Plus: Banken ook bang voor Facebook, 'crisis is voorbij', Fugro wil meezoeken naar vliegtuig en Monica heeft spijt .
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Alibaba naar de beurs in VS
Alibaba zet een belangrijke stap op weg naar een notering in New York. Het grootste Chinese internetbedrijf geeft investeerders inzage in de prospectus. De IPO van Alibaba wordt mogelijk de grootste beursgang in de geschiedenis. Alibaba beheerst 80 procent van de Chinese online verkopen. Het bedrijf verwacht minimaal 15 miljard dollar op te halen bij de introductie. Dat kan veel meer worden. Tegen de huidige waardering – het bedrijf zou 168 miljard dollar waard zijn – is het 20-procentsbelang dat vrij verhandelbaar wordt circa 20 miljard dollar waard. De kans is daarmee groot dat het bedrijf de 16 miljard van Facebooks IPO overtreft. Via de online platformen van Alibaba werd in 2013 meer bijna 250 miljard dollar aan goederen verhandeld. Er zijn 231 miljoen actieve gebruikers. Alibaba is daarmee groter dan Amazon en eBay samen. De aandelen van Alibaba zitten onder andere bij oprichter Jack Ma (8.9 procent) en Yahoo en Softbank. Die bezitten respectievelijk 22.6 en 34.4 procent. Lees verder:
-
Wordt Alibaba het eerste bedrijf dat 1 biljoen aftikt?
- Dit zijn de 9 Chinese bedrijven die je moet kennen
2. JPMorgan Chase vreest Google en Facebook
Jamie Dimon, ceo van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase & Co, ziet Facebook, Google en Apple als de grootste concurrenten van de traditionele banken. Deze techbedrijven begeven zich steeds meer op de markt van het online betalen en gaan daarmee de oude garde, waaronder zijn eigen bank, uit de markt drukken. Dimon sprak over zijn vrees op Euromoney Saudi Arabia conferentie in Riyadh. De wereldwijde elektronische betaalmarkt is 1,8 biljard dollar groot en Google wil met Wallet daar een deel van, Facebook probeert een systeem goedgekeurd te krijgen in Ierland dat mensen geld op hun account laat parkeren en Apple heeft meer dan 400 miljoen creditcards geregistreerd in de iTunes Store. Volgens Dimon kan alleen de strikte regulering waarmee gewone banken moeten werken de techbedrijven weerhouden. Lees verder:
3. De crisis? Die is voorbij
De crisis is voorbij. Over. Afgelopen. Het is officieel, nu minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dat gisteren vanuit Brussel in zijn wekelijkse gesprek met RTLZ meldde. Dijsselbloem heeft ook wel enige reden voor zijn optimisme. De investeringen trekken aan en het consumentenvertrouwen trekt aan en het diepste dieptepunt op de huizenmarkt lijkt achter ons te liggen. Helaas blijf de werkloosheid nog hoog. Dijsselbloem 'hoopt' dat er dit jaar een 'omslag' komt in de banengroei. Volgens de minister werpt de Europese aanpak van de crisis zijn vruchten af. Weliswaar was het herstel in de VS sneller, maar blijft het de vraag hoe duurzaam die maatregelen dáár blijken te zijn. Er zijn forse structurele veranderingen in Europa doorgevoerd. Vandaar ook zijn lange termijn optimisme: 'Ik verwacht geen eurocrisis de komende jaren.'
4. Koers Twitter naar dieptepunt
Het aandeel Twitter bereikte dinsdag zijn laagste koers op de New Yorkse beurs ooit. De lock-up, het verkoopverbod voor werknemers en vroege investeerders, verviel gisteren. De koers zakte met 11 procent in en kwam uit op 34,55 dollar. Dat is ruim minder dan de introductiekoers van 45 dollar van november vorig jaar. Investeerders vreesden dat eigenaren, werknemers en vroege investeerders hun aandelen massaal zouden dumpen. Sinds februari zit het aandeel in een duikvlucht, nadat het in december nog voor 75 dollar van eigenaar wisselde. Het bedrijf groeit lang niet meer zo snel als voorheen en dus zijn beleggers bezorgd. Dat topman Dick Costolo en medeoprichters Jack Dorsey en Evan Williams geen verkoopplannen zeggen te hebben, stutte de koers niet.
5. Fugro wil op zoek naar MH 370
Bodemonderzoeker Fugro praat met de Australische autoriteiten over mogelijke hulp bij de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines. Dat werd gisteren duidelijk tijdens de de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Of Fugro daadwerkelijk gaat deelnemen aan de zoektocht is onduidelijk. De tenders worden nu uitgeschreven. Het zoeken naar het spoorloos verdwenen vliegtuig gaat nu over van de militaire naar de civiele autoriteiten. Dat zijn de 'natuurlijke' opdrachtgevers voor het bedrijf. Fugro heeft schepen beschikbaar en kan tot zo'n 4000 meter diepte zoeken. Of dat genoeg is, is even de vraag. Momenteel circuleren scenario's die het vliegtuig op een diepte van 5 tot 6 kilometer plaatsen. Fugro bezit niet de daarvoor benodigde duikrobots.
6. MKB heeft focus op kostenbesparing
De afgelopen twee jaar heeft de focus van de meeste MKB'ers gelegen op kostenbesparingen, blijkt uit onderzoek van Mediaxplain Research. Vier op de tien ondernemers was continue bezig met het besparen op de uitgaven. Nog eens 43 procent deed dit regelmatig. Op energie-, vervoers- en vestigingskosten kan volgens hen het meest bespaard worden. Bijna vier op de tien MKB’ers zien energiekosten als een post waarop het best bezuinigd kan worden. Ondanks dat werkelijk elke uitgave de laatste jaren uit en te na tegen het licht is gehouden, meent het grootste deel van de ondernemers dat er geen sprake is van besparingsmoeheid binnen de organisatie. Slechts een minderheid van 13 procent heeft het helemaal gehad met de focus op kosten.
7. Microsoft overwoog (overweegt?) eigen smartwatch
Microsoft diende al in 2012 een patentaanvraag in voor een smartwatch, blijkt uit documenten die afgelopen week door het Amerikaanse patentbureau zijn vrijgegeven. Het patent beschrijft een een horloge maken waarop mensen muziek kunnen luisteren, berichten versturen en gegevens opslaan. Of het softwareconcern nog steeds dezelfde plannen heeft, is onduidelijk. Het zou de nog ontluikende markt voor slimme horloges al wel meteen een stuk drukker maken. Diverse partijen hebben zich inmiddels gemeld. Samsung bracht vorig jaar de Galaxy Gear smartwatch uit. Google komt deze zomer met een exemplaar en ook Apple zou aan een eigen 'iWatch' werken, misschien wel gericht op gezondheid.
8. Zwitsers bankgeheim geheel geautomatiseerd ten einde
Zwitserland gaat bank- en belastinggegevens automatisch delen met andere landen. Het land van de kluizen en de financiele zwijgplicht tekende dinsdag een verklaring waarin de uitwisseling van informatie op automatische basis wordt vastgelegd. Zwitserland tekende samen met 34 leden van de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en nog 13 andere landen. Hiermee komt de facto een eind aan het lang gekoesterde bankgeheim. Belastingontduiking door middel van een bankrekening in Zwitserland wordt nu nog moeilijker gemaakt. De overeenkomst regelt ook dat banken en andere financiële instellingen onthullen wie er achter juridische en financiële constructies zitten waarmee bedrijven belastingen ontwijken.
9. Getal van de dag: 37.714 euro boete voor Bambi (en 252 andere films)
Een boete van 37.714 euro hangt een Belgische vader boven het hoofd wegens illegaal downloaden van 253 films en 22.000 muziekbestanden van de illegale downloadsite Belgium-scene.be. De Belgische tegenhanger van de Nederlandse downloadpolitie Brein, BAF, komt tot zijn eis door de volgende rekensom: 1 euro per muziekbestand, 15 euro per film en 60 euro als die film op cd of dvd is gebrand. De man hangt de boete boven het hoofd omdat hij geen geld heeft voor de schikking die hem werd aangeboden. Ter vergelijking, de oprichter en beheerders van de downloadsite schikten wel en betalen nu elk tussen de 10.000 en de 25.000 euro. De man heeft een invalide vrouw en drie kinderen. Hij downloadde vooral klassiekers als 'Bambi', 'De Leeuwenkoning' en 'Doornroosje'. Films die ook integraal op YouTube te vinden zijn. Nederland was een vrijhaven voor het downloaden, maar na een uitspraak van het Europees hof is dat ook hier sinds een maand verboden.
10. Koffieautomaat: Monica heeft spijt
Monica Lewinsky, de beroemdste stagiaire van de wereld na haar affaire met de Amerikaanse president Bill Clinton, heeft spijt, schrijft ze in Vanity Fair. De breed uitgemeten relatie tussen de twee bracht Clinton in 1998 aan het wankelen in een lange en genante afzettingsprocedure. De details van hun samenzijn werden tot op de laatste juridische komma publiek bezit. 'Ikzelf heb diepe spijt van wat er is gebeurd tussen mij en president Clinton', schrijft Lewinsky. Waarna ze elk woord gescheiden door punten herhaald. Ondanks de spijt en het enorme machtsverschil tussen een president en een stagiaire is er geen sprake van misbruik. Er was altijd volstrekte instemming tussen twee volwassenen. Volgens Lewinsky was er pas na de relatie sprake van enig 'misbruik'. Omdat ze als zondebok zijn machtige positie moest beschermen.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.