Plus: Apple-hoofdkantoor is 'een graftombe', Ikea-oprichter legt al zijn functies neer en Swatch gaat vechten tegen iWatch.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Bol.com stapt in sieraden
Bol.com gaat de concurrentie aan met de juweliersbranche. De webwinkel stapt in sieraden en begint met een aanbod van 25.000 artikelen, zo laat marketingdirecteur Michael Schaeffer weten aan het AD. 'We zien dat er vraag naar is, omdat we zien wat mensen intikken als zoekopdracht op onze website. Tachtig procent van de Nederlanders besteedt jaarlijks geld aan sieraden. En 16 procent van hen besteedt gemiddeld meer dan 100 euro per jaar. We zijn ervan overtuigd dat mensen door ons aanbod meer zullen kopen omdat er zoveel keus is. In alle stijlen en prijscategorieën.' Schaeffer denkt – uiteraard – dat de zet van Bol.com een zegen voor de noodlijdende branche is. De webwinkel gaat zijn platform openstellen voor andere sieradenverkopers, zoals het bedrijf dat ook heeft gedaan voor andere productcategorieën.
2. Ricardo Semler: 'Apple-hoofdkantoor is een graftombe'
Het nieuwe hoofdkantoor dat Apple momenteel voor miljarden dollars bouwt is een teken van decadentie van het systeem. Dat zegt de Braziliaanse ondernemer en bestsellerauteur Ricardo Semler in een interview met Management Team. 'Wij hebben al 20 jaar geen hoofdkantoor meer. Ik begrijp het concept niet eens. Het nieuwe hoofdkantoor van Apple is een soort piramide voor de farao Steve Jobs. Een graftombe. Als je bezig bent met een hommage aan jezelf, is dat het begin van het einde.' Lees het volledige interview of meng je in de discussie over de Semco-stijl:
3. Rel om twitterende PayPal-topman
PayPal-directeur Rakesh Agrawal is nog geen twee maanden na zijn aantreden ontslagen of opgestapt – afhankelijk van wie je het vraagt. Agrawal is volgens PayPal ontslagen nadat hij enkele beledigende tweets plaatste, onder andere over collegadirecteuren. Hij stelde bijvoorbeeld dat Christina Smedley, de vice president of global communications, een 'waardeloze middle manager' is. In een andere tweet noemde hij haar een 'piece of shit'. Zelf zegt de directeur dat hij al was opgestapt voordat zijn Twitter-tirade begon. Als bewijs plaatste hij zijn ontslagbrief online, die hij enkele uren eerder had verstuurd.
4. Swatch wil geen iWatch
Als Apple daadwerkelijk met een product op de markt komt dat iWatch heet, dan zal Swatch het er niet bij laten zitten. Het grootste horlogemerk ter wereld heeft zelf al de iSwatch en zal die merknaam zeker gaan verdedigen, zo liet topman Nick Hayek afgelopen weekend weten. Momenteel zijn er geen plannen om Apple te dagen, maar Swatch heeft de zaak al wel uitgelegd aan autoriteiten in verschillende landen. Apple zou al in een aantal landen de registratie van de merknaam iWatch hebben aangevraagd. In Monaco zou de iWatch inmiddels al de benodigde beschermde status hebben gekregen. In IJsland daarentegen zou de naam zijn afgewezen vanwege de grote gelijkenis met die van de iSwatch.
5. Amerikaanse banken bang voor Rusland
Grote Amerikaanse banken hebben de afgelopen maanden flink veel geld weggehaald uit Rusland. Ze hopen te voorkomen dat ze verliezen oplopen door de oplopende spanning tussen Rusland en Oekraïne. De blootstelling van Bank of America aan Rusland zakte met 22 procent tot 5,2 miljard dollar (3,7 miljard euro). JPMorgan Chase deed 13 procent van zijn Russische belangen van de hand en houdt nu voor iets minder dan 5 miljard dollar aan Russische investeringen. Bij Citigroup zakte de blootstelling aan het land met 9 procent naar 9,4 miljard dollar.
6. Ook Nokia wil zelfrijdende auto's
Nokia gaat 100 miljoen dollar investeren in bedrijven die werken aan technologie rond zelfrijdende auto's. Dat meldt Bloomberg. Het Finse bedrijf, dat sinds kort niet meer in mobiele telefoons zit, doet de investering via een nieuw fonds. Nokia hoopt zijn digitale kaartenbusiness te versterken met de focus op intelligentie in auto's. Het is niet de enige partij die auto's slimmer wil maken: Google is er al jaren mee bezig, terwijl Volvo afgelopen weekend bekend maakte zijn eerste robotauto's de weg op te sturen. Binnen deze test rijden 100 auto's elke dag op een stuk Zweedse snelweg van 50 kilometer. Lees ook:
7. Ikea-oprichter legt alle functies neer
Ingvar Kamprad heeft al zijn formele functies neergelegd. De Ikea-oprichter speelt daardoor voor het eerst sinds 1943 geen rol meer in het bestuur van de Zweedse meubelmaker. Kamprad (88) heeft zijn bestuursfuncties bij de twee stichtingen die de diverse onderdelen van Ikea bezitten eind vorig jaar neergelegd, meldde de Britse krant Financial Times zondag. Volgens een woordvoerder moet zijn terugtreden worden gezien als 'de volgende stap' bij het overdragen van het bedrijf aan een jongere generatie. In de afgelopen 10 jaar heeft Kamprad, een van de rijkste mannen van Europa, steeds meer verantwoordelijkheden overgedragen aan zijn drie zoons. Lees ook:
8. Ballmer: de beste bedrijven kennen twee trucs
In zijn eerste speech sinds hij terugtrad als Microsoft-ceo, neemt Steve Ballmer natuurlijk geen blad voor de mond. In een praatje voor studenten van The Oxford Union zei hij bijvoorbeeld dat Apple en Microsoft een two-trick-pony zijn, terwijl de meeste bedrijven niet meer dan een one-trick-pony zijn. Hij gaf Coca-Cola als voorbeeld, dat slechts één trucje kent: het maken van dat ene drankje. 'Dat is een 100-jaar oude truc.' Maar, vertelde Ballmer, vaak heb je een tweede truc nodig om te kunnen overleven, zeker in de technologiebusiness. Ballmer gaf twee voorbeelden: Microsoft maakte de weg vrij voor de moderne PC én werkte met IBM aan de b2b-kant, terwijl Apple de Macintosh bouwde én vervolgens in touch-computers stapte, met de iPod als start. Ballmer gaf toe dat het Microsoft nog niet is gelukt een three-trick-pony te worden.
9. Getal van de dag: 2/3
Er is weinig multicultureels aan de Europese boardrooms: tweederde van de 50 grootste bedrijven in Europa wordt geleid door een overwegend nationale raad van bestuur, zo blijkt uit onderzoek waar Het FD (achter inlog) over schrijft. Bij het Zweedse Hennes & Mauritz, de Spaanse bank BBVA en energiebedrijf ENI (Italië) komen alle bestuurders bijvoorbeeld uit eigen land. Unilever doet het beter: driekwart van de omzet komt van buiten Europa, ruim 40% van de board is niet-Europees.
10. Koffieautomaat: Rappers vs. Shakespeare
William Shakespeare gebruikte in zijn werk in totaal 28.829 woorden, wat er op duidt dat hij in totaal meer dan 100.000 woorden kende. Ontwerper Matt Daniels vroeg zich of hoe rappers scoren op de Shakespeare-schaal en vergeleek de eerste 5.000 woorden van Shakespeare's zeven bekendste werken met de eerste 35.000 woorden in teksten van rappers. Wat blijkt? Rapper Aesop Rocks en de mannen van Wu-Tang Clan gebruiken in verhouding meer unieke woorden dan Shakespeare. Bekijk de volledige graphic met resultaten.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.