1. Unieke overnamedeal tussen Albert Heijn en Jan Linders
En weer verdwijnt er een naam uit de winkelstraat. De zuidelijke supermarktketen Jan Linders gaat verder als franchisenemer van Albert Heijn. Tientallen winkels worden omgebouwd en het bedrijf neemt ook tien bestaande AH-vestigingen over.
Volgens supermarktdeskundige Laurens Sloot is een deal als deze, waarbij Jan Linders zeggenschap houdt over de filialen, nog niet eerder voorgekomen. De stap zelf verbaast hem niet. ‘Je ziet dat supermarkten de prijzen niet voldoende kunnen verhogen om de marges op orde te houden, terwijl ze wel allemaal bezig moeten zijn met het doorontwikkelen van e-commerce of gemechaniseerde of gerobotiseerde distributiecentra. Dat zijn zaken waarvoor je dan te klein gaat worden’, zegt Sloot tegen de NOS.
2. PostNL wint rechtszaak tegen kleine pakketbezorger
Knijpt PostNL onderaannemers uit? Dat beweerde Ruud Wassenaar, eigenaar van een pakketbezorgbedrijf uit Nieuw-Vennep met 25 medewerkers. Hij sleepte het postbedrijf voor de rechter en sprak tijdens de zitting van ‘asociaal beleid’. Hij eiste met terugwerkende kracht ‘een minimaal redelijk uurtarief’ en ‘een redelijk stoptarief’, het bedrag dat pakketbezorgers ontvangen per stop die ze maken.
De rechtbank in Den Haag koos woensdag de kant van PostNL. Volgens de rechter is niet duidelijk in hoeverre Wassenaar heeft geleden onder de lage tarieven die PostNL zou betalen.
3. ASML-topman hekelt Amerikaanse chipregels
De Verenigde Staten dringen aan op een exportverbod van ASML naar China. Topman Peter Wennink van het Veldhovense bedrijf bijt in een interview met NRC van zich af. Hij vindt dat de chipmachinemaker al genoeg heeft ingeleverd, met name als het gaat om de revolutionaire EUV-machines die 100 miljoen euro per stuk kosten.
‘Wij mogen geen EUV meer leveren aan China. En EUV is de helft van onze omzet. Nu komt 15 procent van onze omzet uit China, bij Amerikaanse chipmachineleveranciers is het 25 of soms meer dan 30 procent’, aldus Wennink. ‘Amerikaanse bedrijven hebben er profijt van dat wij geen EUV aan China mogen leveren.’
Lees ook: Het ongelooflijke succesverhaal van ASML, de chipmachinemaker uit Veldhoven
4. Racisme bij BuZa: medewerkers zijn geschokt en stomverbaasd
Uit intern onderzoek bleek maandag dat er op het ministerie van Buitenlandse Zaken sprake is van racisme en discriminatie. Reden voor de Volkskrant om de stemming te peilen bij (oud-)werknemers. Een deel herkent zich niet in de conclusies van het rapport. ‘Het werk bestaat juist uit het voortdurend omgaan met andere culturen en iedereen is zich buitengewoon bewust van de gevoeligheden.’
Anderen spreken juist van een corporale en gesloten cultuur, waarin fout gedrag nauwelijks gecorrigeerd wordt. ‘Jonge mensen weten al dat er heel veel moet veranderen op het ministerie’, aldus een anonieme diplomaat. ‘Laat de oude witte mannen aan de top zelf eens op cursus gaan.’
5. Leidse pillenfabriek InnoGenerics valt toch om
De grootste medicijnfabriek van Nederland, InnoGenerics in Leiden, is woensdag door de rechtbank failliet verklaard. Het bedrijf werd in 2019 nog overeind gehouden met overheidssteun, toen de Indiase eigenaar Aurobindo de deuren wilde sluiten. Begin oktober vroeg InnoGenerics financiële steun van onder meer de staat, maar niemand bleek bereid de portemonnee te trekken.
‘Ook met een nieuwe investering kan continuering van de huidige bedrijfsvoering niet worden gewaarborgd’, aldus minister Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Hij vreest dat er op termijn een tekort aan medicijnen kan ontstaan door het faillissement. InnoGenerics produceerde en verpakte patentvrije geneesmiddelen tegen een groot aantal kwalen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Supermarkten doen te weinig om gezond eten te promoten
Supermarkten sloten zich in 2018 aan bij het Nationaal Preventieakkoord om gezond eten te stimuleren. Vier jaar later is daar nog weinig van terechtgekomen, constateert stichting Questionmark in het AD. Ongezonde producten voeren nog altijd de boventoon in de winkels en bij aanbiedingen. Alleen Lidl en Ekoplaza voerden wezenlijke verbeteringen door.
‘Terwijl de helft van de volwassenen en een op de zes kinderen in Nederland overgewicht heeft’, zegt Diena Halbertsma, voorzitter van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie tegen de krant. ‘Bovendien komt 70 procent van wat wij dagelijks eten uit de supermarkt. Supermarkten hebben daarom een grote invloed op onze boodschappenkeuzes.’
Lees ook: Hoe TommyTomato kinderen op de basisschool meer groente wil laten eten
7. Bij de koffieautomaat: Vooral praktische cadeaus in kerstpakketten
Wat zit er dit jaar in jouw kerstpakket? Grote kans dat het praktische dingen zijn. Werkgevers kiezen daar steeds vaker voor, schrijft het FD. In coronatijd kregen werknemers bijvoorbeeld schermreinigers, een mok en een notitieblokje cadeau, dit jaar gaat het om boodschappen, een elektrische aansteker of fleecedekens.
Vooral warmte is dit jaar een belangrijk thema, zien aanbieders van relatiegeschenken. ‘Dekens, vaak bedrukt met een logo van het bedrijf, zijn dit jaar niet aan te slepen’, aldus Dolf Blomhert van All Gifts.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates