Plus: Halfords gaat verder met 52 winkels, Schoenenreus krijgt uitstel van betaling en V&D praat met zijn banken.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Apple breekt records dankzij iPhone
De iPhone 6 en 6 Plus domineerden het afgelopen kwartaal van Apple. De verkopen van de nieuwste generatie smartphones lieten een groei van 46 procent zien, er werden 74,5 miljoen stuks verkocht. Dat is niet alleen een record maar ook meer dan waar experts op rekenden. De iPhone was de basis onder de omzetgroei van 30 procent naar 74 miljard dollar en de nettowinstgroei van 38 procent naar 18 miljard dollar – ook een record. Dit jaar belooft nog meer groei, want het tweede kwartaal van Apples boekjaar zal in het teken staan van de Apple Watch, die in april op de markt komt.
2. Corendon-oprichter: kritiek op V&D te makkelijk
Dat iedereen opeens snapt dat het slecht gaat met V&D, vindt Corendons mede-oprichter Atilay Uslu niet te begrijpen, zo vertelde hij dinsdag tijdens een bijeenkomst van The Brown Paper Company: 'Was iedereen vroeger zo dom dan? Waarom heb je er 3 of 4 jaar geleden niets aan gedaan? Nu zegt iedereen dat het bekend was, dat V&D al langer geen toekomst had, dat ze het aan zagen komen dat dit zou gebeuren. Maar dat kun je nu makkelijk zeggen. Ik vind dat je dan 3 jaar geleden, toen de zon nog scheen, met een visie had moeten komen.' Lees het volledige verhaal, inclusief enkele geheimen achter het succes van Corendon:
3. Geen KLM-kasgeld naar Air France
De persverklaring is heel kort en bijna cryptisch, maar Air France-KLM meldde dinsdagavond dat Air France van het kasgeld van KLM af zal blijven. 'No excess cash transfer', noemt de luchtvaartmaatschappij het. De vakbonden zijn echter niet overtuigd. 'Uiterst ongeloofwaardig', zegt voorzitter Steven Verhagen van de pilotenvakbond tegen DFT. De spanning tussen KLM en moederbedrijf Air France liep de afgelopen dagen hoog op in deze kas-rel. De Fransen wilden de kas van KLM onder hun beheer nemen, maar de KLM-top, met ceo Pieter Elbers voorop, was daar faliekant op tegen. Air France-KLM-ceo Alexandre de Juniac was gisteren in Nederland om over de kwestie te praten met de top van KLM. De Tweede kamer debatteert woensdagavond over de zaak. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Verkeer is net als de Kamer tegen inmenging uit Parijs. De Nederlandse Staat heeft een 5,9 procentsbelang in de luchtvaartmaatschappij.
4. Halfords verder met 52 winkels
De curatoren van Halfords hebben onlangs overeenstemming bereikt over de herstart van nog eens minimaal 12 verkooppunten van de keten. De kopers zijn bestaande franchisenemers en oud-personeelsleden. Hiermee is de doorstart van Halfords afgerond, maakten de curatoren bekend. Het doorgestarte Halfords omvat nu 52 vestigingen en heeft landelijke dekking. De nieuwe organisatie wordt centraal aangestuurd vanuit Veenendaal en biedt werk aan circa 250 mensen. Halfords werd begin december 2014 failliet verklaard en ging aan het eind van die maand al in afgeslankte vorm verder.
5. Helft commissarissen heeft moeite met rol
Commissarissen die deel uitmaken van de audit-commissie bij ondernemingen hebben steeds meer moeite om hun toezichthoudende rol naar behoren te kunnen uitvoeren. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG onder ruim 1.500 leden van audit-commissies in ruim dertig verschillende landen. Slechts de helft vindt dat zij momenteel voldoende tijd en deskundigheid hebben om toe te zien op de risico’s waarmee hun onderneming geconfronteerd wordt. Zo'n 40 procent vindt het steeds moeilijker om adequaat toezicht te houden op de onderneming vanwege de economische en politieke onzekerheid, nieuwe regelgeving en toenemende risico's.
6. Schoenenreus krijgt uitstel van betaling
Schoenenreus heeft uitstel van betaling gekregen van de rechtbank in Den Bosch. De winkels van Schoenenreus bleven daardoor dinsdag dicht, ondervond Omroep Brabant, dat bij het hoofdkantoor in Uden voor een dichte deur kwam te staan. Schoenenreus kende in 2013 ook al problemen en maakte toen een doorstart onder een stille bewindvoerder.
7. V&D praat met banken over nieuw werkkapitaal
V&D is in gesprek met ING, ABN en Rabobank over een nieuwe faciliteit voor werkkapitaal, schrijft het FD. De warenhuisketen geeft zijn banken informatie over zijn financiële situatie, zodat op korte termijn een nieuwe overeenkomst gesloten kan worden. V&D heeft goede hoop, want er zijn volgens de retailer 'voldoende redenen om aan te nemen dat een overeenkomst met de banken zal worden bereikt', zoals 'het beschikbare onderpand en de impliciete verbeteringen van de winstgevendheid van de groep als gevolg van de aangekondigde herstructureringsmaatregelen'. V&D heeft het zwaar en vraagt daarom 5,8 procent loonsverlaging van zijn personeel. Ook wil het minder huur gaan betalen.
8. Pfizer heeft last van aflopende patenten
Pfizer verwacht voor 2015 een flink lagere winst en omzet dan in 2014 omdat er patenten op een aantal zeer winstgevende medicijnen aflopen. De farmaceut voelde het effect van aflopende patenten ook al in 2014, zodat de omzet met 4 procent zakte. Pfizer probeert de negatieve trend tegen te gaan door meer samenwerking en door overnames te doen.
9. Getal van de dag: -18
Da's leuk voor Apple, die giga-hoeveelheid verkochte iPhones, maar bij de iPad gaat het minder. De verkoop van de tablet daalde in het kwartaal met 18 procent tot 21,4 miljoen stuks. Het wachten is op de iPad met een groter scherm die Apple later dit jaar uitbrengt. Door meer in te zetten op zakelijke toepassingen, en daarbij samen te werken met IBM, hoopt Apple de tabletverkopen een boost te geven. Want het zit niet mee in de tabletmarkt. Lees meer:
10. Koffieautomaat: Ordina-topman kent eigen bedrijf niet echt goed
Een korpschef van politie en een officier van justitie feteren, daar schrok Ordina-topman Stepan Breedveld ook van, toen dat naar voren kwam uit het onderzoek door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek naar onregelmatigheden. Opvallend: Breedveld had kennelijk niet goed zicht op de cultuur binnen zijn eigen bedrijf, zo blijkt uit zijn uitspraken in het FD: 'We vinden de cultuur die is aangetroffen, de subcultuur bij een deel van de afdeling Commercie, niet gewenst. We hebben het dan over ongepast gedrag, met een masculien taalgebruik dat we niet juist vinden. Dit past niet bij het waarden- en normenstelsel waar Ordina voor moet staan. Het is een subcultuur waar wij niets van moeten hebben.' Breedveld zegt het alsof hij een enorme ontdekking doet van iets dat hij echt niet kon weten. Kom, kom, zo groot is Ordina nou toch ook weer niet?
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.