Dit is de business uit het nieuws van nu: Citigroup schikt, 'Cyprusdeal is top' en administratieve ziekte voor ontslag.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Citigroup schikt voor 730 miljoen na misleiding
De Amerikaanse bank Citigroup heeft akkoord bereikt over een schikking met een groep klagende investeerders. Citigroup betaalt 730 miljoen dollar , omdat beleggers zich misleid voelen. De beleggers kochten tussen 2006 en 2008 preferente aandelen en schuldpapier van Citi, maar werden onvolledig geinformeerd. Bij het uitbreken van de crisis moesten zij zware verliezen incasseren. De bank erkent geen schuld maar betaalt het bedrag om van verdere claims gevrijwaard te worden en een eind te maken aan de onzekerheden rondom de juridische procedures. Citi betaalt de genoegdoening vanuit de pot die gereserveerd was voor juridische kosten.
2. Willem Buiter: 'Cyprusdeal is beste dat Europa kon gebeuren'
Terwijl de hele wereld geschokt reageerde op de deal die Europa met Cyprus sloot en waardoor gewone spaarders van de ene op de andere dag een deel van hun geld kwijtraken, neemt Willem Buiter – waarschijnlijk Nederlands beste econoom en de hoofdeconoom van Citi – een tegengesteld standpunt in. Toegegeven, de aandelenmarkten vielen stil, de koers van de euro ging onderuit, maar Buiter houdt vol: 'Cyprusdeal is het beste dat Europa kon gebeuren'. Waarom hij zo positief is? Omdat voor het eerst de kosten voor de falende banken niet exclusief door Europese of nationale overheden worden gedragen, maar ook door partijen die direct een rol spelen. Eindelijk worden de banken als bedrijven benaderd en de rekeninghouders als klanten. Die rationalisering is volgens Buiter een noodzakelijke voorwaarde voor het begin van herstel. Ondertussen blijven de Cypriotische banken ook woensdag nog gesloten om te voorkomen dat spaarders hun eigen rekeningen plunderen.
3. Dirty trick: administratief 1% ziek om goedkoop te ontslaan
Mensen die naar een kort ziekteverlof weer aan het werk gaan, belanden zonder dat ze het weten soms in een ontslagtraject. Werkgevers melden de werknemers niet helemaal beter, blijkt uit de klachten die het nieuwe Meldpunt Verzuimbegeleiding van FNV Bondgenoten verzamelde. In de laatste vier weken kreeg de bond hier 3300 meldingen over binnen. Werknemers worden zonder hun medeweten administratief voor 1 procent ziek gehouden. Gevolg is dat ze na een jaar ineens 10 tot 30 procent minder salaris krijgen. Na twee jaar kunnen ze zonder pardon en zonder bijkomende kosten worden ontslagen.
4. AH praat niet meer met de FNV
Albert Heijn onderhandelt niet meer met FNV Bondgenoten over een nieuwe cao voor distributiemedewerkers. Nu er een akkoord ligt met de meer gematigde CNV kan er niet een tweede CAO worden gesloten, vindt de grootgrutter. Het conflict met de FNV spitst zich momenteel toe op de manier waarop AH de gaten die stakingen in de distributiecentra probeert op te vullen. Uitzendkrachten die niet officieel als staker staan geregistreerd mogen wel vervangen worden en dat doet AH dan ook. Ook zet AH 'incidenteel' vakkenvullers in. Ondertussen zet FNV Bondgenoten de stakingen voort. AH gaf eerder aan dat de FNV een politieke strijd voert met de acties en dat die weinig van doen hebben met de CAO-onderhandelingen zelf.
5. Airbus sluit historische deal
Vliegtuigbouwer Airbus heeft de grootste deal in zijn bestaan gesloten. De snelgroeiende Indonesische vliegtuigmaatschappij Lion Air koopt in één transactie 234 toestellen. De waarde bedraagt 18,4 miljard. Het belang van deze deal voor de kwakkelende Franse economie en de Franse president Hollande is groot. Het levert naar schatting 5.000 mensen tien jaar werk op. Hollande mocht schitteren bij de ondertekening van het contract. In Nederland profiteert Fokker Elmo als toeleverancier van de bedrading. Airbus meldt momenteel de enen na de andere grote verkoop. Vorige week sloot Airbus ook al grote orders. Toen bestelden Lufthansa en Turkish Airlines respectievelijk 100 en 82 nieuwe A320's. Opvallend detai: Lion Air staat op de zwarte lijst van de EU en mag hier niet landen.
6. Ziggo herfinanciert 800 miljoen
Kabelbedrijf Ziggo is het gelukt om 800 miljoen euro te herfinancieren tegen lagere rentes. Een consortium van ABN Amro, BNP Paribas, Rabobank, Credit Suisse, ING, Morgan Stanley en Goldman Sachs halen 400 miljoen euro aan revolving funds op. Daarnaast wordt er eenzelfde bedrag opgehaald in de vorm van een zogeheten term loan A, een hybride financiering. In de Telegraaf zegt een woordvoerder dat de herfinanciering tegen veel gunstiger voorwaarden plaatsvindt. Ziggo is momenteel druk doende om nieuwe investeerders te paaien voor een aanvullende financiering. Ziggo is vrij positief over het lopende jaar. Het bedrijf verwacht een ebitdagroei tussen 2,5 tot 3,5 procent. Het herfinancieren maakt het voor Warburg Pincus en Cinven, twee investeerders die Ziggo vorig jaar naar de beurs brachten, makkelijker om opnieuw een pakket van 40 miljoen aandelen op de markt te brengen.
7. Schaliegaswonder lonkt voor Spanje
Spanje kan in deze crisis elke meevaller gebruiken. En die lijkt er nu te zijn. Spanje heeft voor bijna 40 jaar schaliegas, blijkt uit een rapport van de Spaanse Hoge Raad van de Mijnbouw. Een rapportage uit de industrie schat de reserves zelfs op 70 jaar. De belangen zijn groot, en de winning van het gas is omstreden vanwege vervuilingsgevaar. Spanje importeert 99 procent van zijn fossiele brandstoffen. Daarnaast zou het 'duizenden arbeidsplaatsen’ opleveren en gunstige effecten hebben op de betalingsbalans en de concurrentiepositie van het land. Momenteel zijn er vergunningen voor 70 proefboeringen verleend.
8. Palm Invest: eis zes jaar in hoger beroep
Terwijl het OM in eerste aanleg nog maar vijf jaar eiste tegen de twee hoofdverdachten van de oplichting met Palm Invest, hoorden de twee hoofdverdachten ieder zes jaar tegen zich eisen in hoger beroep. Danny K. en Remco V. zouden honderden beleggers voor vele miljoenen hebben gedupeerd. In plaats van de inleg van beleggers te investeren in vastgoed in Dubai, leefden de twee een leven vol luxe en snelle auto's. De eisen vallen nu hoger uit omdat de advocaat-generaal – de aanklager in hoger beroep – de feiten iets anders weegt. ''Ze hebben geen enkele spijt betuigd, er is heel weinig geld teruggekomen en er heersen maatschappelijke gevoelens dat dit soort feiten zwaarder bestraft zouden moeten worden'', was de toelichting.
9. Getal van de dag: 3.271.000
Schiphol vervoerde in 2012 3,271 miljoen passagiers, dat is een daling van 1,0 procent. Het vracht- en postvolume nam af met 3,6 procent tot 11.782 ton. Het aantal vliegbewegingen daalde met 4,5 procent tot 28.706 starts en landingen. Ook het passagiersvervoer dat de luchthaven als begin- of eindbestemming had, nam af met 3,6 procent tot 1,809 miljoen. Het aantal overstappende transferpassagiers was het enige dat toenam met 2,7 procent tot 1,457 miljoen.
10. De koffieautomaat: Obese militairen of een hoger loon?
De Amerikaanse vetzucht brengt lastige dilemma's naar onverwachte plaatsen. Het leger heeft steeds meer moeite om voldoende fitte recruten te werven. Het verdubbelen van het percentage mannen dat niet door de keuring komt heeft alles te maken met de vraatzucht en het dieet. Onder vrouwen is het aantal 'falenden door overgewicht' sinds 1960 verviervoudigd. Tegenwoordig haalt één op de vijf de basisconditie niet. Hierdoor dreigt een tekort aan fitte GI's, schrijven onderzoekers in Applied Economic Perspectives and Policy. Nu zijn er twee mogelijkheden. Of de lat wordt iest lager gelegd en worden de extra medische kosten – nu al 1,2 miljard dollar voor te dikke militairen – voor lief genomen. Of de salarissen en bonussen verhogen zodat ook rekruten met een normaal BMI zich aanmelden. Ook niet gratis.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.