Plus: 'Bonus KPN-topman Blok oneerlijk', Rabobank clasht met Citigroup, Forse omzetdip GasTerra.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Amerikaan nieuwe topman DAF
DAF krijgt met de Amerikaan Preston Feight een nieuwe topman. Hij volgt Harrie Schippers op, die per 1 april een topfunctie krijgt bij moederbedrijf Paccar in Seattle. Schippers wordt senior vice-president met specifieke verantwoordelijkheid voor DAF Trucks en Paccar Parts, de onderdelentak van de Amerikaanse truckfabrikant. Feight is momenteel vicepresident van Paccar en directeur van Kenworth Truck Company, een van de Amerikaanse dochtermaatschappijen van Paccar. Feight was daar ook directeur productontwikkeling en directeur marketing & sales.
2. Nederlander leidt navigatiedienst HERE
Edzard Overbeek (48) gaat per 1 maart de navigatiedienst HERE leiden, de voormalige kaartentak van Nokia. 'Wereldmanager' Overbeek is nu strategisch adviseur bij Cisco, waar hij sinds in diverse leidinggevende posities werkt. Ook was hij manager bij Fujitsu en Siemens. Vertegenwoordigers van Audi, BMW en Daimler, de nieuwe eigenaren van HERE, noemen Overbeek in een gezamenlijke reactie 'een buitengewoon ervaren leider met een ijzersterk CV'.
3. 'Bonus KPN-topman Blok oneerlijk'
KPN-topman Eelco Blok heeft over 2015 een bonus van ruim 1 miljoen euro ontvangen. Een verdubbeling ten opzichte van 2014 toen hij 548.000 euro aan bonus kreeg. De verhoging schiet vakbond FNV in het verkeerde keelgat. Joost van Herpen van FNV Publiek Belang zegt: 'We zien dat de verschillen tussen de directie en medewerkers steeds verder uit elkaar komen te liggen en dringen aan op een eerlijke verdeling van geld aan de mensen die het werk doen'. De afgelopen jaren hebben ruim 7.000 werknemers hun baan verloren bij KPN.
4. Rabobank clasht met Citigroup
De Citigroup zou fraude hebben gepleegd met het overeind houden van een Mexicaans oliebedrijf 'Oceanografia'. Dit beweert Rabobank samen met een groep investeerders en schuldeisers, aldus persbureau Bloomberg. Citigroup zou op de hoogte zijn geweest dat sommige informatie binnen het oliebedrijf vervalst werd. De partijen leggen een claim bij de Amerikaanse bank neer van in totaal 1,1 miljard dollar (1 miljard euro). Bloomberg baseert zich op een document dat bij de rechtbank van Miami is ingediend.
Citi hield Oceanografia jarenlang overeind met leningen van honderden miljoen dollars, betaald door het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex. Twee jaar geleden bleek dat die kredieten zijn gebaseerd op vervalste werkopdrachten. De klagers stellen nu dat Citigroup daarvan op de hoogte was en meewerkte aan de fraude.
5. Forse omzetdip GasTerra
GasTerra heeft fors minder gas verkocht dan in het jaar ervoor. Het gaat om een daling van bijna een kwart naar 19,5 miljard euro. De twee voornaamste redenen is dat de Rijksoverheid een plafond heeft gesteld voor de gaswinning en de productie uit kleine velden neemt gestaag af. Ook de lagere gasprijs, gekoppeld aan de olieprijs, speelt een rol. Het verkoopvolume was vorig jaar ruim 70 miljard kuub, tegen 81,3 miljard kuub in 2014. De gashandelaar uit Groningen wil de komende drie jaar de kosten met 30 procent terugbrengen. Van gedwongen ontslagen is vooralsnog geen sprake. Er werken ca. 200 mensen bij het gasbedrijf.
6. Warren Buffett boekt recordwinst
Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett heeft in 2015 een recordwinst van ruim 24 miljard dollar (omgerekend 22 miljard euro) behaald. Dit maakte de multimiljardair en meesterbelegger dit weekend bekend in een brief aan zijn aandeelhouders. Buffett bestiert al meer dan een halve eeuw Berkshire, dat belangen heeftin meer dan 80 grote bedrijven waaronder verzekeraars, banken, retailers, nutsbedrijven, Coca-Cola, IBM, American Express, General Electric en Heinz. Vooral met Heinz heeft Buffett in 2015 goede zaken gedaan.
7. Jack Ma koopt Frans wijnkasteel
Alibaba-oprichter Jack Ma heeft vlakbij Bordeaux een wijnkasteel gekocht dat op een landgoed van 80 hectare staat. Ma gaat het optrekje een flinke opknapbeurt, evenals de wijnkelders die van 1785 dateren. Ma wil er een 'mini-Versailles' van maken, zo laat hij wijnsite Decanter weten. Ma, met een vermogen van 21,5 miljard dollar een van de rijkste Chinezen ter wereld, kocht het stulpje van Martin Krajewski, een bekende wijnondernemer die verschillende châteaus opkocht en winstgevend exploiteert. De Bordeaux-regio is populair bij Chinese rijken.Zo heeft de Chinese actrice Zhao Wei een wijnonderneming nabij Bordeaux. Samen met Ma wil zij wijndomeinen kopen in Californië, Italië, Nieuw-Zeeland en Australië.
8. Manager van de dag: Mark Zuckerberg (Facebook)
Mark Zuckerberg is de meest populaire ceo van Silicon Valley, blijkt uit een online enquête van Morning Consult. Daarna volgen Tim Cook (Apple), Jeff Bezos (Amazon) en Satya Nadella (Microsoft). De Uber-baas Travis Kalanick kwam het slechtste uit de bus. Opvallend is dat de respondenten Facebook het minst vertrouwen met hun data, net zoals Uber overigens. Apple daarentegen scorrt daarbij het beste.
9. Getal van de dag: 741 miljoen
Kassa! Stephen Schwarzman, topman van de Amerikaanse vermogensbeheerder Blackstone, heeft in 2015 een totale beloning van 810,6 miljoen dollar (741,5 miljoen euro) binnengetikt. Het lieve sommetje bestaat uit salaris (89,5 miljoen dollar), dividend op zijn aandelen Blackstone (644,8 miljoen dollar), fondsinvesteringen (65,6 miljoen dollar) en belastingvoordeel (10,8 miljoen dollar). Schwarzman richtte samen met Peter Peterson Blackstone in 1985 op voor 400.000 dollar. Inmiddels beheert het bedrijf een vermogen van zo’n 336 miljard dollar.
10. Koffieautomaat: 'Computer says no'
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.