1. Rabobank blijft positief over snel economisch herstel
Rabobank-economen en -sectorspecialisten zijn nog altijd positief over een snel herstel van de Nederlandse economie na corona. In een nieuwe prognose rekenen ze een economische groei voor van 2,1 procent. Daar hoort dan wel een scenario bij van versoepelingen in het tweede kwartaal en een geolied vaccinatieprogramma, waardoor alle maatregelen in het vierde kwartaal kunnen worden afgeschaft. Een minder rooskleurig scenario: een verlengde lockdown in het tweede kwartaal en een oponthoud in het vaccineren zou volgens de analisten een flinke faillissementsgolf op gang brengen, met een magere plus van 0,2 procent voor de Nederlandse economie.
2. Corona bezorgt Just Eat Takeaway geen winst
Het gaat Just Eat Takeaway (JET) niet om winst, maar om de groei. En dat maakt 2020 een prima jaar: 23 procent meer klanten, 42 procent meer bestellingen en 54 procent meer omzet (totaal 2,4 miljard euro). De forse omzetgroei geeft wel een vertekend beeld, begin vorig jaar werd namelijk de overname van de Britse maaltijdbezorger Just Eat afgerond. En dat telt behoorlijk op. De honger van Groen en co. is voorlopig niet gestild. De voorgenomen overname van Grubhub in de VS zal de vijfde acquisitie zijn voor JET in krap drie jaar.
3. Nieuwe FNV-voorzitter wil miljoen nieuwe vaste banen
Vakbond FNV heeft een nieuwe voorman: Tuur Elzinga. De raspolderaar is geen onbekende voor werkgevers: de afgelopen jaren was hij hét gezicht van FNV bij de onderhandelingen over het nieuwe pensioenstelsel. In zijn vierjarige termijn prijken twee punten bovenaan zijn prioriteitenlijst: een miljoen nieuwe vaste banen en een hoger minimumloon. Ook moeten wat hem betreft de AOW en andere uitkeringen meestijgen. Kan het niet goedschiks? Dan maar kwaadschiks: ‘Desnoods leggen we het hele land plat.’
4. Apple opent nieuw halfgeleiderlab in Duitsland
Apple gaat een lab voor chiptechnologie openen in Duitse München. In het nieuwe onderzoekscentrum staat 5G-technologie en volgende generaties draadloze mobiele communicatie centraal. De techgigant maakt hiervoor een miljard euro vrij, die verspreid over drie jaar wordt geïnvesteerd. De keuze voor Beierse hoofdstad is een logische. Apple opende er begin jaren tachtig al zijn eerste kantoor en sindsdien is München uitgegroeid tot zijn belangrijkste Europese ontwikkelcentrum.
5. Nederlander Sven Smit grijpt net naast leidersrol McKinsey
Niet Sven Smit, maar de Amerikaan Bob Sternfels is gekozen tot de nieuwe leider van adviesbureau McKinsey. Smit was een van de twee kanshebbers voor de rol van managing partner, maar een meerderheid van de 650 senior partners besloot anders. Sternfels moet weer rust in de tent brengen na een aantal pijnlijke affaires, waaronder corruptieschandalen. En Smit? Die blijft op zijn post van directeur van het in Amsterdam gevestigde McKinsey Global Institute (MGI).
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Amerikaan moet Mollie op Europese troon hijsen
Mollie wil Europa veroveren en dat doet het digitale betaalplatform van Adriaan Mol vanaf 1 april aan de hand van een Amerikaan. Met Shane Happach, afkomstig van Worldpay, heeft Mol een leider weten te strikken met een ijzersterke reputatie in de wereld van het online betalen, schrijft het FD. Volgens kenners is hij de juiste man die Mollie klaar kan stomen voor het grote tweegevecht in Europa met het Amerikaanse Stripe. Beiden richten zich op kleinere ondernemingen. Of wil Mollie ook wat omzet afsnoepen van Adyen? Volgens Happach kan Mollie in ieder geval grote, complexere klanten niet langdurig negeren als het écht serieus wil groeien.
7. Zoom-topic: Coronageld nauwelijks aangewend om te verduurzamen
Landen gaven tot nu toe grof geld uit om uit de coronacrisis te komen: meer dan 12 biljoen euro. Een rapport van de University of Oxford en het VN-milieuprogramma UNEP plaatst een grote kanttekening bij al dat noodkapitaal. Slechts 18 procent van alle staatssteun mag het predikaat ‘groen’ dragen. Veel geld gaat naar het in stand houden van de oude, ‘grijze’ economie. ‘De cijfers laten zien dat we niet beter terugbouwen’, concludeert Oxfords economieprofessor Cameron Hepburn. Door geld te steken in de koolstofintensieve economie kunnen bijvoorbeeld noodlijdende fossiele energiebedrijven langer levensvatbaar blijven dan ze anders zouden hebben gedaan.’ En dat is een rechtstreekse bedreiging voor de internationale klimaatdoelen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates