1. De Nederlandsche Bank stopt samenwerking met IT-bedrijf Centric
De Nederlandsche Bank stopt begin volgend jaar de samenwerking met IT-bedrijf Centric. Het bedrijf was verantwoordelijk voor het beheer van het datacentrum en de automatisering bij DNB. TCS zal vanaf volgend jaar de servicedesk voor DNB verzorgen, terwijl Capgemini het beheer van de datacentra op zich neemt.
DNB begon te aarzelen over de samenwerking door de problemen rond oprichter Gerard Sanderink. Het IT-bedrijf raakte al meerdere bestuurders en klanten kwijt en banken en de externe accountant wilden geen zaken meer doen met de onderneming.
2. ‘Voormalig ceo ‘Russische Google’ vraagt om opheffen sancties’
Arkadi Volozj, de medeoprichter en oud-ceo van de Russische techgigant Yandex, heeft de EU gevraagd de tegen hem ingestelde sancties op te heffen. Volozj deed dit verzoek nadat hij eerder deze maand de inval ‘barbaars’ noemde en zei ‘geschokt te zijn door het lot van het Oekraïense volk’. Het is een van de felste afwijzingen van de oorlog vanuit het Russische bedrijfsleven tot nu toe.
Volgens de zakenkrant volgen andere Russische ondernemers de zaak nauwlettend, omdat het nu nog onduidelijk is wat er gebeurt met sancties als zakenmensen besluiten zich uit te spreken tegen de oorlog. Dat zou hen ervan weerhouden om dat openlijk te doen. De EU behandelt het verzoek volgende maand.
3. Afkoelingsperiode voor Big Bazar, faillissementsaanvragen in de wacht
Koopjesketen Big Bazar krijgt van de rechter tijd om afspraken te maken met schuldeisers en om te reorganiseren. De afkoelingsperiode duurt tot in ieder geval 7 september. De winkelketen heeft om een periode van vier maanden gevraagd, 7 september vindt daarover een zitting plaats.
Volgens de advocaat van Big Bazar maakt de keten gebruik van de zogeheten Whoa-procedure. Deze mogelijkheid moet bankroet van levensvatbare bedrijven met een grote schuldenlast voorkomen. Steeds meer ondernemers doen een beroep op deze nieuwe wet om een faillissement te voorkomen, meldt het FD maandag op basis van gegevens van de Raad voor de rechtspraak en van faillissementsadvocaten.
4. Schiphol weer winstgevend, aantal vluchten en passagiers stijgt
Het aantal vluchten en passagiers op Schiphol is in de eerste helft van dit jaar gestegen. Er werden 28,7 miljoen passagiers vervoerd, een stijging van ruim 20 procent vergeleken met die periode vorig jaar. Wel is het nog altijd lager dan voor de coronacrisis: in 2019 vervoerde Schiphol nog 34,5 miljoen mensen.
De luchthaven boekte een nettowinst van 15 miljoen euro op een bijna 30 procent hogere omzet van 854 miljoen euro. Het onderliggende bedrijfsresultaat verbeterde van 2 miljoen euro naar 59 miljoen euro. Dat blijkt uit de halfjaar cijfers van de luchthaven. ‘Onze focus was bovenal om passagiers weer een fijne reiservaring te bieden tijdens het vakantieseizoen. Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat we dit doel hebben bereikt. Iedereen op Schiphol kan daar trots op zijn’, zegt interim-ceo Ruud Sondag.
5. Winsten Chinese industrie blijven dalen
De winsten van Chinese industriebedrijven zijn in juli verder gedaald. Volgens het Chinese nationale statistiekbureau daalden de winsten met gemiddeld 6,7 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Het is een nieuw signaal dat de op een na grootste economie ter wereld in het slop is geraakt. De Chinese centrale bank heeft onlangs de rentes verlaagd om de groei aan te jagen. Consumenten geven minder uit en daarnaast heeft de Chinese economie te maken met een dalende export en problemen in de omvangrijke vastgoedsector.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Een vertrek uit Rusland is ‘eindeloos complex’, merkte Heineken
Heineken gaat anderhalf jaar na de aankondiging dan toch Rusland verlaten. Veel bedrijven zijn nog in het land actief, ondanks toezeggingen om te vertrekken. NRC laat zien hoe de bierbrouwer het vertrek heeft aangepakt en waarom het zo moeilijk is om er weg te gaan. Zo wilde het concern ‘goed zorgen voor de 1.800 medewerkers’ die soms al twintig jaar voor het bedrijf werken. Daarnaast wilde de brouwer een nationalisatie voorkomen en niet verdienen aan het vertrek.
Heineken verkoopt zijn zeven Russische brouwerijen voor één symbolische euro aan Arnest Group, een grote lokale maker van verpakkingsproducten. Op de verkoop en vertrek schrijft Heineken 300 miljoen euro af.
7. Bij de koffieautomaat: Omtzigt op 31 zetels in nieuwe peiling, CDA zakt naar drie
De nieuwe partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC), is in een nieuwe peiling van I&O Research in een klap de grootste partij van ons land. NSC komt uit op 31 zetels, terwijl de huidige regeringspartijen allemaal inleveren.
De VVD gaat van 34 naar 22 zetels, D66 van 24 naar 7 en de ChristenUnie van 5 naar 4. Het CDA komt op een historisch laag zetelaantal uit: drie. De combinatie GroenLinks-PvdA is in de peiling de tweede partij met 28 zetels. BBB krijgt 13 zetels in de peiling.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates