Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Bye bye Britain: de eerste bedrijven mijden investeringen
Beleggers lijken na de aanvankelijke schok al weer over de Brexit heen. De FTSE 100, de belangrijkste beursgraadmeter van de beurs van Londen staat al weer boven het niveau van het slot van 23 juni.
Er zijn echter al wel bedrijven die aangeven investeringen in Groot-Brittannië uit te stellen of delen van het bedrijf te willen verplaatsen. Zo zal Siemens voorlopig geen extra investeringen doen in de locatie in Hull waar het windturbines maakt. De reden: het is onduidelijk of de export van producten vanuit Hull naar EU-landen straks extra kosten met zich meebrengt.
Eergisteren liet Richard Branson al weten dat zijn bedrijf Virgin investeringen vanwege de Brexit heeft moeten uitstellen. Jamie Dimon, de baas bij zakenbank JP Morgan, heeft in een e-mail aangekondigd dat een Brexit gevolgen gaat hebben voor de Europese tak van het bedrijf. Zo’n 1000 – 4000 banen zouden kunnen verhuizen naar de overkant van het Kanaal. Der Spiegel zette een aantal bedrijven op een rijtje.
2. Bedrijfspand kopen? Particulieren verstrekken hypotheken
Nadat de disruptors in de financiële wereld zich eerst op de bedrijfslening hebben gestort door crowdfunding mogelijk te maken, is nu de hypotheekmarkt aan de beurt. Bedrijven die hun bedrijfspand willen kopen, hoeven daarvoor niet langer naar de bank. Projectontwikkelaar Maarten Rövekamp koppelt rijke particulieren aan ondernemers, schrijft het Financieele Dagblad. Het voordeel voor de particuliere investeerder is een rendement van meer dan 5 procent. Ook krijgen ze een stukje extra zekerheid. Een ondernemer die zijn bedrijfspand koopt, wil daar waarschijnlijk lange tijd blijven. 15 beleggers zouden inmiddels voor in totaal 6 miljoen euro aan leningen hebben verstrekt.
3. Geen hoofdpijn werkgevers dankzij Blind en Hiddink
Nu het Europees Kampioenschap na een saaie groepsfase toch nog interessant dreigt te worden, zou je misschien nog een keer treuren om het feit dat Oranje zich niet geplaatst heeft. Je kunt het ook van een positieve kant bekijken. Geen wedstrijden van Oranje betekent ook veel minder ziekteverzuim. Het bureau Acture, dat voor grote bedrijven het verzuimbeleid uitvoert, berekende dat de totale kosten voor werkgevers vanwege ziektemeldingen daags na een wedstrijd in de miljoenen lopen. Het trieste dieptepunt was de overwinning van Nederland op Australië tijdens het WK in Brazilië. Als gevolg van een biertje teveel steeg het ziekteverzuim de dag erna met 27 procent. Volgens Acture goed voor een schadepost van 3,7 miljoen euro.
4. Monsanto praat nog steeds met Bayer
Hoewel landbouwgifproducent en zaadveredelaar Monsanto niet van plan lijkt om het eerdere bod van het Duitse Bayer alsnog te accepteren, wordt er nog altijd gepraat tussen de bedrijven, melden diverse media. Een volledige overname ligt niet op tafel, een overname van bepaalde onderdelen van Monsanto wel. Het Duitse Bayer, bekend van medicijnen maar net als Monsanto ook actief op de markt voor chemie en biochemie voor de landbouw, bood vorige maand 62 miljard dollar voor Monsanto.
5. Nike’s nieuwe tennisjurkje: marketingstunt of foutje?
Nike’s nieuwste tennisjurkje verhit de gemoederen op Wimbeldon. De meeste dames die Nike als kledingsponsor hebben, zijn niet echt te spreken over het vormloze kledingstuk. Het grootste probleem is dat het jurkje opwaait bij bijna elke slag en zo voor een ‘Marilyn Monroe’- momentje zorgt. Een aantal tennissters heeft het opgelost met een riem, anderen trokken er iets over aan. Alleen de Canadese Eugenie Bouchard was enthousiast over het kledingstuk. Blijft de vraag in de lucht hangen: heeft Nike hier een foutje gemaakt, of is er sprake van een marketingstunt?
6. Zo probeert Facebook kantoorpolitiek tegen te gaan
Mensen zijn zelfzuchtig, dat weten ze bij Facebook ook. Toch zeggen ze zelf dat ze er aardig in slagen om kantoorpolitiek in de kiem te smoren. Dat schrijft in elk geval Jay Parikh op HBR.org. Parikh kan het weten, want hij is wereldwijd verantwoordelijk voor techniek en infrastructuur bij Facebook. Maar hoe doen ze dat dan? Ten eerste worden mensen erop geselecteerd. Ten tweede wordt de manager binnen de organisatie niet hoger geacht dan de professional. De manager faciliteert een team om tot goede prestaties te komen en ook niet veel meer dan dat. En ten derde probeert het bedrijf intern zo open mogelijk te communiceren. Kennis is immers macht.
7. Neelie Koers kapt interview af na kritische vraag over Uber
Neelie Kroes was niet bepaald gediend van de kritische vragen van een journalist van de Vlaamse VRT. De VRT herinnerde haar aan een uitspraak die ze in 2004 deed vlak voor haar eerste termijn als Eurocommissaris. Kroes beloofde destijds nooit een baan bij het bedrijfsleven te zullen aanvaarden na afloop van haar termijn om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Kroes werkt inmiddels voor het Amerikaanse Uber.
8. Manager van de dag: Satya Nadella (Microsoft)
Mark Zuckerberg baarde in 2015 opzien door elke week een boek te lezen. Waar haalt die jongen die tijd vandaan? Maar Zuckerberg is niet de enige topman die tijd overhoudt voor andere dingen. Satya Nadella, de nieuwbakken topman van Microsoft schrijft tussen de bedrijven door een boek. ‘Hit Reshift’, een boek over zijn eigen leven, zijn werk bij Microsoft en zijn visie op de toekomst, verschijnt als het goed is in de herfst van 2017 bij uitgeverij HaperCollins.
9. Getal van de dag: 8,5 miljoen
In Europa rijden 8,5 miljoen mensen rond in een lieg-Diesel met sjoemelsoftware afkomstig van het Volkswagenconcern. Maar waar de Amerikaanse klanten schadevergoedingen van 5.000 tot 10.000 dollar tegemoet kunnen zien, krijgen Europese klanten tot grote ergernis van Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska niets.
Biekowska vindt dat ook Europese klanten geld moeten krijgen, liefst zonder dat ze daar eerst rechtszaken voor moeten voeren. De kans dat Volkswagen uit zichzelf Europese klanten tegemoet zal komen, is echter miniem. Het bedrijf haalt auto’s terug om de sjoemelsoftware te verwijderen, maar daar blijft het bij. In Europa zou geen sprake zijn van een waardevermindering van de auto’s. De schikking in de VS kost Volkswagen 15,3 miljard dollar.
10. Koffieautomaat: ‘Leave Actually’
De Britten staan bekend om hun gevoel voor humor, maar voor de beste Brexit-grappen moet je op dit moment in de VS zijn. Na gisteren de reactie van de Brit in Amerikaanse dienst John Oliver, vandaag The Daily Show.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.