1. Amazon-werknemers uiten zorgen over klimaat
357 Amazon-medewerkers hebben publiekelijk hun zorgen over de richting van het bedrijf wat betreft klimaat geuit. Op Medium zijn alle zorgen gepubliceerd. Zo schrijft senior business-analist Amelia Graham-McCann: ‘De wetenschap rondom klimaatverandering is helder. Het is onredelijk dat Amazon de olie- en gas-industrie blijft helpen fossiele brandstoffen op te pompen terwijl het probeert zijn werknemers te laten zwijgen.’ De blogpost is een reactie op een brief die de bezorgde medewerkers, verenigd onder de naam Amazon Employees for Climate Justice, eerder dit jaar kregen. Daarin werd met ontslag gedreigd voor wie zich tot de media zou blijven richten. Eerder had dezelfde groep al eens een walk out georganiseerd, waarbij werknemers in protest tegen het klimaatbeleid van Amazon het werk neerlegden.
2. Boeing leent 12 miljard dollar om crisis te bezweren
Boeing heeft bij meer dan 12 banken 12 miljard dollar aan leningen opgehaald om de crisis rondom de 737MAX te bezweren. Dat toestel had het paradepaardje van Boeing moeten worden, maar staat wereldwijd nu al bijna een jaar aan de grond na twee catastrofale crashes waarbij in totaal 346 mensen omkwamen. In december 2019 legde het bedrijf de productie van het type vliegtuig tijdelijk neer, omdat nog onbekend is wanneer het toestel weer de lucht in mag. Boeing was in eerste instantie op zoek naar 10 miljard dollar aan leningen, maar heeft die verwachting dus overtroffen. Woensdag presenteert Boeing de jaarcijfers.
3. Tata Steel krijgt gedeeltelijke vrijstelling importtarieven VS
Tata Steel mag gelamineerd staal, dat onder andere gebruikt wordt voor blikjesproductie, opnieuw exporteren naar de VS zonder verhoogd importtarief. De regering van Donald Trump stelde hiervoor en voor andere soorten staal en aluminium in 2018 een importtarief van 25 procent in. Gelamineerd staal maakt een vijfde van de totale staalexport naar de VS van Tata Steel uit. De Amerikanen maken een uitzondering voor het gelamineerde staal omdat het in de VS niet gemaakt wordt.
4. Vakbonden stellen KLM’s facilitaire dienst een ultimatum
CNV en FNV hebben de facilitaire dienst van KLM, verantwoordelijk voor onder andere afvalverwerking, gebouwonderhoud, groenvoorziening en post- en koeriersdiensten, een ultimatum gesteld. FNV wil dat KLM voor dinsdag 17.00u (CNV geeft een extra dag) zekerheid geeft over baanbehoud wanneer KLM per 1 april overgaat op andere bedrijven voor de facilitaire dienstvoorziening. ‘Wij willen dat bij elke aanbesteding of contractwissel bij bedrijven op de luchthaven onderstreept staat dat al het personeel wordt overgenomen, tegen dezelfde voorwaarden’, aldus FNV in de Leeuwarder Courant.
5. CEO Google Nederland vertrekt
Pim van der Feltz vertrekt per 1 mei als CEO van de Nederlandse afdeling van Google omdat hij op zoek is ‘naar nieuwe carrièremogelijkheden’, zo meldt Google in een mededeling. Bij Google Nederland werken 550 mensen. Met de uitbreiding van het datacenter in Eemshaven en de bouw van een nieuw datacenter in het Noord-Hollandse Agriport zal dat aantal oplopen tot 775. Het is nog niet bekend wie Van der Feltz zal opvolgen.
Lees ook: Google-baas Pim van der Feltz vertrekt na twaalf jaar voor onbekend avontuur
6. Must read: Waarom het opbreken van Big Tech niet zal werken
Het idee dat de grote techbedrijven -Facebook, Amazon, Google en Apple- te monopolistisch zijn en moeten worden opgebroken om gebruikers’ privacy en onderlinge concurrentie te garanderen, wint aan populariteit onder de Democratische presidentskandidaten in de VS. In Wired beargumenteert investeerder en columnist Zachary Karabell waarom dat opbreken geen goed idee is. ‘Het antitrust-raamwerk van de 20e eeuw was vooral bedoeld voor industriële bedrijven en past niet goed bij de technologische oligopolieën van de 21e eeuw. (…) Wat we nu nodig hebben is een wetgevend kader op basis van de problemen van vandaag: privacy, van wie is data en wie mag er van profiteren, concurrentie en innovatie. Dat zouden de startpunten moeten zijn van beleid, in plaats van te focussen op de grootte van het totale aantal aan techbedrijven.’
7. Koffieautomaat: Webshops doen goede zaken door coronavirus
Terwijl de beurzen diep in het rood duiken door de onzekerheid rondom het coronavirus, doen anderen er goede zaken bij: de mondkapjes zijn niet aan te slepen. Gespecialiseerde webshops zeggen sinds vorige week overuren te draaien. Ook de vraag naar desinfecterende middelen neemt toe.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws en het beste van management en leiderschap in de vorm van artikelen, analyses, expertblogs en columns.