Plus: Nieuwe wet na commotie rond Delta-topsalaris; AH-to go bij de pomp, en wat een Brexit écht betekent.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Ahold en Delhaize-top zien af van fusiebonus
Na veel commotie in de samenleving hebben Ahold en Delhaize besloten af te zien van de omstreden 'synergiebonus' die hun topbestuurders zouden krijgen bij een geslaagde fusie tussen beide supermarktconcerns. Ahold liet dinsdag weten dat onder investeerders en andere belanghebbenden 'geen breed draagvlak' is voor deze innovatieve beloning.
Voor Ahold-ceo Dick Boer zou de synergiebonus neerkomen op een jaarsalaris aan aandelen, voor zijn Delhaize-collega Frans Muller 1,5 miljoen euro plus een aandelenplan van 1,5 jaarsalaris. Het beloningsvoorstel voor in totaal 6 topbestuurders stond op de agenda voor een buitengewone aandeelhoudersvergadering van Ahold maandag, maar is daar nu vanaf gehaald.
2. 'Belasting ontwijken in EU wordt lastiger'
De EU-lidstaten hebben donderdag afgesproken om automatisch informatie uit te wisselen over de belastingen die multinationals betalen die in meerdere EU-landen actief zijn. Het akkoord werd donderdag bereikt bij een vergadering van ministers van Financiën en Economie in Brussel. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat grote bedrijven niet langer belasting ontwijken in de landen waar ze winst maken.
Bedrijven moeten jaarlijks bepaalde belastinggerelateerde informatie verstrekken aan de autoriteiten in elk belastinggebied waarin zij actief zijn. Het gaat dan onder meer om informatie over de omzet, de winst, al afgedragen belasting en het aantal medewerkers. Lidstaten krijgen 12 maanden te tijd om de maatregelen in eigen land in te voeren.
3. Nieuwe wet topinkomens in de maak
Overheidsdeelnemingen, in handen van provincies en gemeenten, moeten nog dit jaar onder de wet normering topinkomens vallen. Dat heeft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) gezegd in reactie op het salaris van de voormalige directeur van het Zeeuwse energiebedrijf Delta, Arnoud Kamerbeek, die na een rel over zijn salarisverhoging van 120 duizend euro vertrok en een vertrekpremie meekreeg van 800 duizend euro.
In de Tweede Kamer noemde Plasterk Kamerbeeks salaris van 520 duizend euro 'van de gekke, krankjorum'. Plasterk reageerde op mondelinge vragen van SP-kamerlid Van Raak, die wil dat de vertrekkende topman van het noodlijdende Delta zijn vertrekpremie inlevert. 'Acht ton voor een bestuurder die er een puinhoop van heeft gemaakt, hoe is dat mogelijk?' Plasterk zegde daarop toe deze zomer, bij de evaluatie van de wet normering topinkomens, te onderzoeken of overheidsdeelnemingen als Delta en netwerkbedrijven als Liander voortaan ook kunnen vallen onder de balkenendenorm (tot 179 duizend euro per jaar).
Plasterk noemde Kamerbeeks salaris 'van de gekke, krankjorum'.
4. Zeventien verdachten in VW-onderzoek
Duitse aanklagers hebben 17 mensen aangemerkt als verdachte in het onderzoek naar de 'sjoemelsoftware' van automerk Volkswagen. Eerder was er nog sprake van 6 verdachten. Volgens aanklager Klaus Ziehe zijn onder de verdachten echter geen leden van het bestuur van het Duitse automerk.
Ander 'sjoemelnieuws': de Duitse verzekeraar Allianz gaat nog deze maand Volkswagen aanklagen vanwege de prijsdaling die het aandeel van de automaker doormaakte als gevolg van de affaire met sjoemelsoftware. Als Allianz daadwerkelijk de gang naar de rechter maakt, gaat het om de eerste grote organisatie die een zaak start vanwege de gedaalde waarde van de aandelen. VW heeft al 6,7 miljard euro vrijgemaakt voor kosten door het schandaal en de verwachting is dat deze stroppenpot nog flink oploopt.
5. AH-'to go' open bij 6 BP-pompen
Bij 6 BP-tankstations, verspreid over het hele land, wordt vanaf de herfst geëxperimenteerd met ‘Albert Heijn to go’-winkels. De shops krijgen volgens het supermarktbedrijf 'een breed aanbod van vers eten en drinken voor onderweg én de vergeten boodschap voor thuis.' Daarbij gaat het, naast het voor benzinestations gangbare assortiment, om producten als quinoasalade, verse groentesappen en water met verse munt en framboos, aldus Ahold.
6. Roto Smeets schrapt banen
Grafisch concern Roto Smeets heeft voor 90 man personeel ontslag aangezegd voor de vestiging in Etten-Leur. Volgens topman Joost de Haas bestaat er nog een minieme kans dat de vestiging open zal blijven, mocht Roto er in slagen nieuwe orders binnen te slepen. Hij waakt echter voor te veel optimisme. 'Als er niets verandert is het half april afgelopen voor deze vestiging.'
7. Wat een Brexit écht voor Europa betekent
Of er nu een Brexit komt of niet, is nog even afwachten. Maar Morgan Stanley heeft alvast een afschrikwekkend beeld van de gevolgen geschetst. In een rapport dat heet 'What Brexit Would Mean For Europe' laten analisten van de bank zien wat er kan gebeuren in de hele EU in het geval van een vertrek van de Britten. En daar wordt niemand vrolijk van…
Niet alleen in het VK zelf, maar in de hele EU zullen de gevolgen flink zijn, in alle denkbare scenario's, aldus de bank, die daarvoor onder meer data van Eurostat heeft gebruikt.
8. Manager van de dag: Marcelo Odebrecht
Zo ben je ceo van het grootste bouwbedrijf van Zuid-Amerika, zo zit je 19 jaar achter tralies. Het overkwam Marcelo Odebrecht, voorheen een van de machtigste zakenmensen van Brazilië, de 47-jarige 'Prins van de aannemers', die tot de celstraf veroordeeld werd vanwege zijn rol in een corruptieschandaal.
Odebrecht, het naar zijn familie vernoemde bouwbedrijf, bouwde onder meer veel stadions voor de Olympische Spelen en het WK voetbal. Hij is veroordeeld voor omkoping, het witwassen van geld en lidmaatschap van een criminele organisatie.
9. Getal van de dag: 965 miljoen
De bestedingen van adverteerders aan televisiereclame zijn in 2015 met 1 miljoen euro gestegen tot 965 miljoen euro. Van het totale bedrag werd 854 miljoen euro besteed aan reclamespotjes en 111 miljoen euro aan zogenoemde non-spotreclame, waarbij adverteerders een programma sponsoren, aldus SPOT, centrum voor televisiereclame.
De omzet van reclamespotjes steeg met 0,5 procent, terwijl de omzet van de non-spotmarkt met 2,7 procent kromp. De verklaring daarvoor wordt gevonden in het feit dat in even jaren altijd meer sport op tv te zien is, zoals in 2014 de Olympische Winterspelen en het WK voetbal in Brazilië. Over de jaren heen blijken sponsors in zulke even jaren meer te investeren in non-spotreclame.
10. Koffieautomaat: groot tekort aan whisky dreigt
Er dreigt op de wereldmarkt een groot tekort aan betere whisky. De populariteit van oudere en zeldzame single malt heeft volgens wijnspecialiste Jessie Guy-Ryan nu al voorraadtekort gecreëerd en dat wordt in de toekomst alleen maar erger, zegt ze, al zouden de Schotse producenten al wel allerlei oplossingen zoeken.
Over de afgelopen 10 jaar kende de wereldwijde whisky-export een stijging met 159 procent. Alleen al in de Verenigde Staten was er sprake van nagenoeg een verdrievoudiging. Voor bepaalde flessen van producent Pappy Van Winkle, die 9 jaar geleden nog voor 47 dollar werd verkocht, moest 2 jaar geleden al 982 dollar (!) worden betaald. Ook voor dit jaar moet volgens Guy-Ryan met belangrijke productietekorten en prijsstijgingen rekening worden gehouden. Snel inslaan dus!
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.