1. DSM ziet af van subsidie en verhuist naar Maastricht
De top van DSM heeft eieren voor zijn geld gekozen. Het chemieconcern verplaatst zijn hoofdkantoor definitief van Heerlen naar Maastricht, meldt onder andere de NOS. Maar DSM ziet af van de subsidies die hiervoor eerder waren toegezegd. Vorige week dreigde co-ceo Dmitri de Vreeze nog dat DSM naar Amsterdam of Bazel zou vertrekken als de beloofde provinciale steun van 1,75 miljoen euro voor de verhuizing er niet zou komen. Binnen Provinciale Staten was grote ophef over die toezegging ontstaan, ook al omdat DSM het afgelopen halfjaar ruim 1 miljard euro winst heeft gemaakt.
2. Philip Morris wil koers verleggen met aankoop Vectura
Sigarettenfabrikant Philip Morris wil minder afhankelijk worden van de verkoop van sigaretten. Het Amerikaanse concern heeft daarom zijn zinnen gezet op Vectura, een Brits bedrijf dat gespecialiseerd is in medicijnen die moeten worden geïnhaleerd. Philip Morris heeft zijn bod op Vectura volgens Bloomberg dit weekend verhoogd tot 1,4 miljard dollar (1,2 miljard euro) in contanten. Het probeert daarmee de Britse investeringsmaatschappij Carlyle af te troeven die eerder aankondigde 1,3 miljard dollar voor Vectura te willen betalen.
3. Aantal bedrijven dat NOW-steun aanvraagt neemt verder af
Er zijn steeds minder bedrijven die NOW aanvragen, meldt RTL Nieuws. Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat tot nu toe 8600 bedrijven in de zesde ronde hebben aangegeven loonsteun nodig te hebben. In de vijfde ronde waren dat er na twee weken al 19.000. Uiteindelijk vroegen over de hele vijfde ronde 46.000 bedrijven NOW aan. Het UWV heeft inmiddels, verdeeld over zes rondes, meer dan 100 miljard euro aan loonsteun uitgekeerd. Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat zo’n 7 miljard daarvan verkeerd is terechtgekomen. Het geld werd niet gebruikt om personeel door te betalen, maar werd besteed aan vastgoed en bedrijfsovernames of het werd aan de reserves toegevoegd.
4. Moederbedrijf TikTok stoft plannen voor beursgang af
ByteDance, de Chinese eigenaar van TikTok, wil alsnog naar de beurs. Dat meldt the Financial Times op basis van gesprekken met ingewijden. Eerder zag ByteDance nog van een beursgang af, naar verluidt omdat de toezichthouders kritisch waren over de beveiliging van de persoonsgegevens van de miljoenen TikTok-gebruikers. Volgens de krant heeft Bytedance de afgelopen tijd gewerkt aan een oplossing. Het bedrijf heeft inmiddels documenten aan de Chinese autoriteiten voorgelegd in de hoop dat die instemmen met een notering aan de beurs in Hongkong begin volgend jaar.
5. Techbeurs eist diverse top bij genoteerde bedrijven
De Nasdaq eist dat bedrijven waarvan de aandelen op die de techbeurs verhandeld worden hun best doen om diverser te worden. Volgens de BBC staat in de nieuwe gedragscode van de beurs dat voortaan ieder genoteerd bedrijf minstens één vrouw en één persoon uit de lhbtiq-gemeenschap in de directie moet hebben. De Amerikaanse beurstoezichthouder heeft de code inmiddels goedgekeurd. De Nasdaq is de op een na grootste effectenbeurs van Amerika, onder andere Tesla en Apple hebben er een notering. Uit onderzoek vorig jaar bleek dat 75 procent van de genoteerde bedrijven nog niet aan de nieuwe eisen voldeed.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: ‘Grote bedrijven onderschatten hybride werken’
Grote bedrijven willen ook na de pandemie het thuiswerken stimuleren. Dat blijkt uit een enquête van de Volkskrant onder de grootste honderd werkgevers. Liefst 90 procent zet na de pandemie in op een hybride werkmodel. De Groningse hoogleraar leiderschap en organisatieverandering Janka Stoker vreest dat bedrijven onderschatten wat dat betekent. ‘Dit is een totaal nieuw experiment’, zegt ze. ‘Het thuiswerken beviel onder de conditie dat iedereen dat deed.’ Ze vreest voor het ontstaan van groepen insiders (kantoortijgers) en outsiders (keukentafelklerken), waarbij de laatsten veel minder kans op promotie maken.
7. Zoom-topic: Kans op geld of vakantie bij Amazon na prik
Webwinkel Amazon probeert zijn werknemers over te halen zich te laten vaccineren tegen corona door ze een loterijlot te geven. Het bedrijf heeft volgens eigen zeggen zo’n 2 miljoen dollar in de prijzenpot van die loterij gestopt. Amazon-werknemers die zich laten prikken maken kans op geldbedragen die oplopen tot een half miljoen dollar of op een auto of een vakantiepakket. Volgens het FD is het niet voor het eerst dat Amazon de portemonnee trekt. Eerder kreeg iedere werknemer die een vaccinatiebewijs kon laten zien 80 dollar uitbetaald.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates