1. VanMoof-curator verwacht ‘binnen enkele dagen’ doorstart van fietsfabrikant
De curator van VanMoof verwacht dat de fietsfabrikant ‘binnen enkele dagen’ een doorstart kan maken. Meerdere bedrijven zijn geïnteresseerd in een overname en hebben een bod uitgebracht. De curatoren laten weten dat deze week besloten wordt met welke partij exclusief verder wordt onderhandeld. ‘Als we nu geen haast maken, is het te laat’, laat curator Jan Padberg weten.
Welke bedrijven een bod hebben uitgebracht is niet bekendgemaakt. Alleen Micromobility heeft openlijk interesse getoond. De curator laat weten dat er alleen naar ‘volledige doorstartscenario’s’ wordt gekeken.
Lees ook: Hoe serieus is de interesse van Micromobility voor VanMoof?
2. Resultaten tweede kwartaal PostNL beter dan verwacht
PostNL heeft in het tweede kwartaal van dit jaar beter gepresteerd dan verwacht. De markt voor pakketten lijkt weer aan te trekken. Het bedrijf zag een volumestijging van 3,3 procent door groei bij binnenlandse en met name internationale klanten. De totale omzet over het tweede kwartaal bedroeg 771 miljoen euro en de EBIT kwam uit op 18 miljoen euro.
PostNL heeft de vooruitzichten verhoogd vanwege de resultaten. ‘Rekening houdend met de lagere reorganisatiekosten en de beter dan verwachte resultaten in het eerste halfjaar, kunnen we ons vooruitzicht voor de genormaliseerde EBIT voor 2023 verhogen naar 100 miljoen euro à 130 miljoen euro’, zegt ceo Herna Verhagen van PostNL in reactie op de kwartaalcijfers.
3. Fed-bestuurder Bowman hint op verdere rentestijging, ‘ECB zal afzien van verdere renteverhoging’
De Verenigde Staten voeren mogelijk opnieuw een renteverhoging in, nu cijfers over de economie in het land geen eenduidig effect laten zien. Dat zei bestuurder Michelle Bowman van het stelsel van centrale banken, de Federal Reserve. De recente lagere inflatiecijfers zijn positief, maar Bowman wil nog wel ‘consistent bewijs’ zien dat de inflatie inderdaad op weg is naar de gewenste 2 procent.
Ondertussen verwacht ABN Amro dat de Europese Centrale Bank de rest van het jaar geen renteverhogingen doorvoert. De bank gaat ervan uit dat de ECB in maart volgend jaar begint met het verlagen van de rente. Overigens gaan de meeste economen er wel van uit dat de ECB nog een keer een renteverhoging doorvoert, schrijft BNR.
4. MKB worstelt met groen beleid voor werknemers
Een derde van de werkgevers onderneemt nog geen actie om de CO2-voetafdruk van werknemers te verkleinen. Dat blijkt uit het jaarlijkse hr-trendonderzoek van adviesbureau Berenschot. Zo’n 40 procent van de bedrijven heeft maatregelen ingevoerd op het gebied van duurzaamheid, terwijl 30 procent van plan is om dat te doen. De overige bedrijven doen op dit moment niets. Uit het onderzoek blijkt dat vooral mkb’ers het lastig vinden om met het terugdringen van de CO2-uitstoot om te gaan.
5. Manager hedgefonds van Allianz moet terechtstaan voor miljardenfraude
Gregoire Tournant, een voormalig manager van een hedgefonds van het Duitse Allianz, moet nog steeds terechtstaan voor miljardenfraude. Tournant diende bezwaar in tegen de vervolging, maar een rechter in New York heeft dat verworpen.
Tournant was de oprichter en manager van de Structured Alpha Funds, een in Amerika gevestigd hedgefonds van Allianz. Dat fonds verloor in de eerste weken van de coronapandemie bijna 7 miljard dollar. Investeerders zoals pensioenfondsen werd voorgehouden dat het fonds zich had ingedekt tegen grote marktbewegingen. Volgens de aanklagers heeft Tournant geprobeerd een onderzoek van de SEC te dwarsbomen door een medewerker te vragen te liegen tegen de bedrijfsjuristen. Die informatie zou dan doorgespeeld worden aan de toezichthouder.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Randstad-topman Van ’t Noordende is een van de weinige openlijk homoseksuele topbestuurders: ‘Niet iedereen is vertrouwd met gays’
Sander van ’t Noordende is sinds anderhalf jaar topman van Randstad, maar al veel langer zet hij zich in voor de lhbti-gemeenschap op de werkvloer. De topman van het uitzendconcern is een van de weinige openlijk homoseksuele topbestuurders in het zakenleven. In gesprek met NRC vertelt hij over zijn ervaringen en hoe hij zich inzet om het bedrijfsleven inclusiever en diverser te maken. Zo praat hij geregeld met de directie of hr-afdeling van andere bedrijven over dit soort onderwerpen.
‘Een derde tot de helft van de lhbti-mensen is op het werk niet uit de kast. Wereldwijd hè, het verschilt natuurlijk van land tot land. Maar dit betekent dat er heel veel mensen zijn die een gedeelte van hun eigen verhaal thuislaten. Dat geeft ballast, waardoor ze zich niet 100 procent kunnen focussen op hun werk.’
Lees ook: Lhbtq+ in de top: ‘Verbergen van je geaardheid zit je leiderschap in de weg’
7. Bij de koffieautomaat: Steeds meer cao’s met afspraken over zzp’ers, maar niet iedereen is enthousiast
In cao’s zijn steeds vaker afspraken vastgelegd voor zelfstandige ondernemers. In totaal gaat het om negen cao’s, zegt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De meest voorkomende afspraak is een minimumtarief voor zzp’ers. Zzp’ers zouden op die manier beschermd worden tegen te lage tarieven.
Toch klinkt er ook veel kritiek, omdat cao-afspraken haaks staan op ondernemerschap, schrijft de NOS. ‘De meeste ondernemers kiezen voor hun eigen vrijheid. Als je prijsafspraken gaat maken, ga je hieraan voorbij’, zegt Leo Kits, woordvoerder bij Stichting ZZP Nederland. De belangenorganisatie vreest dat opdrachtgevers het minimumtarief als standaardtarief gaan zien, waardoor andere zzp’ers juist minder betaald krijgen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates