Plus: Microsoft trekt de stekker uit de naam Nokia, Yahoo doet het goed en ook NN vindt bod op Nutreco te laag.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Daimler verkoopt belang in Tesla voor 780 miljoen dollar
Daimler heeft het belang van 4 procent in zijn elektrische industriegenoot Tesla verkocht voor 780 miljoen dollar, meldde de Duitse autobouwer vannacht. De 'succesvolle samenwerking' tussen beide op het gebied van elektrisch rijden 'blijft bestaan, want we hebben veel van ze geleerd', verzekert Daimler-topman Dieter Zetsche, maar daar is het financiële belang volgens hem niet voor nodig. Tesla heeft bijvoorbeeld de aandrijflijn van de elektrische variant van de Mercedes B klasse mee ontwikkeld en blijft die leveren. Daimler stapte in mei 2009 in Tesla met een belang van ruim 9 procent. Daarvan verkocht Daimler al snel bijna de helft aan Aabar, het staatsfonds van Abu Dhabi. Tesla ging in juni 2010 naar de beurs. De koers van Tesla zakte na het bekend worden van de verkoop van Daimlers aandeel.
2. Goed kwartaal voor Yahoo
Yahoo heeft een goed derde kwartaal achter de rug. De omzet groeide 1,5 procent en dat was na de afgelopen magere kwartalen een opsteker. De winst steeg fors, maar dat was grotendeels te danken aan de verkoop van het belang in internetwinkel Alibaba voor 6 miljard dollar. De omzet uit zoekadvertenties steeg 6 procent, maar die uit display advertenties zakte juist 6 procent. Topvrouw Marissa Mayer erkende dat Yahoo's advertentietechnologie verouderd is. De omzet uit mobiel adverteren verdubbelde ten opzichte van een jaar geleden. Mayer wil dat op termijn de omzet uit mobiel die uit desktop overstijgt, maar ze gaf daar geen tijdspad voor aan.
3. Microsoft trekt stekker uit naam Nokia
Microsoft trekt de stekker uit de naam Nokia. De naam zal in de toekomst niet meer op nieuwe mobiele telefoons te vinden zijn. In plaats daarvan kiest Microsoft voor de naam Lumia, zo lijkt het, omdat onlangs de naam van de social media kanalen van Nokia werden gewijzigd in Microsoft Lumia. Microsoft nam de telefoontak van Nokia vorig jaar over voor 5,4 miljard euro, maar is sindsdien de naam steeds verder aan het uitfaseren. In de jaren 90 was Nokia oppermachtig in het mobieltjessegment, zelfs zo dat de naam Nokia zowat synoniem was voor mobiele telefoon. De modellen 3210 en 3310 waren dominant in het straatbeeld. De neergang werd ingezet toen Nokia te lang bleef vasthouden aan het eigen besturingssysteem Symbian, terwijl bij de concurrentie Android en iOS steeds verder oprukte.
4. Universiteit München bouwt studiemodel van elektrische auto
Aan de Technische Universiteit van München is niet alleen kennis over elektrisch rijden aanwezig, maar er is zelfs een hele elektrische auto gebouwd. Alle kennis is gebundeld in de Visio.M. Deze heeft een lithium-ion accu van 13,5 KWh die een actieradius van 160 kilometer mogelijk maakt. De accu is in 3 tot 4 uur op te laden. Door het bescheiden vermogen van 15 Kw is de topsnelheid beperkt tot 120 kilometer per uur. Het studiemodel zet sterk in op gewichtsreductie. Door gebruik te maken van aluminium en met koolstofvezel versterkt plastic weegt de auto slechts 450 kilo. Daar komt de accu van 85 kilo nog bij. De gebruikte materialen drijven de prijs op, maar het totaalpakket kent een vriendelijk prijskaartje, en dat was ook het uitgangspunt, zegt projectleider professor Markus Lienkamp.
5. Na APG vindt ook NN bod van SHV op Nutreco te laag
SHV heeft na het bekendmaken van zijn bod van 40 euro per aandeel voor diervoederfabrikant Nutreco aandelen bijgekocht op de beurs en bezit nu 11 procent in Nutreco. Maar de race is nog niet gelopen. Zoals zo vaak bij dit soort overnames ontstaat er een spelletje in onderbieden en overvragen. Grootaandeelhouder APG (met een belang van 10 procent) had het bod al als te laag bestempeld, en daar sluit verzekeraar NN (7,5 procent) zich bij aan. SHV's bod van 40 euro betekent een premie van 42 procent op de slotkoers van afgelopen vrijdag, maar vergeleken met ongeveer een jaar geleden is er niet eens sprake van een premie. Toen noteerde het aandeel rond 40 euro. SHV wordt dus uitgedaagd om met een hoger bod te komen.
6. Amrath Hotelgroep wil Schevenings Kurhaus kopen
Het Kurhaus in Scheveningen heeft de interesse gewekt van hotelketen Amrath. Het markante Scheveningse gebouw verkeert in financiële moelijkheden en heeft deze week uitstel van betaling aangevraagd en gekregen. Geen van de 16 hotels van Amrath zit in Den Haag of Rotterdam en omgeving, dus Amrath-eigenaar Giovanni van Eijl wil het Kurhaus graag kopen, zegt hij tegen het FD. Curator Marc Udink zegt dat het hotel hoe dan ook verkocht wordt, ook als het niet failliet gaat. Nu wordt het Kurhaus geëxploiteerd door de Duitse Steigenberg Hotel Groep, maar onduidelijk is wie de echte eigenaar is.
7. McDonald's heeft het zwaar
Wie gaat er vaak naar de McDonald's om zich te bezondigen aan junkfood? Steeds minder mensen, getuige de dramatische kwartaalcijfers die de fastfoodketen publiceerde. De omzet zakte 5 procent en de winst zelfs 30 procent, al zat in die winstdaling wel een forse belastingtegenvaller verwerkt. Klanten vinden de prijs te hoog in verhouding tot de kwaliteit, en ze willen meer dan nu een restaurant-gevoel hebben, zei topman Don Thompson in een toelichting.
8. Vopak schrapt 200 banen
Vopak schrapt 200 van de 1.000 banen. Dat zal gebeuren door niet verlengen van tijdelijke contracten, maar het bedrijf sluit gedwongen ontslagen niet uit. De resultaten van het tankopslagbedrijf staan dit jaar onder druk door de slechte markt en tegenwerkende valutaschommelingen. Vopak heeft in Nederland opslagterminals in Rotterdam, Amsterdam, Vlissingen en de Groningse Eemshaven.
9. Getal van de dag: 23 procent
Zoveel daalde de export vanuit Oekraïne naar Rusland in de eerste helft van 2014. en dat wordt erger, want Rusland scherpte dinsdag zijn sancties tegen het buurland aan door geen groente en fruit meer te kopen in Oekraïne. Eerder al had Rusland een verbod ingesteld tegen zowat alle Oekraïense voedingsproducten, inclusief zuivel. Rusland is aan het terugslaan nadat de Europese Unie sancties oplegde vanwege de vliegtuigramp met de MH17.
10. Koffieautomaat: Ook Bill Gross neemt zijn klanten mee naar zijn nieuwe baas
Gaat een succesvolle manager of verkoper weg, neemt ie zijn klanten mee. Die aloude wijsheid gaat ook op voor Bill Gross. De beleggingsstrateeg en grondlegger van obligatiebelegger Pimco vertrok vorige maand volkomen onverwacht naar de kleinere concurrent Janus. En nu brengt verzekeraar Pacific Life Insurance, de voormalige moedermaatschappij van Pimco, een deel van zijn geld over van Pimco naar Janus. Andere Amerikaanse verzekeraars en pensioenfondsen deden dat afgelopen weken ook al. Er is al meer dan 23 miljard dollar uit Gross' oude succesnummer Total Return Fund weggehaald.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.