1. DNB: economie staat er slechter voor dan gedacht
De komende jaren hoeft Nederland niet op een sterk groeiende economie te rekenen. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn najaarsraming. Voor dit jaar én volgend jaar voorspelt de centrale bank een magere groei van respectievelijk 0,1 en 0,3 procent.
De wereldwijde handel heeft een knauw gekregen door de opgelopen rente. Ook grote economieën als de VS, China en Duitsland (de belangrijkste handelspartner van Nederland) hebben het moeilijk. Een lichtpuntje volgens DNB: huishoudens merken voorlopig weinig van de stagnatie.
2. Arbeidsinspectie tikt PostNL op de vingers
Bij vier distributiecentra van PostNL werd het personeel fysiek te zwaar belast. Dat concludeert de Arbeidsinspectie na controles. Medewerkers moesten onder meer te zware pakketten van het ene naar het andere voertuig tillen. Ook waren er geen hulpmiddelen om het werk te verlichten.
De Arbeidsinspectie eist dat PostNL iets aan de situatie doet. Het pakket- en postbedrijf zegt de conclusies serieus te nemen.
3. Reiziger moet betalen voor handbagage bij Transavia
Budgetvlieger Transavia wil passagiers laten betalen voor het meenemen van handbagage, meldt De Telegraaf. Een handtas of kleine rugzak mag straks nog wel gratis mee aan boord, maar voor grotere items moet worden bijbetaald. Bij prijsvechters als Wizz Air en Ryanair is dit al langer het geval. Reiskoepel ANVR noemt de stap van Transavia ‘zuur voor de reiziger’.
4. Internationale coalitie beschermt schepen op Rode Zee
Operation Prosperity Guardian. Zo heet de nieuwe internationale operatie om de scheepvaart op de Rode Zee te beschermen tegen raketaanvallen door Houthi-rebellen. Een groep landen, waaronder de VS, het VK en Nederland, zijn onderdeel van de coalitie. De landen zullen bijdragen aan patrouilles in het gebied. De afgelopen week maakten veel grote rederijen bekend niet meer over de Rode Zee te varen omdat de veiligheid in het geding is.
5. Privacywaakhond pleit voor deltaplan voor AI
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is bezorgd over de risico’s van kunstmatige intelligentie en algoritmes. Technologische innovaties zoals generatieve AI gaan zo snel dat regelgeving en toezicht het niet bij kunnen benen. De privacywaakhond pleit daarom voor een ‘nationaal deltaplan’ om meer grip te krijgen op de risico’s. ‘Hoe meer AI en algoritmes worden ingezet in de samenleving, hoe meer incidenten plaatsvinden’, aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen.
Lees ook: Met deze gids over artificial intelligence kun je meepraten op de kerstborrel
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Rutger Bregman vindt talent op de Zuidas ‘zonde’
Bestsellerauteur Rutger Bregman is inmiddels zelf miljonair, maar rijdt nog rond in dezelfde auto. ‘Misschien dat ik iets makkelijker een taxi bestel’, zegt hij in gesprek met het FD. In een uitgebreid interview vertelt de schrijver en historicus wat hij doet met zijn geld (‘Ik ben me gaan verdiepen in altruïsme en gaan doneren’) en waarom hij zich druk maakt over de verspilling van talent. Talent dat we keihard nodig hebben om een betere wereld te creëren. ‘Als ik naar de Zuidas kijk, denk ik vooral: wat treurig. Wat zonde van zoveel talent.’
Lees ook: Zo ga je volgens Rutger Bregman van bullshitbaan naar impact maken
7. Bij de koffieautomaat: Blue Band Roombeter uitgeroepen tot meest misleidende product
Roombeter, de plantaardige roomboter van Blue Band, heeft dit jaar het Gouden Windei gekregen. Dat is een ‘prijs’ van de organisatie Foodwatch voor het meest misleidende eten of drinken. Consumenten vinden dat de naam ‘Roombeter’ doet denken aan ‘roomboter’, terwijl het dat niet is. Het is een plantaardig alternatief, maar dit valt nauwelijks op door de naam en door de verpakking: het product zit in de kenmerkende gouden wikkel van het merk.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates