Plus: 'Nederland hoort in top 3', oranjefonds voor mkb, topman voor Argos en bedrijfswinsten gaan toenemen.
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.
1. Apple stelt beleggers teleur
Gisteren was de lang verwachte aankondiging van een nieuwe serie producten door Apple. Voor de echte fans en de beleggers was het een teleurstelling. Er werd geen iWatch gepresenteerd en ook geen iTV. Wel werden de iPhone 5c en 5s gepresenteerd. De eerste is de 'goedkope' plastic variant, de tweede een high end smartphone met vingerafdrukherkenning. Belggers waren teleurgesteld. De koers van het aandeel zakte tijdens de presentatie bijna 2,4 procent. Beleggers vinden de 'goedkope' iPhone te duur met een prijs van meer dan 500 dollar. En minstens zo belangrijk, Apple zweeg in alle talen over een langverwachte deal met China Mobile dat de moeizame iPhone-verkopen in China moet stuwen. De koers veerde pas weer op nadat een analist zei voor '99 procent' zeker te zijn dat die deal vandaag bekend wordt gemaakt.
2. Netflix in Nederland van start
Vanaf vandaag is Netflix in Nederland actief. Met de langverwachte komst van het Amerikaanse online videobedrijf komt er een heel nieuwe concurrent voor de traditionele omroepen op de markt. Netflix streamt films en series en kent een abonnement van 7,99 euro per maand. Lees meer:
3. Oranjefonds voor het mkb
Er komt een nieuw investerigsfonds voor middelgrote en kleine ondernemers met groeiambities. Vanaf begin volgend jaar kunnen zij aankloppen bij het Stimuleringsfonds Ondernemend Oranje Kapitaal (OOK). De ondernemers krijgen niet alleen risicodragend kapitaal. Investeringen dragen het karakter van 'voor ondernemers, door ondernemers'. Naast kapitaal zijn er veel senior ondernemers die uitgenodigd worden geld te storten (beoogd rendement ca. 10 procent) en die kennis en contacten moeten bijdragen. Het fonds is een initiatief van ING, Schiphol en FrieslandCampina en heeft nu een omvang van enige tientallen miljoenen, maar moet doorgroeien naar 100 miljoen. Pensioenfondsen moeten een belangrijke bron van kapitaal worden.
4. Property Finance verkoopt molensteen
SNS Property Finance, de vastgoedtak van SNS Reaal die de bankverzekeraar richting bankroet dreef, heeft een belangrijke molensteen verkocht. Het Spaanse vakantie- en golfresort La Cigueña was het symbool voor de giftige commerciele vastgoedprojecten die Property Finance tot de bleeder van SNS maakte. Kopers zijn Haystack Corp en Orange Avenue. SNS Property Finance zwijgt over de overnamesom, maar stelt dat er geen extra verliezen worden geleden. SNS had het park met luxe appartementen en villa's voor senioren in onderpand voor grote financieringen en kreeg het in 2007 in handen toen de projectontwikkelaar failliet ging. De Spaanse vastgoedmarkt stortte vervolgens volledig in, waardoor SNS enorme boekverliezen leed. SNS is zelf bezig Property Finance af te stoten. Het concern wordt daarna gesplitst in een bank en een verzekeringstak.
5. Nieuwe topman voor zelfstandig Argos
Argos heeft een nieuwe ceo. Giuliano Franzì leidt met ingang van 1 oktober 2013 de grootste, onafhankelijke speler op de West-Europese olie- en energiemarkt. Franzi is de opvolger van oprichter en aandeelhouder Peter Goedvolk die het bedrijf groot maakte. De voormalig Rotterdamse havenman van het jaar trad in in juni terug. Argos zet zo'n 16 miljard euro om. Met de komst van de nieuwe ceo is de directie van het bedrijf weer compleet. Argos leek op weg om te worden overgenomen door het Russische Sistema, maar die deal ter waarde van zo'n 750 miljoen ketste deze zomer af. Argos gaat nu zelf opzoek naar partijen om over te nemen.
6. TenCate profiteert van onveiligheid op zee
TenCate, fabrikant van materialen die onder andere in kogelvrije vesten worden gebruikt, gaat voor een in Singapore gevestigde scheepsbouwer lichtgewicht beschermingsmaterialen ontwerpen, ontwikkelen en bouwen. Het gaat om de bepantsering van bemanning en apparatuur op een aantal grote zeeschepen. Financiële details van het driejarig contract zijn niet bekend gemaakt. De eindgebruiker van de schepen is een partij uit het Midden Oosten. Het zijn vooral de piraten voor de kust van Somalië die deze nieuwe markt voor het Twentse bedrijf openenen. TenCate groeit momenteel 'substantieel' in de maritieme markt, waar de vraag naar bepantsering toeneemt.
7. China overtreft zichzelf met cijferbrij
Louter goed nieuws over de Chinese economie. De industriële productie in China nam in augustus met 10,4 procent toe ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. het is het hoogste groeitempo in 17 maanden. China overtreft daarmee de verwachtingen van de economen, die gemiddeld rekenden op een toename van 9,9 procent. Tegelijkertijd werd bekend dat de detailhandelsverkopen in augustus met 13,4 procent toenamen. Het lijkt erop dat de maatregelen van premier Li Keqiang werken. Met deze cijfers komt namelijk een einde aan twee maanden waarin de Chinese economie flink vertraagde. Li stelt zich een minimale economische groei van 7,5 procent ten doel. Extra goed nieuws is dat de inflatie in augustus met 2,7 procent ver onder de berekende 3,5 procent blijft. Tot slot steeg de export sterker dan werd verwacht.
8. ING: 'Bedrijfswinsten gaan toenemen, Nederland kruipt uit recessie'
De economen van ING verwachten dat het herstel in Europa en de VS doorzet en dat Nederland in het tweede halfjaar uit de recessie komt. Hierdoor nemen de bedrijfswinsten van genoteerde bedrijven in de Benelux volgend jaar met 13% toe. De bank vindt het herstel in Europa nog fragiel. Punten van zorg zijn de hoge werkloosheid en de druk op de besteedbare inkomens. Desondanks neemt het vertrouwen weer toe. Een olieschok of hernieuwde onrust op de financiële markten kan funest zijn. Lichtpunten zijn de industrie en de transportsector. Ook de huizenmarkt vertoont weer enig leven. Op basis hiervan denkt de ING dat de recessie voorbij is.
9. Getal van de dag: nog maar 7,5 à 8 miljard
De waarde van de ABN Amro is slechts 7,5 à 8 miljard euro en zeker geen 15 miljard zoals het kabinet recentelijk nog aangaf. Dat zegt de oud ING-bestuurder Cees Maas. Hij vindt de verkoop aan langetermijnbeleggers volstrekt onrealistisch. Elk belang van boven de tien procent komt met zoveel extra regels, dat het voor die groep beleggers niet aantrekkelijk zou zijn. Consequentie is volgens Maas dat een gefaseerde beursnotering voor ABN Amro de enige reële optie is. Nederland betaalde in 2007 16,8 miljard euro om de bank voor omvallen te behoeden. Inmiddels is de rekening opgelopen tot 30 miljard euro, inclusief de kosten voor verzekeraar ASR.
10. De koffieautomaat: Mannen met ballen zijn slechte vaders
Hoe groter de ballen van een man, hoe meer hij zijn kinderen verwaarloost. Blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Emory. Grote testikels zorgen namelijk voor veel en goed sperma. Daarmee kunnen mannen vaker copuleren en worden partners eerder zwanger. De opportunistische man kiest dan voor meer kinderen en zorgt er minder goed voor. Handig, vanuit evolutionair oogpunt dan. Ook de hoeveelheid testosteron bepaalt de invulling van het vaderschap. Veel van het hormoon zorgt voor grote spieren en een sterke competitiedrang. Handig om het mooiste vrouwtje te krijgen, maar waardeloos bij het verzorgen van de vruchten van de winst. Testosteron is ook het hormoon dat een belangrijke rol speelt bij leiderschap en carièrredwang.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.