1. Rutte IV rond: nieuwe en veel vertrouwde gezichten
Na een maandenlange formatie is het Mark Rutte gelukt: zijn volgende kabinet staat niet alleen inhoudelijk maar ook de ministers zijn bekend. Nooit eerder zaten er zoveel vrouwen in het kabinet als nu: in totaal tien vrouwelijke en tien mannelijke ministers en bij de staatssecretarissen is het vier om vijf.
Voor het weekend waren al veel namen bekend, het CDA en D66 presenteerden gisteren wie er namens die partijen in het kabinet plaatsnemen. CDA-leider Wopke Hoekstra wordt minister van Buitenlandse Zaken, D66-leider Sigrid Kaag van het belangrijke ministerie van Financiën, Karien van Gennip (CDA), nu nog bestuursvoorzitter VGZ, maakt een comeback in Den Haag als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Ernst Kuipers (D66) neemt het stokje over van Hugo de Jonge op VWS. De Jonge (CDA) is als minister komende jaren verantwoordelijk voor de woningscrisis.
2. Frauderende oprichter Parmalat overleden
De oprichter van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat, Calisto Tanzi, is zaterdag op 83-jarige leeftijd overleden. Tanzi stond nog onder huisarrest toen hij halverwege december in het ziekenhuis werd opgenomen met longproblemen, volgens Italiaanse media ging het niet om corona. Tanzi werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar voor fraude en criminele samenzwering. In hoger beroep werd de celstraf verlengd, vanwege zijn hoge leeftijd mocht Tanzi de straf uitzetten onder huisarrest. Parmalat ging in 2003 failliet, dat was destijds het grootste faillissement uit de Europese geschiedenis.
3. Brussel wil gas en kernenergie het stempel ‘groen’ geven
Beleggen in gas en kernenergie wordt als het aan de Europese commissie ligt gezien als groen. Dit moet ervoor zorgen dat beleggers zekerheid hebben dat ze hun geld niet investeren in projecten die duurzaam klinken maar in werkelijkheid weinig voor het klimaat uithalen. Volgens het voorstel wordt investeren in gas – onder bepaalde voorwaarden – tot 2030 als duurzaam gezien, investeren in kernenergie tot 2045. Het definitieve voorstel kan nog geblokkeerd worden door lidstaten of het Europese Parlement.
4. Nederlands zonweringsmerk Luxaflex verkocht aan Amerikaanse investeerder
Het Nederlandse bedrijf Hunter Douglas, bekend van zonweringsmerk Luxaflex, is verkocht aan de Braziliaanse-Amerikaanse investeringsmaatschappij 3G. De maatschappij betaalde 175 euro per aandeel en de waarde van het bedrijf wordt nu geschat op ruim 6 miljard euro. Voor de verkoop had de miljardairsfamilie Sonnenberg 93 procent van de aandelen in handen, nu nog een kwart. De 87-jarige bestuursvoorzitter Ralph Sonnenberg maakt plaats voor zijn zoon David. De investeringsmaatschappij is ook van plan minderheidsaandeelhouders uit te kopen, schrijft NRC.
5. Negen procent minder auto’s verkocht door chiptekort
Het afgelopen jaar zijn in Nederland ruim negen procent minder auto’s verkocht dan in 2020. Volgens de brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging komt dat door de chiptekorten. Daardoor werden minder auto’s gemaakt, liep de uitlevering vertraging op en werden er minder nieuwe auto’s op naam gezet. In totaal werden er vorig jaar 322.831 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Ook de elektrische automarkt werd geraakt. Er werden minder auto’s gemaakt en verkocht. Omdat de bijtelling per 1 januari verhoogd wordt van 12 naar 16 procent, kan de vertraging in het leveringsproces zakelijke rijders veel geld kosten. Volgens de brancheverenigingen gaat dat verschil om duizenden euro’s.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: 2022: dalende koopkracht en een berg spaargeld
De hoop op coronavrij nieuwjaar is al een tijdje vervlogen, wat betekent dat voor de Nederlandse economie? Het FD zet de verwachtingen voor 2022 op een rij. Uitgelegd wordt wat de gevolgen zijn van nieuwe lockdowns, de inflatie, het spaaroverschot, de Chinese economie, Nederlandse overheidsuitgaven en monetair beleid voor de Nederlandse economie.
7. Zoom-topic: tips voor een daverende nieuwjaarsspeech
Maak het niet te lang, kies een presentatievorm waar je je senang bij voelt en noem alle mensen bij naam, of niemand. RTL Z geeft tips hoe jij nog meer indruk maakt met je nieuwjaarsspeech. Dit jaar zullen de toespraken door corona vooral digitaal worden gehouden. Belangrijke tip: laat corona een keer links liggen. ‘Een nieuwjaarsspeech moet vooral in het teken staan van positiviteit. Om vooruit te kijken en warme emoties te delen’, zegt speechexpert Marije Wielenga.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates