1. Boete van bijna 400 miljoen dollar voor UBS vanwege gedrag Credit Suisse
De Zwitserse bank UBS heeft een boete van bijna 400 miljoen dollar gekregen van de Amerikaanse en Engelse centrale banken. UBS krijgt de boete vanwege het risicovolle gedrag van de bank Credit Suisse, die eerder dit jaar door UBS werd overgenomen. De Federal Reserve spreekt over wangedrag en ‘onveilige en ongezonde praktijken’ bij Credit Suisse.
Credit Suisse deed zaken met investeringsfonds Archegos dat grote financiële risico’s op de beurs nam, met zware verliezen tot gevolg. UBS gaf eerder al aan 4 miljard dollar opzij te zetten voor eventuele rechtszaken vanwege de overname van Credit Suisse.
2. Personeelstekorten bedreigen chipambities
Er is sprake van een groot tekort aan personeel dat chipfabrieken kan bouwen en draaiende kan houden. Dat terwijl Europa en de Verenigde Staten juist meer fabrieken en andere chipbedrijven willen creëren om zo de afhankelijkheid van Azië te verminderen. Maar die ambitie loopt door personeelstekorten dus gevaar, schrijft het FD.
Martijn Heck, hoogleraar fotonische integratie aan de TU Eindhoven, noemt het zorgwekkend dat overheden geen aandacht voor het personeelstekort hebben in hun plannen. ‘We investeren miljarden, maar hebben er de mensen helemaal niet voor om die investeringen te realiseren.’
3. Ondanks geruzie toch miljoeneninvestering voor Bunq
Online bank Bunq heeft een investering van 44,5 miljoen euro opgehaald. Het totaal opgehaalde kapitaal dit jaar komt daarmee uit op 100 miljoen euro. Oprichter en ceo Ali Niknam, cio Raymond Kasiman en ook de Britse investeerder Pollen Street Capital (PSC) maken deel uit van deze investeringsronde.
Dat PSC meedoet is opvallend. Het FD meldde dit weekend nog dat er ruzie zou zijn tussen grootaandeelhouders PSC en Bunq-ceo Niknam. PSC zou geen nieuw kapitaal in de bank willen steken, maar doet dit dus alsnog.
4. Marieke Vellekoop nieuwe directeur Greenpeace
Marieke Vellekoop (40) is vanaf 1 oktober de nieuwe directeur van Greenpeace Nederland. Andy Palmen, die sinds 1 juli 2021 directeur is van de milieuorganisatie, blijft ook aan als directeur. Vellekoop werkt op dit moment als managing director bij de Vrije Academie. Ze heeft diverse leidinggevende functies in (online) media en marketing gehad voordat ze in 2016 startte bij de Vrije Academie.
‘Ook ik maak me zorgen over klimaatverandering en de gevolgen die dit heeft voor onze toekomst. Als directeur van Greenpeace kan ik hier heel direct iets aan doen’, zegt Vellekoop over haar overstap.
5. ’Golf aan faillissementen op komst bij grotere bedrijven in retail’
Kredietverzekeraar Allianz Trade voorspelt een golf van faillissementen onder Europese retailers. ‘Volgens onze researchafdeling is de kans op grote faillissementen van bedrijven met een jaaromzet vanaf 50 miljoen euro sterk gestegen’, zegt risicodirecteur Johan Geeroms.
‘Juist de grote ketens en merken moeten veel investeren. Vaak hebben ze al een grote schuldenlast. Door de stijgende rente, bovenop alle andere stijgende kosten, wordt het steeds moeilijker om aan de verplichtingen te voldoen’, waarschuwt Geeroms. De retailsector kampt onder meer met personeelstekort, stijgende lonen en hogere energiekosten.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Philips-baas: ‘Neem me niet kwalijk dat ik eerst Philips op de rails wil krijgen, en dat kost veel tijd’
Philips presenteerde maandag betere kwartaalcijfers dan analisten hadden verwacht. De omzet kwam in het tweede kwartaal dit jaar uit op 4,5 miljard euro, een stijging van 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. De winst (aangepaste ebita) nam toe tot 453 miljoen euro, vergeleken met 216 miljoen euro in het tweede kwartaal van vorig jaar. Toch reageerden beleggers negatief: het aandeel verloor maandag op de Amsterdamse effectenbeurs ruim 5 procent.
Topman Roy Jakobs reageert in De Volkskrant op de kwartaalcijfers, de apneu-affaire en de innovatiekracht van het bedrijf. ‘Ik wil dat Philips weer te boek staat als een betrouwbaar bedrijf. Met hoge kwaliteit en veel innovatie. Daar werken we iedere dag hard voor. Dat moet zonder veel ruis gaan.’
7. Bij de koffieautomaat: ‘Belastingontwijking kost de wereld jaarlijks 472 miljard dollar’
Wereldwijd lopen overheden jaarlijks 472 miljard dollar mis door belastingontwijking. Dat blijkt uit een berekening van het Tax Justice Network. Individuen ontdoken voor 172 miljard dollar aan belastingen, terwijl het bij bedrijven om 301 miljard dollar ging.
17 procent van de belastingontwijking door bedrijven verloopt via Nederland. Twee jaar geleden bleek uit een berekening dat ons land een aandeel van 6,3 procent had. De sterke stijging komt volgens Arnold Merkies, coördinator van de Nederlandse zusterorganisatie van Tax Justice, waarschijnlijk doordat Tax Justice een completer beeld heeft gekregen van alle geldstromen, schrijft NRC.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates