1. Albert Heijn: wij zijn foodtechbedrijf
Het is hip om een techbedrijf te zijn. Zo roept ING al jaren dat het geen bank is, maar een techbedrijf. Albert Heijn is inmiddels ook voor de trend gevallen. CEO Marit van Egmond laat in een interview met de Volkskrant weten dat de grootgrutter tegenwoordig een foodtechbedrijf is. Ze stelt bij haar aantreden anderhalf jaar geleden fors te hebben ingezet op technologie. Het meest tastbare voorbeeld is de toename van zelfscankassa’s. Volgens Van Egmond zal de caissière op termijn uit het winkelbeeld verdwijnen, maar hoeven consumenten waarschijnlijk ook niet zelf hun boodschappen te scannen. Ze gaat ook in op de gevolgen van de coronacrisis (vruchten rijk aan vitamine C zijn populair) en de motivatie achter het besluit om een managementlaag weg te snijden. ‘Zodat we kortere lijnen hebben en sneller kunnen inspringen op wat de klant van ons verwacht.’
2. Nissan wil 80 miljoen van oud-topman
Nissan heeft bij de Japanse rechter een schadevergoeding van 10 miljard yen (80,5 miljoen euro) geëist van de voortvluchtige topman Carlos Ghosn. De autofabrikant wil de gevallen topman aansprakelijk stellen voor ‘de schade en financiële verliezen die het bedrijf heeft geleden als gevolg van zijn wangedrag.’ Ghosn zou onder meer geld hebben verduisterd, zijn zus een gefingeerde adviesopdracht hebben verstrekt en geld hebben uitgegeven aan appartementen in Beiroet en Rio de Janeiro. De oud-bestuurder stelt dat de rechtszaak ‘een uitbreiding van het uiterst onredelijke interne onderzoek met sinistere bedoelingen door een deel van het topmanagement van Nissan’ is.
3. Zweden azen op Tata Steel
De geruchten deden al enige tijd de ronde, maar het Zweedse staalbedrijf SSAB heeft nu bevestigd dat het interesse heeft in een overname van Tata Steel Nederland. De Europese tak van Tata Steel wil de Nederlandse en Britse divisie ontvlechten. De Zweden zouden geen interesse hebben in het verlieslatende Britse deel. Onduidelijk is welk bedrag de Scandinaviërs voor de voormalige Hoogovens willen neertellen. Minister Wiebes heeft zich positief uitgelaten over de Zweedse toenadering. ‘De bedrijven zijn complementair en hebben grote ambities voor verduurzaming.’ Ook vakbond FNV is goedgeluimd. Volgens hen staat SSAB bekend als een ‘gezond en innovatief’ bedrijf.
4. Alliantie-directeur Maud Hoezen overleden
Maud Hoezen, financieel directeur bij woningcorporatie De Alliantie, is vorige week op 43-jarige leeftijd overleden. Ze was al geruime tijd ziek en gaf tijdens haar ziekte nog geboorte aan haar tweede kind. Hoezen werd in 2015 opgenomen in de Goudhaantjes-lijst met talentvolle bestuurders onder de 45. Oud-werkgever Mitros omschrijft haar in een in memoriam als een ‘deskundige, creatieve en intelligente bestuurder’.
5. Nederlandse topman beleeft spannende tijden bij AstraZeneca
Ruud Dobber werkt al bijna een kwart eeuw bij (rechtsvoorgangers van) farmaceut AstraZeneca, maar de immunoloog beleeft uitzonderlijke tijden. Het RvB-lid vertelt in Algemeen Dagblad dat hij in de coronastorm doorlopend in contact staat met Amerikaanse politici en hun adviseurs. ‘Ik kan alleen maar zeggen dat we tot nu toe heel goed samenwerken met de Amerikaanse overheid. De snelheid waarmee ze handelen en de steun die we krijgen zijn indrukwekkend. Ik heb daar geen klachten over.’ AstraZeneca werkt aan het zogeheten ‘Oxford-vaccin’ waar Nederland, samen met Frankrijk, Duitsland en Italië, 300 stuks van heeft besteld. Dobber geeft aan voor het eind van het jaar de resultaten van fase 3-studies te verwachten.
6. Must read: Zo vergaloppeerde ING zich met fintech
Het Financieele Dagblad publiceert een reconstructie van de overname van fintechbedrijf Payvision door ING. De grootbank moest bijna 200 miljoen afschrijven op de fintechbelofte en werd in verlegenheid gebracht door de porno- en gokklanten van het bedrijf. Eigenaar Rudolf Booker zou al lang met Payvision hebben lopen leuren, maar alleen Rocket Internet bood ver onder de vraagprijs. ‘Er is niets aan deze overname dat logisch is’, aldus een investeringsadviseur van een grote bank. Niet alleen zou Payvision dubieuze klanten hebben en al jaren op de radar staan bij buitenlandse banken wegens het opknippen van transacties, ook werd er door Booker weinig moeite gedaan voor de integratie van de twee bedrijven. ‘Toen we een keer samen aan tafel zaten, zei hij niet veel. Hij was op zijn iPad naar Ferrari’s aan het swipen‘, aldus een ingewijde.
7. Koffieautomaat: Medewerker moet brommen na oplichting pensioenfonds
Een 39-jarige medewerker van een horecapensioenfonds stal 75.000 euro uit de kas. Dit levert hem een celstraf van 10 maanden en een boete van 130.000 euro op. De man vervalste aanvraagformulieren en gebruikte fictieve adressen. Hij schakelde familie en vrienden in om via hun bankrekeningen het geld te krijgen. Een medeverdachte bekende dat hij een deel van het geld mocht houden. Het pensioenfonds wil niet alleen de 75.000 euro terug, maar ook de 100.000 euro die het aan bedrijfsrecherchekosten maakte.