1. Horeca vermoedelijk gesloten; avondverkoop alcohol verboden
Het kabinet gaat vanavond waarschijnlijk bekend maken dat ze de horeca weer willen sluiten. Ook zou de verkoop van alcohol in de avonduren – na 20:00 – worden verboden. Gezelschappen binnen en buiten mogen maximaal met vier personen samenkomen. Daarnaast is amateursport in groepsverband boven de 18 voorlopig van de baan. Uitzonderingen op de regel van maximaal 30 mensen in binnenruimtes zouden worden geschrapt. Deze maatregelen zouden in eerste instantie twee weken gelden. De persconferentie van het kabinet is om 19:00 live te bekijken op tv en npostart.nl. Gebruik van de Corona-app gaat de goede kant op, deze is nu 2,65 miljoen keer gedownload.
2. Ook Britse aandeelhouders stemmen Unilever collectief uit Nederland
Britse aandeelhouders van Unilever hebben – niet geheel verbazingwekkend – met 99,5 procent ingestemd om het hoofdkantoor naar Londen te verkassen. Vorige maand lieten de Nederlandse aandeelhouders al weten het vertrek uit Rotterdam unaniem aan te moedigen. Of Unilever Nederland op 29 november Nederland definitief de rug toe keert is echter nog steeds de vraag. Onder leiding van GroenLinks hangt het bedrijf een miljardenboete boven het hoofd aan reeds ontvangen belastingvoordelen die het bedrijf mag terugbetalen aan de staat.
3. Telefoons en tablets ‘groot gevaar’ bij vergaderingen
De hoogste baas van de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) doet het dringende advies aan grote bedrijven om niet meer te vergaderen met smartphones of tablets in de buurt. Generaal-majoor Jan Swillens zegt dat hackers dikwijls meeluisteren op zoek naar bedrijfsgeheimen. Digitale spionnen uit o.a. China en Rusland zouden geregeld pogingen doen om gevoelige informatie te stelen. Over de smartphones: “Ze zijn superhandig, je hebt al je informatie ermee bij de hand. Maar het risico op spionage is gewoon te groot.”
4. Topman British Airways vliegt de laan uit
De Britse collega-ceo van Pieter Elbers, Alex Cruz, moet na vier jaar alweer het veld ruimen bij Brittish Airways. Cruz wordt vervangen door Sean Doyle, de hoogste baas bij de Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus. Cruz wordt ontboden door de nieuwe ceo van het moedercondern International Airlines Group (IAG) Luis Gallego, die vorige maand is aangetreden. Cruz heeft geen gelukkige tijd beleefd bij de Britse nationale luchtvaartmaatschappij. Zo moest hij 13.000 mensen de laan uit sturen, kreeg hij te maken met pilotenstakingen, ontving het bedrijf onder zijn leiding een boete van 230 miljoen dollar voor een datalek en strandde door een IT-storing tienduizenden reizigers.
5. Deze knappe koppen winnen Nobelprijs voor Economie
De Amerikanen Paul Milgrom en Robert Wilson hebben de Nobelprijs voor Economie ontvangen met hun onderzoek naar veilingen. De wetenschappers van de Stanford University reageerde ietswat beduusd op het nieuws uit Stockholm: ‘Ik ben er heel blij mee, maar het is hier nog heel vroeg in de ochtend.’ De jury benadrukte de belangrijke rol voor veilingen in de samenleving: ‘Woningen, energieprijzen en andere zaken die zeer belangrijk zijn voor de economie worden zo verkocht.’ Milgrom en Wilson deden onder meer onderzoek naar de ‘winners curse’: het mechanisme dat iemand die de waarde van het geveilde overschat eerder de hoogste bieder zal worden. Ze ontvangen naast een miljoen euro ook een uitnodiging voor een feestelijke uitreiking in Zweden – zodra het corona-proof weer mogelijk is.
6. Must read: Zo maak je fans na een business f*ckup
Tja, heb je in coronatijd eindelijk een hoop klanten gemobiliseerd, houden de servers ermee op. Het overkwam ondernemer Hans Janssen van congresorganisator DenkProducties in zijn samenwerking met de digitale e-conference BrandMindsLive. Betalende kijkers zaten klaar voor topsprekers als Simon Sinek, Brené Brown, Malcolm Gladwell en Gary Vaynerchuk, maar kregen twee uur lang een zwart scherm. Een overvolle inbox tot gevolg. Door een slimme strategie wist Janssen de teleurgestelde kijker om te toveren tot fan. Hoe hij dat deed, lees je in deze LinkedIn-post.
7. Koffieautomaat: Pop-up restaurant in vliegtuig ongekend populair
Wat doe je als je een rits vliegtuigen aan de grond hebt staan? Singapore Airlines besloot op Changi Airport een pop-up restaurant te beginnen in geparkeerde Airbus A380-toestellen. En waar de doorgewinterde reiziger het vliegtuigvoedsel liever kwijt is dan rijk, missen sommige mensen toch de ervaring van een diner op één vierkantenmeter: alle stoelen waren in dertig minuten uitverkocht. De gasten hadden keuze uit vier menu-opties: economy ging voor 39 dollar de neus, de suite-ervaring ging voor 474 dollar.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.