1. Bouwer Samsung-concern overleden
Samsung-voorzitter Lee Kun-Hee is na een lang ziekbed overleden op 78-jarige leeftijd. De zoon van de oprichter bouwde het bedrijf uit van een lokale speler tot een mondiale gigant. Hij was het brein achter de omslag van een producent van goedkope elektronica naar een hightechbedrijf, schrijft FD. Naar verluidt stelde hij hoge eisen aan zijn personeel bij deze omslag. ‘Verander alles, behalve je vrouw en kinderen’, zou hij gezegd hebben. Kun-hee was niet onomstreden. In de jaren negentig werd hij veroordeeld voor het betalen van steekpenningen aan de president en in 2008 voor belastingontduiking.
2. Voormalig CEO BHP mogelijk voorzitter Shell
3. Dividendverbod banken mogelijk verlengd
Mogelijk duurt het door de tweede coronagolf nog langer voordat banken weer dividend mogen uitkeren aan hun aandeelhouders. Europese toezichthouders zouden toenemende zorgen hebben over de economische vooruitzichten en de impact die dat kan hebben op bankbalansen. Eind maart verzocht de Europese Centrale Bank banken om geen dividend uit te keren om tegenvallers op te vangen. Onlangs leek de ECB dit dividendverbod weer op te willen heffen.
4. Prijzen supermarktschappen kloppen vaak niet
Supermarkten hebben op de schappen vaak andere prijzen staan dan klanten bij de kassa afrekenen. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Eén op de acht producten bleek een andere prijs te hebben. Bij slechts 3 van de 28 bezochte supermarkten klopte de bon met wat het schap aangaf. Het gaat met name mis bij aanbiedingen. Het probleem zou ontstaan dat kaartjes niet worden vervangen.
5. Activisten willen reorganisatieplan Unibail-Rodamco blokkeren
Voormalig Unibail-bestuurder Léon Bressler en de Franse telecommiljardair Xavier Niel trekken samen op om het reorganisatieplan van vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield (URW) te blokkeren. Het tweetal heeft 5 procent van de aandelen in URW en ziet zichzelf als activistisch aandeelhouder. URW wil onder meer het dividend verlagen, bezit verkopen en een claimemissie van €3,5 miljard doorvoeren. Bresser en Niel vinden dat overbodig en willen dat de Amerikaanse portefeuille wordt verkocht. Hiermee zou de overname van Westfield uit 2017 de facto ongedaan gemaakt worden. URW noemde dit plan eerder riskant, schrijft Het Financieele Dagblad.
6. Must read: AI-systeem Nederland bedenkt eerlijk belastingstelsel
De optimale belastingdruk: economen, fiscalisten en beleidsmakers kunnen er uren over soebatten. De Nederlander Stephan Zheng ontwikkelde bij zijn werkgever Salesforce een ‘AI economist’ die een fiscaal regime zou hebben uitgedacht dat enerzijds de welvaart harder laat groeien en tegelijkertijd de kloof tussen arm en rijk verkleint. Dit zou het beter doen dan elk ander belastingmodel ter wereld. In de Volkskrant geeft Zheng uitleg over het onderzoek dat hij heeft geleid en hoe ze kritiek op hun theoretische experiment hebben pogen te ondervangen.
7. Koffieautomaat: Visrestaurant ontloopt coronaregels met slimmigheidje
Ook de horeca in het Twentse Overdinkel ontkomt niet aan de strengere coronaregels. Behalve dan de viswinkel van Rick de Vries. Rick’s Vis ligt op de grens met het Duitse Gronau. Hij heeft een partytent voor zijn zaak geplaatst en die tent ligt in Duitsland. Hierdoor kunnen de (overwegend Duitse) klanten hun vis opsmikkelen, omdat in Duitsland de regels iets minder streng zijn.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van vrijdag.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.