geen probleem te zijn. Als dochter van voormalig presidentskandidaat Mike Huckabee is politiek haar met de paplepel ingegoten.
6. Tweet van de dag: Anthony Scaramucci
Zoals gezegd was het de aanstelling van Anthony Scaramucci die er voor zorgde dat Spicer ontslag nam. Maar wie is hij? Scaramucci studeerde af aan Harvard en werkte daarna jarenlang voor zakenbank Goldman Sachs. Daarna zette hij zijn eigen investeringsfonds SkyBridge Capital op. Al sinds 2008 boeit Scaramucci zich voor de politiek. Toen schaarde hij zich achter de fondsenwerving voor de Democraat Obama. Ook over Clinton zei hij dat ze ‘extreem competent is’, in schril contrast met Republikein Donald Trump waarvan hij ooit zei een ‘rare snuiter’ te zijn die ‘geen beoordelingsvermogen heeft’. Zijn tweets gingen dan ook direct in tegen het beleid van Trump. Beleid wat Scaramucci nu aan het publiek moet verkopen. Vandaar ook dat hij in zijn huidige rol wat moest wissen.
Full transparency: I'm deleting old tweets. Past views evolved & shouldn't be a distraction. I serve @POTUS agenda & that's all that matters
— Anthony Scaramucci (@Scaramucci) July 22, 2017
7. Koffieautomaat: Hyperloop
Hoe zit dat nu eigenlijk met die Hyperloop?
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.