#1. Parcom en Van Eerd kopen Hema
Op de dag waarop Hema zijn Nederlandse winkels moest sluiten, kreeg het bedrijf nieuwe eigenaren: Parcom en de familie Van Eerd. De sluiting van de 550 Nederlandse filialen drukt het bedrag dat de verkopers ontvangen voor Hema. Met de overname komt een einde aan een van de meest hectische periodes uit het bijna honderdjarige bestaan van Hema. De warenhuisketen kwam door de coronacrisis in de financiële nood, werd overgenomen door een groep schuldeisers en kwam meteen weer in de etalage te staan. Half oktober rolden de Amsterdamse investeringsmaatschappij Parcom en de familie Van Eerd, eigenaren van supermarktketen Jumbo, als winnaar uit het verkooptraject. Zij kregen acht weken de tijd om financiering los te peuteren bij de drie Nederlandse grootbanken. Dat is nu gelukt, meldt Hema donderdag in een persbericht .
#2. Coca Cola schrapt 2.200 banen
The Coca-Cola Company ontslaat wereldwijd 2.200 mensen. Het merendeel van de banen verdwijnt in de Verenigde Staten. Het bedrijf ziet zich door de coronacrisis genoodzaakt om herstructureringsplannen in een stroomversnelling te brengen, meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal donderdag. Het Amerikaanse bedrijf had aan het begin van het jaar ongeveer 86.000 werknemers en moet kosten besparen, omdat er minder frisdrank wordt verkocht bij sportevenementen en in restaurants, cafés en bioscopen. Daardoor is de omzet van het bedrijf fors gedaald. In het tweede kwartaal viel die ruim een kwart lager uit dan vorig jaar.
#3. Sjoemelsoftware: het claimen kan beginnen
De sjoemelsoftware die Volkswagen in dieselauto’s installeerde om emissietests te beïnvloeden, was in strijd met de Europese regelgeving. Dat oordeelt het Europees Hof donderdag. Volkswagen kan niet tegen de uitspraak in beroep gaan. De uitspraak maakt het voor klanten en afnemers in de hele Europese Unie makkelijker om claims in te dienen tegen het bedrijf, omdat hun auto’s minder waard zijn geworden. Er zijn al meer van dat soort claims ingediend. Eerder dit jaar schikte Volkswagen met 200.000 Duitse automobilisten. Het bedrijf moest hun tussen de 1.350 en 6.250 euro per voertuig uitkeren.
#4. Bedrijven niet beter voorbereid op Brexit
Het aandeel Nederlandse ondernemers dat is voorbereid op de impact van Brexit is in vergelijking met een jaar geleden niet veranderd. Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) zijn nog steeds in onderhandeling in een poging om vóór 1 januari 2021 tot een handelsovereenkomst te komen, maar dat wordt met de dag moeilijker. Of die overeenkomst er nu komt of niet, vanaf 1 januari gaat dit zeker impact hebben op het zakendoen met het VK. In het afgelopen jaar zijn Nederlandse bedrijven niet beter, overigens ook niet slechter, voorbereid dan een jaar geleden. Het sentiment bij deze bedrijven over de zakelijke vooruitzichten is wel verslechterd. Taxeerde eind 2019 29 procent de zakelijke vooruitzichten als (zeer) goed, nu, in het vierde kwartaal van 2020, is dat nog 16 procent, bijna een halvering. Dit blijkt uit de laatste KVK Brexit Barometer over het vierde kwartaal van 2020.
#5. Tikje mysterieus: werkloosheid daalt opnieuw
Opnieuw is de werkloosheid gedaald en dat in een tijd dat er nieuwe beperkingen gelden voor veel bedrijven vanwege het coronavirus. In november waren er voor de derde maand op rij minder werklozen dan in de maand ervoor, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. ‘Het is een vreemde crisis die ons vaker voor verrassingen heeft gesteld’, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. In een maand tijd daalde het aantal werklozen met 28.000. Afgelopen maand waren er 378.000 mensen werkloos, dat komt neer op 4 procent van de beroepsbevolking. Dat is het laagste niveau sinds juni, maar wel veel hoger dan begin dit jaar. Voor de coronacrisis waren er zo’n 275.000 mensen werkloos.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
#6. Must read: 10 US-staten klagen Google aan
Google heeft weer een rechtszaak aan de broek hangen. Dit keer klagen Texas en negen andere Amerikaanse staten het techbedrijf aan. Google zou zijn macht op de online advertentiemarkt hebben misbruikt. Het zou ook illegale afspraken hebben gemaakt met Facebook. De tien staten zeggen dat Google meerdere regels aan zijn laars heeft gelapt in de markt voor advertentieverkoop. En dat zou ten koste zijn gegaan van de concurrentie. Ze willen dat er een einde komt aan de monopoliepositie van Google in de markt voor online advertenties. Ook moeten er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat Google zich in de toekomst bezighoudt met ‘misleidende handelspraktijken en zijn monopoliepositie misbruikt om de concurrentie onschadelijk te maken’.
#7. Koffieautomaat: Snoeiharde conclusies commissie Kinderopvangtoeslag
In de affaire rond de kinderopvangtoeslag is de betrokken ouders ‘ongekend onrecht aangedaan’, zo concludeert de onderzoekscommissie. Niet alleen het kabinet faalde in de aanpak, maar ook de Tweede Kamer, de belastingdienst én de rechtspraak lieten veel steken vallen. Zo kon het gebeuren dat duizenden ouders onterecht als fraudeur bestempeld werden. Frans Weekers en Eric Wiebes (beiden VVD), voormalig minister Lodewijk Asscher (PvdA-leider) en premier Mark Rutte (VVD) worden specifiek genoemd als grondleggers van de fraudeaanpak. Wat de gevolgen van de ‘snoeiharde conclusies’ voor het huidige kabinet zijn moet nog blijken.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap updates