Plus: Financieel directeuren positief over 2016, 'Ceo niet geschikt als woordvoerder', '5 miljoen banen verdwijnen door techtrends'
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Christine le Duc sluit helft winkels
Erotiekketen Christine le Duc sluit 13 van de 26 winkels. Dat maakt het concern maandagavond bekend. Er wordt meer lingerie online verkocht, waardoor de winkels overbodig zijn. Veertig van de tachtig arbeidsplaatsen verdwijnen. Het betreft winkels in provinciesteden als Breda, Heerlen, Apeldoorn, Leeuwarden, Amersfoort, Hoorn, Delft, Enschede en Ede. Maar ook de filialen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht gaan sluiten. De winkels die open blijven maken winst. Moederbedrijf Beate Uhse is het grootste erotiekconcern van Europa. De onderneming bestaat bijna 70 jaar en is in Duitsland beursgenoteerd. De Beate Uhse Groep is actief in tien landen in Europa. De omzet bedroeg in 2014 bijna 143 miljoen euro en het concern voert circa 20.000 producten. In Nederland is naast Christine le Duc ook online erotiekwarenhuis Pabo een bekende merknaam.
2. 'Meerdere biedingen op failliet V&D'
De curatoren van de failliete warenhuisketen V&D hebben meerdere biedingen ontvangen. Deze hebben betrekking op zowel V&D als restaurantketen La Place. Van de 70 genteresseerde partijen zijn er ongeveer tien serieuze kandidaten op gesprek geweest bij de curatoren. Deze partijen hebben toegang gekregen tot een speciale dataroom om het bod te kunnen uitbrengen. De curatoren zullen deze week met een "handvol partijen" verder praten en verwachten in de loop van deze week meer bekend te kunnen maken.
3. Financieel directeuren positief over 2016
Een meerderheid van de financiële topmannen in Nederland verwacht in 2016 een toename van de omzet. Dit blijkt uit de jaarlijkse CFO Survey van accountantskantoor Deloitte. Meer dan de helft (52%) verwacht in 2016 een omzetgroei tegenover 44% in het derde kwartaal van 2015. Volgens Frank Geelen, partner bij Deloitte, is er sprake van een positieve ontwikkeling. 'Consumptie zit in de lift, maar export blijft een belangrijke 'driver'. Met een lage olieprijs en lage rentestand, kan toekomstige groei goedkoop gefinancierd worden'. Een andere uitkomst is dat cfo's terughoudend zijn 'vanwege de afnemende groei van de wereldeconomie. Veel van onze respondenten opereren in een internationale omgeving. Dat maakt ze voorzichtig om risico's te nemen en te investeren.’
4. 'Ceo niet geschikt als woordvoerder'
Bestuursvoorzitters kunnen beter een directeur of manager uit de organisatie aanwijzen als interne of externe woordvoerder. Uit onderzoek van PR-bureau Edelman Berland blijkt dat de ceo maar 10 procent van de respondenten het vertrouwen krijgt als woordvoerder. Bij medewerkers ligt dat vertrouwen met 53 procent een stuk hoger. Gaat het om uitwisseling van financiële resultaten en operationele resultaten, dan scoort de ceo 9 procent nog lager. Edelman heeft het communicatieonderzoek in 28 landen laten uitvoeren, waaraan ruim 32 duizend respondenten deelnamen. In Nederland worden academici (66%), technische experts (64%) en ‘mensen zoals ik’ (63%) gezien als de meest geloofwaardige woordvoerders voor een bedrijf. Een ceo zou zich teveel bezighouden met financiële resultaten op korte termijn (69%), lobbyen (60%), te weinig met de lange termijn (69%) en het creëren van banen (56%).
5. '5 miljoen banen verdwijnen door robots en 3D-printers'
Door de 'Vierde Industriële Revolutie' gaan er wereldwijd de komende vijf jaar maar liefst vijf miljoen banen verdwijnen. Dit komt door trends als robotisering, nanotechnologie, kunstmatige intelligentie en 3D-printers, die bestaande bedrijfsmodellen op hun kop zetten. Dit blijkt uit onderzoek van de World Economic Forum op basis van een enquête onder HR-directeuren en strategisch directeuren uit negen verschillende industrietakken in de vijftien grootste economieën. Deze economieën zijn goed voor 65 procent van het wereldwijde personeelsbestand.
Lees meer op MT.nl: De 12 techtrends van dit jaar
6. Groei Renault dankzij nieuwe Clio
Renault heeft in 2015 een record aantal auto's verkocht door een aantal nieuwe modellen te lanceren. Er zijn in totaal 2,8 miljoen auto's aan de man gebracht, een groei van 3,3 procent ten opzichte van 2014. Door een nieuwe Clio, Captur en ook de suv Kadjar bleef de vraag op peil. De Franse fabrikant groeide in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en India, maar Renault had het moeilijk in Noord- en Zuid-Amerika. In Azië stabiliseerden de verkopen na een sterke stijging in 2014. Vorige week werd Renault na Volkswagen ook in verband gebracht met een vermeend emissieschandaal. De Franse milieuminister Ségolène Royal liet onlangs officieel weten dat Renault niet heeft gesjoemeld.
7. 'Eneco en Delta moeten eerder opsplitsen'
Trammelant in energieland. Onlangs heeft de Hoge Raad besloten dat de energiebedrijven Delta en Eneco hun netwerk – en leveringspoot in 2017 gesplitst moeten hebben. Volgens Essent, Nuon en ook NLE en Budget Energie duurt dit 'onredelijk lang'. Ze hebben officieel een bezwaar ingediend bij toezichthouder ACM. Eneco moet formeel per 1 februari 2017 losgeknipt zijn. Delta per 1 juli 2017. Waakhond ACM volgt daarmee de Wet onafhankelijk netbeheer (Won) die in de zomer 2015 na een lange juridische strijd door de Hoge Raad geldig verklaarde. Energiebedrijven als Nuon en Essent zijn al langer gesplitst en verkocht aan respectievelijk Vattenfall en RWE. Die verkoop leverde destijds goede prijzen op, maar de verwachting is dat energiebedrijven nu bij verkoop veel minder zouden opleveren. Delta liet eerder weten dat het een splitsing in 2017 niet zou overleven.
8. Manager van de dag: Kasper Rorsted (Henkel)
Topman Kasper Rorsted van de Duitse producent Henkel vertrekt naar Adidas. Hij zal per 1 oktober het stokje overnemen van bestuursvoorzitter Herbert Hainer. Vanaf 1 augustus gaat Rorsted zich inwerken bij Adidas. Bij de sportartikelenfabrikant gaf Hainer al vijftien jaar leiding. Henkel is bekend van merken als Witte Reus, Pritt en Schwarzkopf. Rorsted, die sinds 2008 CEO was bij Henkel, wordt op zijn beurt opgevolgd door de Belg Hans Van Bylen.
9. Getal van de dag: 316 miljoen
Zoveel gebruikers heeft Twitter per maand, maar volgens criticasters is dat niet genoeg om te overleven. In de wereld van Facebook, Instagram, Whatsapp en Snapchat is dit bereik simpelweg te weinig. De macht om de gebruiker is verloren. LinkedIN bedient de zakelijke gebruiker en Facebook de consument. Juist laatstgenoemd bedrijf wordt als dé belofte van 2016 gezien en Twitter wordt gezien als passé.
10. Koffieautomaat: 2x Penthouse in het nieuws
Het grootste penthouse van Nederland is gekocht…door een Nederlander. Won Yip, uitbater van o.a. Majestic en café Zwart aan de Amsterdamse Dam, telt circa 16 miljoen euro voor het 1440 m2 tellende appartement in het Pontsteigerproject in Amsterdam.
En…het blad Penthouse, bekend als het controversiële broertje van Playboy, verschijnt niet meer fysiek. Moederbedrijf FriendFinder Networks laat het blad alleen nog maar online voort bestaan. Het tijdschrift publiceerde bijvoorbeeld ongeauthoriseerde naaktfoto’s van Madonna en Miss America Vanessa Williams.
En het duurste penthouse staat in Monaco: 387 miljoen dollar!
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.