1. Elbers roept bonden bijeen, heropent vertrekloket
KLM-topman Pieter Elbers heeft de bestuurders van vakbonden op het hoofdkwartier ontboden en verzocht een eind te maken aan het geruzie over het sociale plan. KLM moet door de coronacrisis flink reorganiseren en krijgt een lening van de Nederlandse staat mits er loonoffers komen en het bedrijf verduurzaamt. Onenigheid tussen vakbonden zou voor vertraging zorgen bij het uitwerken van het bezuinigingsplan, zo stelt NRC. Volgens de bonden voor grond- en cabinepersoneel hebben de piloten te scherp onderhandeld met KLM. Zo zou het loonoffer van de piloten eerder teruggedraaid worden en krijgen ze waar mogelijk plek in business class bij privéreizen. Om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen heeft KLM het vertrekloket opnieuw geopend. Ook dat gaat niet zonder kritische noot, zo schrijft RTLZ. De Nederlandse vakbond voor luchtvaarttechnici stelt dat het een karige regeling is, om de vertrekpremie kan oplopen tot maximaal anderhalf jaarsalaris.
2. BCD zet mes in 3000 banen
Zakenreisconcern BCD van van John Fentener van Vlissingen ziet zich genoodzaakt 3000 banen te schrappen. Ook stort de familie vers kapitaal bij. In gesprek met het FD zegt de topondernemer: ‘‘De omzet klapte aanvankelijk met 99% in, dit jaar valt de totale omzet 75% lager uit.’ In 2019 had BCD nog een omzet van 16 miljard euro. De reismiljardair verwacht dat het verlies aan banen hierbij zal blijven. ‘Het ergste wat je mensen kan aandoen, is dat je maar blijft reorganiseren.’ Fentener van Vlissingen denkt dat het zeker vijf jaar duurt voordat de zakenreismarkt weer op het oude niveau zit: ‘De markt voor zakenreizen gaat zeker terugkomen, maar anders.’
3. Buffett zwijgt over presidentsverkiezingen
De normaal gesproken praatgrage beleggersgoeroe Warren Buffett zwijgt als het gaat over de aanstaande presidentsverkiezingen in Amerika zo valt te lezen op DFT. Opvallend want in 2016 schaarde ‘het orakel van Omaha’ zich nog publiekelijk achter Hillary Clinton. Trump leek hem minder geschikt als kandidaat: ‘Ik ken niemand anders dan Trump die betrokken is geweest bij zes faillissementen.’ Sommige analisten denken dat Buffett vreest voor de gevolgen bij een veto voor Trump. In de voorverkiezingen leek hij een voorkeur te hebben voor Michael Bloomberg, maar hield zich ook daar op de vlakte: ‘Het lijkt me niet handig als de ene miljardair aankondigt dat hij de andere miljardair steunt.’ Onder meer Netflix-oprichter Reed Hastings en voormalig Starbucks-ceo Howard Schultz zijn publiekelijk pro-Biden.
4. Philips boert goed in coronatijd
Hij deed het al zeer verdienstelijk, nu toont Frans van Houten zich als uitstekende crisis-ceo. De omzet ging van 4,7 miljard naar 5 miljard euro. De nettowinst steeg tot 340 miljoen euro, tegenover 200 miljoen een jaar eerder. Dit ondanks een mega-order van tienduizenden beademingsmachines die werd geschrapt door de Amerikaanse overheid. Die betichte het bedrijf ervan de apparaten te duur te verkopen. Van Houten zegt daarover: ‘Het was nogal een onheuse bejegening: we weten dat we nergens prijzen hebben verhoogd.’ Hij vervolgt speculerend: ‘Misschien ook wel omdat het ze goed uitkomt.’ Volgens NRC kijkt Philips nu of de voorraad van 30.000 stuks wellicht in Afrika verkocht kan worden.
5. Oud-Perscombinatie en NOS-voorzitter Max de Jong (86) overleden
Een bestuurlijk zwaargewicht en ‘de klinische manager met de heldere geest’, zo werd hij genoemd. Max de Jong wist de verlieslatende journalistiek in Nederland in de jaren 80 om te buigen tot winstgevende machines. Zo slaagde de voormalige McKinsey-manager erin om Perscombinatie (de Volkskrant, Trouw en Het Parool) op de rit te krijgen. Ook was De Jong van 1991 tot 1993 voorzitter bij de NOS. ‘Toen hij kwam was er een tekort van 150 miljoen gulden, toen hij wegging een overschot van 43 miljoen’, zo valt te lezen in Villamedia. Niet alle plannen zijn tot bloei gekomen: Perscombinatie fuseren met Elseviers Dagbladunie (NRC en AD) werd door de redacties gedwarsboomt. Was dat gelukt, waren de dagbladen wellicht niet collectief in handen gekomen van onze Zuiderburen.
6. Must read: Hoe YouTube de complottheorie uit het algoritme wilt weren
Wellicht heb jij ze ook op kantoor rondlopen: complotdenkers die geloven dat Bill Gates ze wil microchippen, 5G corona veroorzaakt, de aarde plat is en politiek Den Haag betrokken is bij een wereldwijd pedofielen netwerk. Het is grotendeels de schuld van de algoritmes van Facebook en Youtube, die op basis van klikgedrag meer en meer complottheorieën tonen. Gelukkig erkent Youtube anno 2020 eindelijk hun maatschappelijke rol en is actief bezig om deze ‘fabeltjes fuik’ uit de algoritmes te weren, zo schrijft Wired. Nog niet bijgepraat over de rol van algoritmes? Bekijk de Netflix-documentaire The Social Dilema, of de samenvatting van Arjen Lubach hier benden.
7. Koffieautomaat: Nokia wil 4G-netwerk… op de maan
Nokia gaat aan de slag gaat met de bouw van een eerste mobiel netwerk op de maan. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zou opdracht gegeven voor het aanleggen van een 4G-netwerk eind 2002. Astronauten zouden de verbinding kunnen gebruiken voor wagentjes, navigatie en het versturen van videobeelden – zo schrijft de NOS. Het Finse bedrijf krijgt 14 miljoen dollar om zendapparatuur te bouwen om data terug naar de aarde te zenden.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.