Plus: Uberpop negeert verbod, meer bouwvacatures verwacht, Nederlandse economie in de lift en Jobs had niet altijd gelijk.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Energiebedrijven 'laaiend' over duurzame lijst
Eon, Electrabel en Essent zijn 'laaiend' over een onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu naar de duurzaamheid van Nederlandse energiebedrijven. Ze hebben hun medewerking geweigerd, omdat ze het niet eens zijn met de opzet, schrijft Trouw. Uit het onderzoek blijkt dat Eneco van de grote energiereuzen de duurzaamste is, terwijl Nuon en Essent een onvoldoende scoren. De kleine energiebedrijven staan bovenaan in de ranglijst. Essent, die helemaal onderaan eindigde, stelt onder andere dat de ranglijst voorbij gaat aan het feit dat grote producenten zorgen voor betrouwbare energievoorziening met hun kolen- en gascentrales. Eon zegt dat kleine energieleveranciers, die zelf geen stroom produceren, niet kunnen worden vergeleken met de grote spelers. Ook Nuon heeft vraagtekens bij de lijst, het bedrijf beweert dat de onderzoekers slordig zijn om gegaan met de aangeleverde informatie. Als de opzet van de ranglijst niet verandert, zal Nuon volgend jaar zijn medewerking staken.
2. Motief De Mol-afperser nog onduidelijk
Het motief van de 70-jarige afperser van John en Linda de Mol is nog steeds onduidelijk. Dirk Klaas M. eiste miljoenen van de familie, maar zelf hij heeft nog niets gezegd over zijn beweegredenen, schrijft het AD. Gisteren werd bekend dat de afperser een succesvol ondernemer en zakenman was, maar de krant citeert een goede bekende van hem, die stelt dat M. zich wel eens ergerde aan rijke buurtgenoten die 'weinig hoefden te doen voor hun geld'. 'Daarbij noemde hij vaak de naam van John de Mol. Die doet maar wat hij wil, zei hij dan, terwijl wij hard moeten werken voor ons geld.' Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt tegen De Telegraaf echter dat het niet voor de hand ligt dat M. het voor het geld deed. M. zou bijvoorbeeld meer dan genoeg geld hebben gehad om zonder hypotheekverstrekking een appartement op zijn naam te zetten.
3. ABN: Niet BRIC maar Vietnam
De BRIC-landen presteren de laatste tijd slechter, bedrijven die op zoek zijn naar groei doen er goed aan te kijken naar landen als Indonesië, Maleisië en Vietnam. Dat stelt ABN Amro in een rapport over 16 veelbelovende en opkomende landen. De bank denkt dat de wereldwijde productie steeds meer in dit soort landen gaat plaatsvinden. 'Het verwachte aanhoudende verschil in groeitempo met industrielanden zorgt ervoor dat het economische zwaartepunt in de toekomst nog verder zal verschuiven', zegt Marijke Zewuster, hoofd emerging markets van ABN Amro, tegen de NOS.
4. Het gaat beter met de Nederlandse economie
Goed nieuws op economisch gebied: volgens De Nederlandsche Bank (DNB) 'veert' de economie op en wint deze langzaam aan kracht. Dit komt vooral dankzij de export en de aantrekkende consumptie. Ook is de woningmarkt over het dieptepunt heen, stelt DNB. Dit jaar groeit de economie met 0,8 procent, volgend jaar met 1,2 procent en in 2016 met maar liefst 1,5 procent. Als deze cijfers kloppen, dan zou de Nederlandse economie in 2016 terug zijn op het niveau van 2008.
5. Uberpop negeert verbod
Het blijft 'nee'. Gisteren stond Uber in Nederland door rechter om voor elkaar te krijgen dat Uberpop, de taxidienst waarbij niet-gecertificeerde chaffeurs mensen vervoeren, in Nederland zou worden toegestaan. Maar dat lukte niet. Uberpop blijft verboden bepaalde de rechter. Of Uber zich daar ook aan gaat houden, is maar de vraag. In een reactie aan RTL Nieuws liet het bedrijf weten zich weinig van de uitspraak aan te trekken: 'De wet waar de uitspraak op is gebasseerd, komt uit 2000 en is verouderd.' Uber kan nog niet tegen de uitspraak in beroep gaan, want er loopt nog een andere zaak.
In Amsterdam, still only 6-min wait, despite Dutch ruling banning Uberpop. pic.twitter.com/JFphUsdQ4c
— Sam Schechner (@samschech) 8 december 2014
6. BP moet slachtoffers olieramp blijven betalen
Oliemaatschappij BP moet zich gewoon houden aan een vier jaar geleden overeengekomen schikking in verband met de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof gisteren bepaald. BP had een verzoek ingediend om de schikking te herzien, omdat het bedrijf claims zou ontvangen van partijen die helemaal geen schade hadden geleden door de ramp. In afwachting van die herziening wilde de oliereus van het hof toestemming om de betalingen aan slachtoffers op te schorten. Aanvankelijk had BP erop gerekend dat de schikking 7,8 miljard dollar (6,4 miljard euro) zou gaan kosten. Inmiddels gaat het al uit van een bedrag boven de 10 miljard dollar. Daar zullen naar verwachting nog vele miljarden dollars aan boetes bijkomen.
7. Meer bouwvacatures verwacht
Een toenemend aantal bouwbedrijven verwacht dat het aantal vacatures in de branche snel gaat aantrekken. Ondernemers in de bouw zijn hierover de laatste jaren niet zo optimistisch geweest als nu. Dat schreef het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren. De indicator die het statistiekbureau bijhoudt over het verwachte verloop van de vacatures in de bouw, bereikte in november de hoogste stand ooit. Afgelopen maand zeiden opnieuw meer bedrijven dat zij op korte termijn meer vacatures verwachten. Het CBS peilt de stemming hierover al sinds januari 1998. Toch gaat het met de omzet in de bouw nog niet goed. In het derde kwartaal vertoonde deze op jaarbasis nog een daling. Maar volgens het CBS zijn de vooruitzichten voor de toekomstige bouwproductie positiever, vooral voor de woningbouw.
8. Actie tegen reorganisatie Brink's
De vakbonden gaan deze week actievoeren uit protest tegen het grote banenverlies bij geldtransporteur Brink's. Circa 450 werknemers van het bedrijf gaan woensdag langs bij de hoofdkantoren van Brink's Nederland, Rabobank en De Nederlandsche Bank (DNB). Daar zullen zij petities overhandigen met een oproep tot het behoud van zo veel mogelijk banen, maakten FNV en CNV gisteren bekend. Brink's verliest Rabobank als grootste klant. De geldtransporteur wil dit opvangen door volgend jaar drie van de zeven vestigingen te sluiten en 600 van de 1.080 banen te schrappen.
9. Getal van de dag: 200 miljoen
De staking die gisteren Brussel in zijn greep hield, kost volgens de Belgische werkgeversorganisatie Beci het lokale bedrijfsleven 200 miljoen euro. Ook zou de staking 2,000 banen bedreigen. Demonstranten blokkeerden gisteren de belangrijkste toegangswegen naar de Belgische hoofdstad omdat ze het niet eens zijn met het regeringsbeleid. De staking is de derde regionale, volgende week maandag volgt er een nationale staking die het land voor 24 uur moet platleggen.
10. Koffieautomaat: Steve Jobs had niet altijd gelijk
Steve Jobs had het niet altijd bij het rechte einde. In 1995 stelde hij in een interview dat mensen in de jaren daarna hun informatie niet van het internet zouden halen, omdat dat zou zorgen voor te veel prikkels. In 2014 weten we niet beter. Bekijk hieronder het bewuste gesprek:
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.