1. Ceo’s steeds pessimistischer over economie
De sfeer in de bestuurskamers wordt er niet beter op. Ceo’s worden in toenemende mate pessimistischer over de economie. Dat stellen analisten van vermogensbeheerder Fidelity International, die het sentiment in de bestuurskamers maandelijks peilen, meldt het FD. Het humeur in de bedrijfstop staat op het laagste niveau in twee jaar. Het sentiment keldert hard.
2. Gasprijs breekt (weer) alle records en dat gaan we merken
Nee, de gasprijs heeft nog lang niet zijn hoogste punt bereikt. Het afknijpen van de toevoer van Russisch gas naar Europa door de pijpleiding Nord Stream 1 zorgt voor nog hogere gasprijzen op de Europese gasmarkt. Op de gasbeurs kost een megawattuur gas meer dan 200 euro, het hoogste niveau in maanden. Dat blijkt uit cijfers van gaahandelasplatform ICE. En dat gaan bedrijven en consumenten snel terugzien op de energierekening. Het gaat dan om gas wat in augustus geleverd wordt. De prijzen voor gascontracten in de maanden daarna liggen nog hoger.
3. De Bijenkorf sluit eerder door personeelstekort
Warenhuis de Bijenkorf schrapt de komende weken in zijn Amsterdamse vestiging drie van de zeven koopavonden. Reden: een gebrek aan mensen, meldt De Telegraaf. Vanaf volgende week sluit de winkel op maandag, dinsdag en woensdag om 19 uur in plaats van 21 uur. Vakbond FNV wil dat meer winkels blijvend eerder dichtgaan. De bond stelt dat ‘normalisering van de winkeltijden op veel manieren past in de huidige tijdgeest’.
De maatregel van de luxeretailer staat niet op zichzelf. Zo hebben 39 sleutelmedewerkers van de Bijenkorf een extra bonus van gemiddeld 20.000 euro in het vooruitzicht gekregen, om te voorkomen dat zij als gevolg van de krappe arbeidsmarkt worden weggekocht door de concurrentie.
4. Flink wil gedwongen vertrek via rechter voorkomen
Nijmegen wil dat Flink uit haar binnenstad vertrekt, maar dat is de flitsbezorger geenszins van plan. Het Duitse bedrijf is naar de rechter gestapt om sluiting van de darkstore te voorkomen. De gemeente stelt dat het minimagazijn in strijd is met het bestemmingsplan. Oneens, countert Flink. De bezorger werkt in de Gelderse stad met een click & collect-systeem, waarbij klanten ter plekke via een tablet producten kunnen bestellen en direct kunnen meenemen. Hoezo geen detailhandel, klinkt het verweer.
5. Personeel Lufthansa en Ryanair legt werk neer
In Duitsland zijn woensdag meer dan duizend Lufthansa-vluchten geannuleerd door een staking. Het grondpersoneel eist betere arbeidsvoorwaarden. Vakbond Verdi wil een loonsverhoging van 9,5 procent of ten minste 350 euro per maand voor de komende twaalf maanden, om zo de inflatie bij te benen, meldt BNR.
Ook het cabinepersoneel van Ryanair is van plan het werk vanaf 8 augustus elke week vier dagen neer te leggen totdat de luchtvaartmaatschappij hun eisen inwilligt. Vakbond USO heeft alvast gewaarschuwd voor het nodige uithoudingsvermogen: er zal gestaakt blijven worden tot 7 januari. Of topman Michael O’Leary moet over de brug komen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: waarom bedrijven steeds meer tot zakelijke diplomatie worden gedwongen
Peter Schwartz is chief futures officer van techbedrijf Salesforce. Hij helpt naar eigen zeggen mensen betere beslissingen te nemen in een onzekere situatie. Hoe onzeker de toekomst nu is? ‘Hyper’, zegt hij in gesprek met het FD. Hij voorziet dat landen vaker wisselen van bondgenootschap tussen de supermachten VS en China. Dat zal van internationaal opererende bedrijven nog meer diplomatieke vaardigheden eisen.
7. Te zot: bedrijven die protestvlaggen verwijderen worden bedreigd
Op verschillende plekken in het land zijn mensen bedreigd die omgekeerde Nederlandse vlaggen wilden verwijderen, meldt Trouw. In Winterswijk heeft een bedrijf de opdracht voor het weghalen van de driekleur al teruggeven na bedreigingen. Ook bedrijven die de blokkades op de snelwegen opruimen, zijn geïntimideerd. Op sociale media zijn telefoonnummers gedeeld van bedrijven die boerenblokkades op snelwegen opruimden. Enkele bedrijven zijn daar vanwege de bedreigingen mee gestopt.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates