Plus: Albert Heijn gaat contactloos betalen, techreuzen schikken personeelskartel, domper voor NN en XP-stop stuwt Microsoft.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Ahold beste bedrijf van 2014
Ahold is door de lezers van Management Team uitgeroepen tot meest bewonderde bedrijf van 2014. Dat is gisteren bekend gemaakt tijdens het MT500-event in Amsterdam. De Zaanse multinational bekroont jarenlange sterke prestaties in het MT500-onderzoek met een eerste nummer 1-positie. Vorig jaar moest het Heineken nog voor zich dulden, dit jaar staat de bierbrouwer op de tweede plek. Internationaal gooit Apple de hoogste ogen. Het was dit jaar de 14e keer dat de Nederlandse managers hun favoriete bedrijven konden kiezen voor de MT500. Bijna 1 op de 4 managers (22,5 procent) nam Ahold in zijn of haar top 5 op. Bekijk de volledige top 50:
2. Camiel Eurlings beste bestuurder van 2014
Net als ieder jaar vroegen we jullie ook naar de beste bestuurder van Nederland. KLM-topman Camiel Eurlings werd het meest genoemd, gevolgd door Frans van Houten (Philips) en Dick Boer (Ahold). De vraag was: 'Wie vindt u op dit moment de meest inspirerende bestuurder van het Nederlandse bedrijfsleven?'. De respondenten konden kiezen uit een lijst met 30 ceo’s, samengesteld uit de topmensen van de grootste Nederlandse bedrijven en AEX-fondsen. De voormalige CDA-politicus Eurlings ontving niet minder dan 11 procent van alle stemmen. Lees verder:
3. Albert Heijn gaat contactloos betalen
Supermarktketen Albert Heijn gaat contactloos betalen invoeren in Nederland. Dat vertelde Lodewijk Hijmans van den Bergh van Ahold gisteren tijdens het MT500-event in Amsterdam. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan Management Team weten dat deze manier van betalen wordt ingevoerd bij alle AH to go's op NS-stations. Het gaat hier niet om betalingen via je mobiele telefoon, zoals Vodafone recentelijk introduceerde. 'Contactloos betalen werkt via je bankpas, niet je mobiele telefoon', aldus het bedrijf. ABN Amro en ING hebben de afgelopen maanden betaalpassen in de markt gezet die zijn uitgerust met een NFC-chip, waardoor de contactloze betalingen mogelijk worden. Eind mei zullen alle AH to go's op NS-stations betaalterminals hebben waar contactloos betaald kan worden.
4. Techreuzen kopen claims af
Apple, Google, Intel en Adobe kopen een miljardenclaim van 64.000 (oud) werknemers af. Ze schikken in de rechtszaak die was aangespannen namens de groep. Die beschuldigde de bedrijven ervan onderling afspraken te hebben gemaakt om elkaars personeel niet weg te kapen en op die manier de lonen te drukken. Hoewel de details van de deal officieel onbekend zijn weet The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen te melden dat er 324 miljoen dollar wordt betaald. De eis was 3 miljard. Steve Jobs (Apple), Eric Schmidt en Sergey Brin (beiden Google) zouden jarenlang met onderlinge afspraken de vrede tussen de bedrijven hebben bewaard. De zaak kwam aan het licht nadat een recruiter van Google toch een medewerker van Apple benaderde. Hierop ontstak Apple-directeur Steve Jobs in woede waarna Google-baas Eric Schmidt hem een sussende mail stuurde om te melden dat de recruiter zou worden ontslagen.
5. Domper voor NN
Verzekeraar Nationale Nederlanden krijgt geen uitstel in de zaak die door Vereniging Woekerpolis.nl tegen hen wordt gevoerd. NN wilde eerst een een uitspraak in een andere zaak bij het Europese hof afwachten. Een uitspraak die pas komend najaar verwacht wordt en daarmee onderdeel zou zijn van de vertragingstactiek van NN. De rechter gaf Woekerpolis.nl gelijk wegens de geringe relevantie. De zaak draait om de 700.000 polissen waarin verborgen risico's en kosten zaten en het bepalen van de schade die consumenten hierdoor leden. Wat precies de mechanismen onder de polissen zijn wil NN niet onthullen. Om de schade goed in te schatten, moet deze informatie bekend worden. Dat gaat nu gebeuren. Woekerpolis.nl heeft een vergelijkbare zaak aangespannen tegen Aegon.
6. Jaap Havekotte overleden
Jaap Havekotte, de oprichter van de oer-Hollandse schaatsenfabriek Viking, is overleden. Hij werd 102 jaar oud. Voordat hij de fabriek in 1948 startte met Co Lassche reed Havekotte nationale schaatskampioenschappen en internationale wedstrijden. Hij startte de productie van schaatsen in 1948 en bouwde Viking uit tot een wereldmerk. Viking innoveerde met de klapschaats en nam die als eerste in productie. Eerder reden helden als Ard Schenk en Kees Verkerk op zijn schaatsen. Tegenwoordig wordt Viking geleid door zoon Jaap Havekotte junior. Senior bleef volgens een verklaring betrokken bij Viking.
7. Uitfaseren XP legt Microsoft geen windeieren
De Nederlandse overheid betaalt ruim 3 miljoen euro aan Microsoft voor één jaar extra ondersteuning en updates van Windows XP. Het inmiddels 13 jaar oude besturingssysteem wordt sinds 8 april niet langer ondersteund, hierdoor ontstaat een beveiligingsprobleem. De staat heeft naar schatting tussen de 34.000 en 40.000 actieve XP-pc's draaien. Ook de gemeenten steunen zwaar op het oude systeem, circa 40 procent heeft nog XP-computers staan. Ook bijna alle geldautomaten draaien erop maar ook veel systemen in energiecentrales en sluizen worden via XP aangestuurd. Met het onderhoudscontract volgt het Rijk de de vijf grootste gemeenten, de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) en de VNG. Zij sloten twee weken geleden een ondersteuningsovereenkomst voor 1 jaar. Het echte geld zit in het uitfaseren van XP, want dat stuwt de aanschaf van modernere versies. Hoewel de totale omzet van Microsoft licht daalde in het eerste kwartaal en uitkwam op 20,4 miljard, was er volgens Microsoft zelf een onderliggende groei van 8 procent. Bij de besturingssystemen was er een groei van 19 procent.
8. Van Gansewinkel nog steeds in het rood
Van Gansewinkel schreef vorig jaar net geen zwarte cijfers. Het eerdere verlies van 61 miljoen euro werd teruggebracht tot 8 miljoen. Het bedrijf verwacht dat de druk op de volumes en marges binnen de inzamelmarkt blijven aanhouden. Het 'kleine' verlies was vooral te danken aan de winst die het bedrijf boekte op de verkoop van AVR Afvalverwerking. Dat onderdeel werd vorig jaar voor 943,7 miljoen euro verkocht aan een Chinees consortium onder leiding van Cheung Kong Infrastructure (CKI). De omzet van Van Gansewinkel daalde met 3 procent tot iets meer dan 1 miljard euro.
9. Getal van de dag: 1 miljoen
Ahold-topman Dick Boer verkoopt voor 1 miljoen euro aandelen. Niet omdat zijn vertrouwen in het door hem geleide concern opeens tanende zou zijn. Boer moet afrekenen met de fiscus, ook over de beloning in aandelen die hij ontving. Volgens een woordvoerder is het bedrag alleen bedoeld om die aanslag te betalen. Na de verkoop van zo'n 70.000 stuks bezit Boer nog 311.176 gewone aandelen, 145.321 voorwaardelijke aandelen en 594.693 prestatiegebonden aandelen. Tegen de huidge koers is zijn pakket 14,3 miljoen euro waard.
10. Koffieautomaat: обнюхивание
The Wolf of Wallstreet, Martin Scorsese's film over de intens slechte en supergehaaide beurszwendelaar Jordan Belfort, (gespeeld door Leonardo DiCaprio) mag toch – inclusief het overdadige drugsgebruik – worden vertoond in de de Russische stad Novosibirsk. Eerder verbood een rechter de vertoning van de film die de donkere kanten van het financieel roofkapitalisme belicht, wegens het veelvuldig snuiven van drugs. Scorsese zou reclame maken voor drugs en dat zou bioscopen die de film vertoonden op een boete van 800.000 euro komen te staan. Nu is dat verbod terug gedraaid, omdat de drugs en het drugsgebruik in de film 'onvervangbaar' zijn. Het snuiven (обнюхивание) mag in geheel Rusland worden aanschouwd.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.