Plus: Niek Hoek stapt per direct uit RvC NIBC, Bonden woest over beloning KPN-topman
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. DNB uit kritiek over privébelangen ABN-top
ABN Amro heeft 'onvoldoende inzicht' in de privé-belangen van haar commissarissen en is niet goed op de hoogte van nevenfuncties. Deze forse kritiek kreeg topman Gerrit Zalm in een geheime brief van De Nederlandsche Bank (DNB) die eind vorige maand verstuurd is, zo schrijft het Financieele Dagblad. Vooral de regels rondom het opgeven van privébelangen kon op kritiek rekenen; bij ABN hoefde de top pas aan te geven dat er privébelangen in het spel waren op het moment dat er sprake was van een 'concrete transactie'. Ook het 'bank-brede' interne anti-corruptiebeleid beoordeelde de centrale bank als 'onvoldoende'. Voor de Tweede Kamerfractie van GroenLinks is de maat vol, in de Telegraaf zegt Kamerlid Jesse Klaver dat volgens zijn partij de beursgang het beste verder uitgesteld kan worden totdat er orde op zaken is gesteld en er weer vertrouwen is in staatsbank ABN.
2. Philips verkoopt LED-tak aan Go Capital
Philips verkoopt een belang van 80,1 procent van zijn ledcomponentenbedrijven Lumileds en Automotive Lighting aan investeerder Go Scale Capital. Het concern houdt zelf het resterende belang van 19,9 procent in handen, inclusief een deelneming van 34 procent in Lumileds US. De transactie geeft de onderdelen een bedrijfswaarde van circa 3,3 miljard dollar (ruim 3 miljard euro). Philips verwacht dat de opbrengsten uit de verkoop uit zullen komen op circa 2,8 miljard dollar, inclusief een uitgestelde voorwaardelijke betaling van maximaal 100 miljoen dollar. De deal wordt waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar afgerond. Na de verkoop gaat het nieuwe bedrijf verder onder de naam Lumileds, onder leiding van topman Pierre-Yves Lesaicherre. Philips blijft een belangrijke klant en zal ook op andere vlakken met Lumileds blijven samenwerken.
3. Niek Hoek stapt per direct uit RvC NIBC
Niek Hoek legt per direct zijn functie neer als lid van de Raad van Commissarissen bij NIBC. Dat maakte de zakenbank gisterenavond bekend. Hoek, die eerder bestuursvoorzitter van Delta Lloyd was, was onlangs met veel commotie in de media nadat De Nederlandsche Bank (DNB) een onderzoek aankondigde om te bepalen of hij nog wel geschikt was als commissaris bij NIBC. Volgens het Financieele Dagblad zou Hoek tevergeefs geprobeerd hebben de toets tegen te houden via een kort geding. Daarbij kondigde Hoek in april vorig jaar plotseling zijn vertrek aan bij Delta Lloyd. Eerder dat jaar kreeg hij van DNB te horen dat hij zou worden getoetst op zijn geschiktheid als topman. Na zijn vertrek ging hij ervan uit dat DNB zou afzien van een hertoetsing bij NIBC Bank.
4. Bonden woest over beloning KPN-topman
De vakbonden hebben verontwaardigd gereageerd op de loonsverhoging van KPN-ceo Eelco Blok, die er afgelopen jaar 7 ton op vooruit is gegaan terwijl er bij KPN duizenden banen moesten verdwijnen. Gisteren werd zelfs gedreigd de cao-onderhandelingen op scherp te zetten als Blok zijn bonus niet zou inleveren. Vakbond FNV eiste 'meer waardering', KPN weigerde publiekelijk te reageren op de kwestie.
5. Topjaar voor Nederlandse luchthavens
Het is nog nooit zo druk geweest op de Nederlandse luchthavens als vorig jaar, er werden ruim 60 miljoen passagiers vervoerd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Van al deze passagiers vloog 90 procent via Schiphol. In totaal groeide het aantal passagiers met vijf procent, volgens de statistici komt dit doordat grotere vliegtuigen een hogere bezettingsgraad hebben.
6. 'Nederlandse export trekt aan'
De Nederlandse export doet het goed dankzij lage olieprijzen en de lage koers van de euro. Dat concluderen kredietverzekeraar Atradius en exportvereniging Fenedex op basis van een jaarlijks onderzoek. De Nederlandse exporteurs zullen volgens het onderzoek dit jaar 9 procent meer omzet draaien dan vorig jaar. De groei was zichtbaar in alle sectoren. Bijna driekwart van de bedrijven profiteert van een grotere orderportefuille, twee op de drie exporteurs verwacht een hogere exportomzet te realiseren.
7. Failliet Mexx heeft schuld van 80 miljoen
Bij het failliette modehuis Mexx staat nog voor zo'n 80 miljoen euro aan schulden open. Dat blijkt volgens het Financieele Dagblad uit het eerste faillissementsverslag van curator Frits Kemp. Volgens het verslag heeft Mexx te maken gehad aan 'onderbezet en zwak bestuur' en was de boekhouding niet op orde. Het merk heeft ook hoge pieken gekend, met 10.000 verkooppunten in 50 landen en een winkel op 5th Avenue in New York. Na diverse overnames moest het van oorsprong Amsterdmase bedrijf in 2014 faillissement aanvragen, er wordt nog gesproken over een Turkse doorstart van het merk.
8. 'Economisch herstel zichtbaar in alle sectoren'
Nog meer goed nieuws: in alle sectoren is economische groei zichtbaar dit jaar. De op het buitenland gerichte sectoren profiteren het meest, maar ook in sectoren die sterk afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag trekt de groei aan ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt vanmorgen uit een gepubliceerde sectorprognose van Rabobank. De uitvoer blijft dit jaar de belangrijkste groeimotor volgens het rapport. Maar ook de bestedingen van consumenten dragen bij aan de economische groei. De bedrijfsinvesteringen zullen dit jaar verder toenemen met 4 procentpunt, en de particuliere consumptie groeit dit jaar met 1,25 procent volgens de Rabobank.
9. Getal van de dag: 1641 euro per maand
Voor dit maandsalaris – wat onder het bestaansminimum ligt – moet de staf van de Britse koningin Elizabeth het zien te rooien. Gisteren maakten de stafleden bekend het zat te zijn en voor het eerst in de geschiedenis te gaan staken. Voor de 1641 euro per maand moeten stafleden naast hun normale werkzaamheden ook nog onbezoldigd rondleidingen geven, tolken en paraat staan als eerstehulpverlener. De eerste stakingsactie gaat begin april in en is een stiptheidsactie waarbij alleen de noodzakelijke taken worden uitgevoerd.
10. Koffieautomaat: Dit waren Acda en de Munnik
Na bijna 20 jaar is het dan toch echt afgelopen: het muziek- en theaterduo Acda en de Munnik heeft gisteravond in een uitverkocht Carré voor het laatst samen opgetreden. Met de woorden "Ik ben Thomas Acda." "Ik ben Paul de Munnik." "Samen waren wij Acda & De Munnik," werd het einde van een tijdperk aangekondigd. Acda en de Munnik speelden sinds 1995 op vrijwel alle Nederlandse podia en brachten 8 albums uit.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.