1. Britse ‘Brexit-wet’ schendt internationaal recht
De spanningen tussen Londen en Brussel nemen verder toe. De Britse regering heeft een wetsvoorstel gepresenteerd dat op onderdelen haaks staat op het Brexit-terugtredingsakkoord. Hiermee zouden de Britten internationaal recht schenden. Het voorstel legt uit hoe de Britten binnen het VK handel willen drijven na de Brexit. Mits de wet zou worden aangenomen geeft het Londen de macht om delen van het zogeheten Noord-Ierland-protocol te overrulen.
2. ‘Overheidsschuld kan gerust verdubbelen’
De overheid heeft nog behoorlijk wat ruimte om de economie nu en in de komende jaren aan te jagen, als je het de Nederlandse economen vraagt. Economenblad ESB maakte een rondgang om adviezen en een evaluatie van het coronabeleid. De eerdere steunpakketten krijgen de handen op elkaar bij de beroepsgroep. Zelfs in een verdubbeling van de overheidsschuld tot 120 procent van het bbp zien twee op de drie economen geen probleem. Een grote meerderheid vindt dat er ook geïnvesteerd moet worden in nieuwe werkgelegenheid. Zorg, cultuur, bouw, energie en onderwijs zouden prioriteit moeten krijgen bij de maatregelen, en grote bedrijven juist niet.
3. Louis Vuitton komt terug op miljardenovername
Het Franse Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) zou voor een slordige 13,6 miljard euro juweliersketen Tiffany overnemen, maar het luxeconcern komt terug op de deal. Volgens LVMH wordt de miljardenoperatie geschaad door ‘een opeenvolging van gebeurtenissen’. Een van die gebeurtenissen is een brief van de Franse minister van Buitenlandse Zaken, waarin die aan LVMH vraagt om als reactie op de Amerikaanse dreiging met belastingen op Franse producten, de overname van Tiffany uit te stellen tot na 6 januari 2021. Als het aan Tiffany ligt komen de Fransen alsnog over de brug. De juwelier wil via de rechter de overname afdwingen.
4. Veolia en Solvay gaan accu’s uit elektrische auto’s recyclen
De Belgische chemiegroep Solvay en het Franse afvalverwerkingsconcern Veolia willen batterijen van elektrische voertuigen nieuwe levenscyclus geven. Een nieuw consortium moet een circulair ecosysteem creëren voor batterijen van elektrische en hybride voertuigen in Europa, door hergebruik van belangrijke schaarse grondstoffen. De partijen gaan samenwerken rond een efficiënter gebruik van grondstoffen bij de productie van lithium-ionbatterijen voor elektrische voertuigen. Naar verwachting zal het aantal elektrische voertuigen op de weg volgens Solvay toenemen van acht miljoen in 2020 tot 116 miljoen in 2030. De beschikbaarheid van grondstoffen wordt dus een strategische uitdaging.
5. Apple sleept Fortnite-maker voor de rechter
Apple en Epic blijven elkaar in de haren vliegen. Nu heeft Apple de Fortnite-maker aangeklaagd voor misgelopen inkomsten. Epic Games heeft contractbreuk gepleegd door de regels van de App Store te overtreden, meent Apple. De gamemaker zou in het geniep (en in strijd met de Apple-regels) een eigen betaalmethode hebben toegevoegd aan Fortnite. De game werd daarna door Apple verwijderd, waarop Epic direct een aanklacht bij de rechter indiende. Fortnite mocht terug in de App Store, maar dan zonder eigen betaalmethode. Dat weigerde het bedrijf, waarna Apple de ontwikkelaccounts van Epic opschortte.
6. Must see: Waar winst en volksgezondheid botsen in vaccinjacht
Particulier- en overheidsgeld stroomt binnen in de wereldwijde race voor een Covid-19-vaccin. Medicijnfabrikanten staan onder grote druk om de vaccins betaalbaar te houden en tegelijkertijd investeerders tevreden te houden. Wall Street Journal legt in een video uit wat dit betekent voor het uiteindelijke prijskaartje van het middel waar de hele wereld naar smacht.
7. Koffieautomaat: Airbus ontvangt 1 bestelling in heel augustus
De rem zit er bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus behoorlijk op. In augustus ontving het bedrijf welgeteld één order. Dezelfde zomermaand in 2019 stroomden er nog zestien bestellingen binnen. De coronacrisis hakt er langer stevig in bij Airbus. Van de 370 vliegtuigen die dit jaar in totaal werden besteld bij Airbus, werden er al 67 bestellingen geannuleerd. De vliegtuigbouwers zitten niet direct zonder werk. Het bedrijf moet nog 7.501 vliegtuigen leveren.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.