1. Ceo Air France-KLM: ‘We gaan alles doen om krimp van Schiphol van tafel te krijgen’
Air France-KLM, dat voor het eerst in drie jaar weer winst maakt, wil zich niet neerleggen bij een krimpscenario van Schiphol. In gesprek met het FD zegt ceo Ben Smith ‘er alles aan te zullen doen om de kabinetsplannen van tafel te krijgen.’
Smith zegt: ‘Schiphol is een internationale overstapplaats, een voorbeeld voor veel andere luchthavens in Europa. Air France-KLM zal er veel last van hebben, want wij hebben al investeringsbesluiten genomen gebaseerd op de 500.000 vliegbewegingen per jaar die waren afgesproken.’
2. DNB verliest zaak tegen twee oud-bestuurders van DeGiro
DNB is onderuit gegaan in een zaak tegen twee oud-bestuurders van DeGiro. Volgens de centrale bank zijn de twee niet betrouwbaar, op basis van hun langlopende dossier bij collega-toezichthouder AFM. DNB wilde er daarom voor zorgen dat de twee niet langer kunnen werken in beleidsbepalende functies in de financiële sector. Ook moesten ze het grootste deel van hun aandelen in DeGiro en een andere deelneming afstoten.
De rechter heeft daar een streep door gezet. De twee oud-bestuurders zeggen in een reactie ‘opgelucht te zijn’, schrijft het FD. DNB wil vanwege ‘toezichtvertrouwelijkheid’ niet reageren.
Lees ook: Waarom DeGiro voor 250 miljoen euro in Duitse handen komt
3. Ferdinand Vaandrager interim-cfo ABN Amro
Ferdinand Vaandrager gaat vanaf 1 mei aan de slag als interim-cfo bij ABN Amro. Hij is nu nog hoofd investor relations bij de bank. Eerder werkte Vaandrager in het Verenigd Koninkrijk en Nederland in verschillende commerciële leidinggevende functies op het gebied van corporate en institutioneel bankieren en financiële markten bij ABN Amro, Royal Bank of Scotland en Citigroup.
Vaandrager vult het gat op dat cfo Lars Kramer vorige maand achterliet, nadat hij plotseling stopte. Kramer is de nieuwe cfo van First Abu Dhabi Bank (FAB), de grootste bank van de Verenigde Arabische Emiraten.
4. Woensdag en vrijdag opnieuw stakingen in streekvervoer
Medewerkers in het streekvervoer staken woensdag en vrijdag opnieuw. Volgens bestuurder Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer is ‘de grens bereikt’. De medewerkers willen een nieuwe cao met een loon dat meestijgt met de inflatie. FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar, CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden.
Volgens Fred Kagie, voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), is dit geld er niet, omdat de marges in het openbaar vervoer klein zijn en omdat veel vervoersbedrijven sinds corona verlies draaien. Het loonbod van de VWOV bedraagt een stijging van 8 procent.
5. Facebook en Instagram experimenteren met betaalde abonnementen
Facebook en Instagram beginnen, in navolging van Twitter, met een betaalde abonnementsvorm. Gebruikers die betalen kunnen hun account verifiëren en toegang krijgen tot extra functies. Dat maakte Meta-topman Mark Zuckerberg bekend in een post op Facebook.
De dienst is vanaf volgende week beschikbaar in Australië en Nieuw-Zeeland, de rest van de wereld volgt mogelijk later. De abonnementen worden aangeboden vanaf 11,99 dollar per maand. Socialemediabedrijven willen met betaalde abonnementsvormen nieuwe inkomstenbronnen aanboren. Nu zijn ze financieel grotendeels afhankelijk van advertenties.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Paul Polman: werknemers lopen weg bij niet-duurzaam bedrijf
Voormalig Unilever-ceo Paul Polman waarschuwt bedrijven dat ze werknemers kwijtraken als ze zich niet inzetten voor een betere wereld. Polman liet een enquête uitvoeren onder vierduizend Britten en Amerikanen, de Net Positive Employee Barometer. Daaruit blijkt dat werknemers een goed salaris, flexibiliteit en meer welzijn belangrijk vinden, maar dat zij het ook heel belangrijk vinden dat het werk voldoening geeft, doordat hun organisatie bijdraagt aan een betere wereld.
‘Vergeet quiet quitting, dit is de tijd van conscious quitting’, zegt Polman op LinkedIn. Bij conscious quitting laten werknemers hun carrière afhangen van hun overtuigingen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid.
Lees ook: Met deze 7 stappen verdwaal je niet in de jungle van duurzaamheid
7. Bij de koffieautomaat: IBM-topman: AI maakt medewerkers overbodig
IBM-ceo Arvind Krishna verwacht dat werk op afdelingen als personeelszaken en de klantenservice niet langer door mensen worden gedaan, maar wordt overgenomen door kunstmatige intelligentie. Dat zegt Krishna in een interview met Financial Times. ‘Misschien kunnen we tools vinden die een deel van het werk vervangen, en dat is deze keer een goede zaak’, zegt de topman wijzend op het personeelstekort. Volgens Krishna worden administratieve taken in de gezondheidszorg en financiën ook overgenomen door AI.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates