1. DSM-topman verzet zich tegen CO2-belasting
Feike Sijbesma gelooft ‘heilig’ in het beprijzen van CO2-uitstoot, maar het idee dat Nederland en Duitsland een eigen CO2-belasting invoeren vindt de topman niets. In een interview met Het Financieele Dagblad laat hij weten niets te zien in een ‘stapeling van systemen’. Bovendien begint het huidige Europese systeem voor handel in emissierechten nu van de grond te komen nu het overschot aan emissierechten wordt aangepakt. Door emissierechten in te trekken is de prijs voor een ton CO2-uitstoot sinds begin 2018 gestegen van minder dan 8 euro naar 26 euro. Sijbesma ziet verder geen heil in nationale systemen, omdat bedrijven elkaar in regio’s over grenzen heen beconcurreren.
2. Bestuursleden WeWork proberen CEO buiten te werken
Diverse bestuurders van verhuurder van flexibele kantoorplekken WeWork zouden erop aandringen om Adam Neumann terug te laten treden als CEO. De bestuursvoorzitter kwam deze week onder vuur te liggen door zijn excentrieke gedrag en drugsgebruik, schrijft The Wall Street Journal. WeWork zag de afgelopen maanden zijn waardering meermaals naar beneden worden bijgesteld en stelde zijn beursgang uit. Deze week zouden bestuurders, gelieerd aan grootaandeelhouder SoftBank, met een voorstel komen waarin Neumann wordt gevraagd om door te gaan als niet-uitvoerend bestuurder.
3. Thomas Cook vraagt faillissement aan
De Britse reisorganisatie Thomas Cook staakt per direct alle activiteiten. Alle vluchten en vakanties zijn geannuleerd waardoor honderdduizenden reizigers zijn gestrand. Eerder dit weekend zei de Britse minister Dominic Raab dat Britse vakantiegangers bij een faillissement niet hoeven te vrezen om in het vakantieland te stranden, omdat de Britse overheid een noodplan klaar heeft liggen. Dit zou vandaag van kracht worden. Momenteel zijn ongeveer honderdduizend Nederlanders op vakantie via de Nederlandse tak van Thomas Cook. Een woordvoerster zegt tegen NRC dat zei hun vakantie niet hoeven af te breken. Onduidelijk is of de Nederlandse tak, waar 200 mensen werken, faillissement aanvraagt.
4. Google investeert miljarden in Europese datacenters
De komende twee jaar zal Google 3 miljard euro vrijmaken om bestaande datacentrums in Europa uit te breiden. Dat maakte topman Sundar Pichai bekend tijdens een ontmoeting met de Finse premier. In Finland zal er 600 miljoen euro worden geïnvesteerd. Waar de resterende 2,4 miljard naartoe vloeit is nog onbekend. Google zegt, inclusief de geplande investeringen, sinds 2007 zo’n 15 miljard in Europa te hebben geïnvesteerd. Deze zomer kondigde de techgigant al aan 1 miljard te investeren in de uitbreiding van het datacenter in Groningen.
5. Fitbit overweegt bedrijf te verkopen
Wearableproducent Fitbit is in gesprek met een zakenbank om het bedrijf te verkopen. Bronnen zeggen tegen Reuters dat deze stap het bedrijf zou moeten helpen in de moeizame draai van fitnesstrackers naar smartwatches. De markt voor smartwatches wordt gedomineerd door partijen als Apple en Samsung. Op het gebied van fitnesstrackers heeft Fitbit concurrentie van goedkopere alternatieven Huawei en Xiaomi. Het bedrijf zegt niet te reageren op marktgeruchten.
6. Must read: Waarom je niet om feedback, maar advies moet vragen
Na een presentatie kun je beter niet aan collega’s om feedback vragen, maar om advies. Wie om feedback vraagt krijgt namelijk zeer algemene kritiek, terwijl adviesvragers gerichte tips krijgen om het te verbeteren. Dat is de conclusie van vier onderzoekers op Harvard Business Review op basis van drie experimenten. Zo vroegen zij 194 werkenden om advies dan wel feedback te geven op het werk van een collega. In het geval van feedback kwamen er vaak algemene commentaren (‘Over het algemeen presteert hij goed en zijn er geen klachten’), terwijl er bij advies concrete actie werd aanbevolen (‘neem wat vaker contact op met de CEO’). In sommige situaties kan feedback toch nuttiger zijn. Wanneer iemand betrekkelijk nieuw is op een onderwerp kan advies als demotiverende kritiek worden opgevat.
7. Koffieautomaat: Leroy werd in juni al gepolst als topvrouw
Dominique Leroy zou al in juni door KPN zijn benaderd om de CEO-positie te bekleden. Nadat zij enkele weken de boot afhield ging ze eind juli toch in gesprek met het Nederlandse bedrijf. De Belgische raakte in opspraak toen bleek dat ze begin augustus aandelen in Proximus, het bedrijf waar zij tot vorige week bestuursvoorzitter was, had verkocht. De Belgische beurswaakhond FSMA doet onderzoek of er sprake is van handel met voorkennis. Vorige week werd er ook huiszoeking gedaan bij de beoogde KPN-topvrouw. Leroy ontkent dat de aandelenverkoop gerelateerd is aan haar vertrek. Vooralsnog wil KPN de buitengewone aandeelhoudersvergadering op 28 oktober, waar de benoeming van Leroy bekrachtigd moet worden, door laten gaan. NRC schrijft dat het Nederlandse telecombedrijf niet ingaat op vragen of er opschortingsregels of ontbindende voorwaarden zijn indien Leroy schuldig wordt bevonden aan handel met voorkennis.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van vrijdag.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.