1. Fabriek Apple-leverancier dicht wegens slechte leefomstandigheden
Apple-leverancier Foxconn is weer eens in opspraak geraakt. De leefomstandigheden van werknemers in een Indiase fabriek zijn zwaar onder de maat, meldt Apple. Dat houdt de fabriek dicht tot de situatie in de slaap- en eetzalen is verbeterd, meldt Reuters. De iPhone-producent is in het verleden vaker op de vingers getikt. Foxconn maakte gebruik van kinderarbeid en de werkdruk was eerder zo hoog, dat tientallen medewerkers zelfmoord pleegden.
2. Eerste Europese batterijcel voor elektrische auto’s geproduceerd
De eerste echte Made in Europe batterijcel is bij het Zweedse Northvolt van de band gekomen. Het volledig Europese (ontwerp, ontwikkeling en assemblage) productieproces is een eerste Europese stap om de afhankelijkheid van Aziatische toeleveranciers terug te dringen, meldt Nu.nl. Batterijcellen worden verwerkt in de accupakketten van elektrische auto’s, Zuid-Koreaanse en Chinese bedrijven domineren nu nog die markt.
3. Miljoenenboete voor Deutsche Bank
Deutsche Bank heeft een miljoenenboete gekregen van BaFin, de toezichthouder financiële markten in Duitsland. De prent van ruim 8,5 miljoen euro ontvangt de bank omdat die een tijdlang geen effectief protocol had om misbruik van het rentetarief Euribor (een maatstaf voor de rente die banken elkaar onderling rekenen voor kortetermijnleningen) tegen te gaan. Dat is een schending van een Europese richtlijn, meldt het FD. Deutsche zal de boete betalen en gaat niet in beroep.
4. Rechter wijst Nederlandse privacyclaim tegen Salesforce en Oracle af
The Privacy Collective (TPC) eiste 11 miljard euro van Oracle en Salesforce wegens het schenden van de privacy, maar de rechtbank heeft het collectief niet-ontvankelijk verklaard. Volgens TPC hebben de twee de privacy van 10 miljoen Nederlandse internetgebruikers geschonden. De schadevergoeding werd gevorderd op grond van de Wet afwikkeling Massaschade in collectieve actie (WAMCA), meldt Emerce. Het kort geding strandde al bij de vraag of TPC volgens de regels van de WAMCA ontvankelijk is met zijn vorderingen. Daarbij geldt als eis dat een claimstichting moet kunnen aantonen voldoende representatief te zijn.
5. Musk verkoopt nog eens ruim miljard dollar aan Tesla-aandelen
Tesla-topman Elon Musk heeft 934.090 Tesla-aandelen verkocht. Hij incasseerde hiervoor ruim 1 miljard dollar, schrijft BNR. Omgerekend is dat zo’n 900 miljoen euro. Musk heeft nu in totaal zo’n 15,6 miljoen aandelen Tesla verkocht. Sinds hij op 6 november een Twitter-enquête hield met de vraag of hij een tiende van zijn Tesla-belang zou moeten verkopen, haalde hij ongeveer 16,4 miljard dollar op. Om de drempel van tien procent te bereiken moet Musk in totaal ongeveer 17 miljoen aandelen in de markt zetten.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Unilever-topmanager moet traditioneel Chanel diverser maken
Leena Nair doorbrak menig glazen plafond in dertig jaar Unilever, schrijft De Volkskrant. Per 1 januari treedt ze aan bij het traditionele modehuis Chanel. Nair begon bij het voedsel- en wasmiddelenconcern als stagiair op de fabrieksvloer en klom op tot hoofd personeelszaken. Ze had er 150.000 mensen onder haar hoede. De 52-jarige Britse met Indiase roots wordt een van de zeldzame outsiders bij het door de familie Wertheimer sterk gecontroleerde modehuis. Zij wordt hoofd van een bedrijf dat het sinds 2016 zonder ceo heeft moeten doen.
7. Zoom-topic: De opmerkelijkste ontslagzaken van 2021
Van alle terugblikken willen we je deze niet onthouden. Advocaat arbeidsrecht Pascal Besselink maakte voor Trouw een jaaroverzicht van de meest opmerkelijke ontslagzaken. Een ogenschijnlijk klein vergrijp kan soms toch leiden tot ontslag. Al zijn er ook werknemers die het heel bont maken en toch hun baan behouden. Spoiler alert: de kapitein die poedelnaakt op het bovendek van zijn gastanker zont en matrozen om massages vraagt, heeft zijn baan nog. De medewerker die het verkeerde lichaam cremeert is wel weer beschikbaar op de arbeidsmarkt. En de vrouwelijke optiehandelaar die bij de kantonrechter om ontslag vroeg, kreeg ontslag.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates