Plus: topvrouwen willen change, voormalig Barclays-ceo vindt banken nog steeds too big to fail en investeerders willen geen Stephen Elop?
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Prinsjesdagcijfers: hogere werkloosheid, koopkracht daalt
Het kabinet gaat 6 miljard euro extra bezuinigen, zo blijkt uit de Prinsjesdagstukken die alweer zijn gelekt, en deze bezuinigingen remmen de economische groei met een kwart procent. Daardoor komt de economische groei voor 2014 uit op een half procent. Dat is een achteruitgang die minder erg is dan gedacht, zegt econoom Matthijs Bouman. De koopkracht van Nederlanders daalt met gemiddeld 1,25 procent (zie de verandering in koopkracht per categorie in dit plaatje). De werkloosheid loopt in 2013 op met 150.000 personen, tot 620.000, en in 2014 naar 685.000. Dat is meer dan 7 procent van de beroepsbevolking, meldt het Centraal Planbureau (CPB). Volgens Het FD (betaalmuur) stijgen de werkgeverslasten in 2014 beperkt. Het CPB heeft de Prinsjesdagcijfers online gezet, nu al zoveel naar buiten is gekomen. Bekijk de volledige Macro Economische Verkenning (pdf). Lees een samenvatting bij De Volkskrant.
2. Nederlandse topvrouwen pleiten voor verandering
De BV Nederland moet worden opgeschud. Dat zeggen 75 Nederlandse topvrouwen in het document Nederland heeft weer lef nodig!. Samen hebben ze een veranderagenda voor de komende jaren opgesteld, waarbij ze ingaan op de belangrijkste thema's die moeten worden opgepakt om Nederland 'opnieuw uit te vinden.' Ze pleiten voor flexibele regelgeving, meer eigen verantwoordelijkheid, betere samenwerking met stakeholders en een streven naar welzijn in plaats van welvaart. Meer weten? Lees ons artikel over de boodschap van de vrouwelijke bestuurders:
3. Bob Diamond (ex-Barclays): banken nog altijd too big to fail
De omvang van veel banken blijft een bedreiging voor het internationale financiële systeem. Dat zegt Bob Diamond, voormalig ceo van Barclays, in een artikel in The Financial Times (achter betaalmuur). Volgens de oud-topman zijn er stappen gemaakt om het systeem te stabiliseren, maar hij voegt er aan toe dat het nog onvoldoende is om het too big too fail-probleem op te lossen. Diamond vindt dat de belastingbetaler nooit meer de dupe moet worden van de ondergang van een bank of verzekeraar en roept politieke leiders, toezichthouders en banken op samen te werken aan een oplossing. Diamond probeerde vijf jaar geleden Lehman Brothers over te nemen met Barclays. Dat mislukte, waarna Lehman failliet ging. The rest is history. Nog meer nieuws over banken-ceo's: ABN Amro-topman waarschuwt juist voor de stortvloed aan extra regels voor de bankensector.
4. Willen Microsoft-investeerders Stephen Elop wel als ceo?
Drie van de top 20 investeerders in Microsoft hebben bij het bedrijf aangedrongen om Ford-ceo Alan Mullaly of Mike Lawrie, nu nog ceo van Computer Sciences Corp, te overwegen als opvolgers van Steve Ballmer. De investeerders willen dat Microsoft iemand aanstelt die expert is in grote veranderingen, meldt Reuters. Zowel Mullaly als Lawrie hebben dat in het verleden bewezen. Volgens de bronnen van het persbureau stonden er op Microsofts eerste shortlist zo'n 40 namen, en wordt de benoeming van een nieuwe ceo nog voor het einde van dit jaar verwacht. Eerder werd Stephen Elop, de voormalig ceo van Nokia, als logische opvolger van Ballmer genoemd, maar blijkbaar denken de investeerders in Microsoft daar anders over.
5. KPN: bod deze week verwacht, Steven van Schilfgaarde interim-cfo
Even wat KPN-nieuwtjes opsommen: deze week wordt een formeel bod op het telecombedrijf verwacht van América Móvil. Kleine kans dat het bod hoger ligt dan de eerder gemelde 2,40 euro per aandeel, zo meldde een investeerder aan Bloomberg. Ad Scheepbouwer, de voorganger van huidig KPN-ceo Blok, is kritisch op de mogelijke overname. Op de radio noemde hij het nadelig als KPN in handen van één partij valt. 'Als zo'n bedrijf dan in de problemen loopt en moet kiezen waar ze hun geld aan besteden, kan het best zijn dat je als Nederland dan een paar jaar wordt overgeslagen.' Scheepbouwer bekritiseerde ook de verkoop van E-Plus door Blok: 'Ik zou langer nagedacht hebben voor ik die stap zou nemen. Ik zou eerst nog hebben gekeken met welke maatregelen je de winst naar een hoger niveau zou kunnen brengen.' Vrijdag werd verder bekend dat Steven van Schilfgaarde interim-cfo wordt bij KPN, na het onverwachte vertrek van Goudhaan Eric Hageman.
6. Ziggo officieel mobiele speler
Ziggo begint vandaag met het aanbieden van eigen sim-only abonnementen. Het bedrijf wordt een virtuele mobiele provider, maar wil vanwege 'contractuele verplichtingen' niet zeggen op welk netwerk het zit. Bij de abonnementen zit toegang tot wifi-hotspots, waarvan er volgens Ziggo al meer dan een miljoen zijn. Deze hotspots zijn gemaakt door modems van klanten open te stellen voor anderen. Over een samenwerking met UPC, waar eerder geruchten over waren, is (nog?) niets bekend gemaakt. Ziggo laat de lancering niet onopgemerkt voorbij gaan: het bedrijf heeft een enorme homepage takeover op NU.nl ingekocht.
7. PostNL vecht tegen Royal Mail
PostNL trekt ten strijde in Engeland. TNT Post UK, een Britse dochter van het bedrijf, vecht tegen de gunstige belastingpositie van concurrent Royal Mail. Die is vrijgesteld van het Britse btw-tarief van 20 procent, omdat het als universele postdienst verplicht zes dagen per week de post moet bezorgen. TNT Post UK vindt dat Royal Mail wel gewoon belasting moeten betalen over diensten die andere postbedrijven ook leveren, zoals bulkpost voor bedrijven.
8. Vodafone wil nu ook naar India
Vodafone heeft een flinke zak met geld, dankzij de deal die het recentelijk sloot met Verizon (het bedrijf stapte uit de gezamenlijke joint venture). En geld moet rollen. Eerder werd al bekend dat Vodafone interesse had in een Marokkaans telecombedrijf, nu ziet het bedrijf ook kansen in India. Voor overnames, maar ook voor een beursgang. We wachten de eerste concrete stappen in spanning af.
9. Getal van de dag: 63.788 arbeidsplaatsen
De politie heeft Defensie ingehaald als grootste werkgever van Nederland. Het aantal arbeidsplaatsen bij de politie steeg met 500 naar 63.788, terwijl het aantal arbeidsplaatsen bij Defensie met 1.760 daalde naar 61.749.
10. De koffieautomaat: NRC doet Lehman Brothers
Dit weekend was het vijf jaar geleden dat Lehman Brothers ten onder ging. NRC.nl maakte een reconstructie van de ondergang van deze Amerikaanse bank – een uitputtend lange reconstructie en eentje die ook nog eens erg mooi is vorm gegeven. Ga er even goed voor zitten.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.