1. Bonus Frans van Houten schuurt
Philips-topman Frans van Houten heeft een extraatje ontvangen van zo’n 1,8 miljoen euro. Hoewel het zorgtechnologieconcern een desastreus jaar doormaakte en in de VS wordt achtervolgt door massaclaims vanwege het fiasco met de slaapapneu apparaten, heeft de rvc daartoe besloten, schrijft het FD. Vanzelfsprekend was de bonus van 1,8 miljoen niet. De raad van commissarissen gebruikte een bijzondere bevoegdheid om de prestatiebeloning te verhogen. Aandeelhouders slijpen alvast de messen: in de Telegraaf is Rients Abma van Eumedion, een belangenbehartiger van institutionele beleggers, alvast kritisch.
2. Nederlandse inflatie ruim boven Europees gemiddelde
De gehele Europese Unie gaat gebukt onder een flinke inflatie, die was in januari gemiddeld 5,6 procent. De Nederlandse inflatie zit daar met 7,6 procent fors boven, blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. De belangrijkste aanjager: de hoge energieprijzen. Op de Europese inflatieranglijst bekleedt Nederland een bescheiden negende plaats, meldt NU.nl. In Litouwen werd afgelopen maand de hoogste inflatie gemeten (12,3 procent). In Frankrijk stegen de prijzen met 3,3 procent het minst sterk.
3. Verkoop klantdata moet webshop Jumbo rendabel maken
Supermarktketen Jumbo gaat vol inzetten op het thuisbezorgen van online bestelde boodschappen. Maar klanten gaan daar niet extra voor betalen, stelt CFO Ton van Veen in het FD. Anders wordt er niets besteld. De zwarte cijfers moeten online ergens anders vandaan komen: de verkoop van advertenties en klantdata. Offline is Jumbo de nummer twee van Nederland, achter Albert Heijn. Maar online is Jumbo ‘niet onbetwist tweede’, aldus Van Veen. Zo hijgt Picnic in de nek van het bedrijf uit Veghel. Daarom moet er meer geld naar de online operatie.
4. Markt voor vleesvervangers lijkt niet verder te groeien
Hoewel het aanbod vleesvervangers in het supermarktschap de laatste jaren flink is gegroeid, lijkt de vraag van consumenten te stabiliseren. De verkoop van vleesvervangers groeide vorig jaar niet verder door, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO. Over heel 2021 was een groei van 8 procent te zien, maar de stijging was in het laatste kwartaal volledig stilgevallen. De bank ziet een aantal redenen, zo is innoveren steeds moeilijker voor producenten. Hun kosten stijgen, maar die kunnen die niet altijd worden doorgerekend aan de consument. Ook zijn ‘spraakmakende introducties’ van producenten als De Vegetarische Slager en Beyond Meat uitgebleven.
5. Veel bedrijven doen niets aan afleiding in verkeer
Twee op de drie bedrijven doen niks om afleiding tijdens zakelijke ritten tegen te gaan. Tegelijkertijd stellen ze zich wel verantwoordelijk te voelen, blijkt uit onderzoek van Arcadis in opdracht van MONO-zakelijk onder werkgevers en werknemers. Afleiding in het verkeer is een belangrijke oorzaak van dodelijke ongevallen in Nederland. Verkeersminister Mark Harbers maant op BNR Nieuwsradio werkgevers tot actie. ‘Het begint bij kleine dingen. Als je zakelijk onderweg bent, zet je in je agenda dat je op reis bent. Of installeer software zodat je onderweg geen berichten binnen krijgt.’
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Derde werknemers werkt thuis productiever
30 procent van de mensen werkt thuis productiever dan op kantoor. Dat blijkt uit onderzoek van het Zorg van de Zaak Netwerk. ‘Thuis worden mensen niet afgeleid door collega’s’, zegt arbeids- en organisatiedeskundige bij Zorg van de Zaak Netwerk Caroline Bergh. ‘Maar wat we ook zien is dat het werkplezier is afgenomen, net als de energie om te werken en ook de betrokkenheid bij het werk is gedaald.’ Bergh trekt de conclusie dat jongere medewerkers makkelijker met de online samenleving kunnen omgaan, maar plaatst ook een kanttekening. ‘Jongere medewerkers zijn de kunst van het samenwerken een beetje verleerd.’
7. Zoom-topic: Oekraïne-conflict raakt Russische miljardairs: 32 miljard verdampt
De spanningen tussen Oekraïne en Rusland lopen op en dat is Russische miljardairs niet ontgaan. Sinds het begin van dit jaar – we zijn pas 60 dagen onderweg – zag een groep van 23 superrijken een slordige 32 miljard dollar verdampen, becijferde Bloomberg. Dat lijkt slechts een voorbode op meer verliezen, gezien de harde opstelling van Westerse landen tegen de agressie van president Poetin.
Topman en grootaandeelhouder Vagit Alekperov van LUKoil zag in twee maanden drie miljard verdwijnen. Maar Vagit zit er met een vermogen van 19 miljard nog altijd warmpjes bij. Maar het kan erger: zo leverde Gennady Timchenko (grootaandeelhouder gasproducent Novatek) 6,4 miljard in en zag Leonid Mikhelson (topman en grootaandeelhouder Novatek) 6,2 miljard verdwijnen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates