1. AFM: Amsterdam wordt nieuwe Europese financiële centrum
Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) verwacht dat Amsterdam het Europese centrum voor de handel in aandelen en obligaties zal gaan worden als het Verenigd Koninkrijk eenmaal de EU heeft verlaten. Zo kan volgens AFM-bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven de Europese obligatiehandel, die momenteel nauwelijks bestaat in Amsterdam, voor 95 procent vanuit Amsterdam gaan worden verzorgd. Van Vroonhoven spreekt van een ‘stille, maar impactvolle omwenteling op de Europese kapitaalmarkten’. Op basis van ongeveer 150 gesprekken met belangstellenden voor een vergunning, concludeert ze dat de handelsinfrastructuur zich vanuit Londen naar Amsterdam gaat verplaatsen.
2. Universiteiten vrezen tekort aan AI-docenten
Nederlandse universiteiten vrezen een ‘braindrain’ op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Maarten de Rijke, directeur van het nationaal instituut voor kunstmatige intelligentie ICAI, uit tegenover het Financieele Dagblad zijn zorgen. De universiteiten vrezen dat hun promovendi massaal kiezen voor een carrière bij een Amerikaanse universiteit of in het bedrijfsleven. Een Nederlandse promovendus verdient als universitair docent bruto 60.000 euro per jaar. In het bedrijfsleven verdient diezelfde promovendus het dubbele, terwijl het salaris in de VS kan oplopen tot het vijfvoudige.
3. IBM doet grootste overname ooit
Techbedrijf IBM heeft zijn grootste aankoop ooit aangekondigd. Voor 34,4 miljard dollar neemt het softwarebedrijf Red Hat over. Hiermee wil het de concurrentie aangaan met Amazon en Microsoft op de clouddienstenmarkt. De achterstand van IBM ten opzichte van marktleiders Amazon en Microsoft is aanzienlijk. In het tweede kwartaal van dit jaar was Amazon de grootste aanbieder, met een marktaandeel van 31 procent. Daarachter volgen Microsoft met 18 procent en Google met 8 procent. IBM zou in het tweede kwartaal zelfs zijn ingehaald door Alibaba als vierde speler in die markt.
4. Stintum vraagt faillissement aan
Het bedrijf achter de elektronische bolderkar stint, Stintum, vroeg gisteren noodgedwongen faillissement aan bij de rechtbank. De stint kwam in de problemen na het dramatisch ongeluk op 20 september, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Op 1 oktober besloot minister van Nieuwenhuizen de stint ‘uit voorzorg’ van de weg te halen, omdat ze op basis van een verkennend onderzoek twijfels had over de veiligheid. Eigenaar Renzen stelt dat het onderzoek op basis waarvan de stint van de weg is gehaald niet klopt: ‘De stint is niet onveilig. We weten nog niet wat de oorzaak van het ongeluk in Oss is. We weten wel dat er nog nooit serieuze problemen zijn geweest.’
5. Manager van de dag: Serge Evers
Serge Evers volgt Winfryd de Haan per 1 januari op als directeur van De Haan Advocaten & Notarissen. Evers is nu nog directeur bij uitvaartverzekeraar Yarden, een functie die hij sinds 2011 bekleedt. De Haan kondigde onlangs na bijna veertig jaar zijn afscheid aan bij het grootste advocatenkantoor van Noord-Nederland. Onder zijn leiding groeide het kantoor van een kantoortje in de Groninger binnenstad naar vijf locaties door het hele land met in totaal 150 werknemers.
6. Tweet van de dag: Jamie Oliver
Jamie Oliver opende tien jaar geleden de deuren van zijn eerste Italiaanse restaurant. Al snel volgden ook andere vestigingen en Jamie’s Italian bleek een enorm succes. Maar dankzij de naderende Brexit werden ingrediënten te duur en de marges te klein. In totaal moest hij tot nu toe al 19 restaurants sluiten, waardoor ruim 600 man zonder werk kwam te zitten. Bovendien pompte Jamie nog ruim 14 miljoen euro uit eigen zak in de keten. Jamie blijft positief maar de cijfers zijn dat niet.
Jamie Oliver has 'no more money' to keep his restaurant business afloat.https://t.co/52N6iyPapy pic.twitter.com/Rd7zbf0Lw8
— LADbible (@ladbible) October 29, 2018
7. Koffieautomaat: Chinese condooms
De Nederlandse condoomfabrikant Wingman gaat een speciaal voor de Chinese man ontwikkeld condoom verkopen via webwinkel Alibaba. De in Nieuwegein gevestigde leverancier verwacht hiermee een aanzienlijke markt aan te boren, goed voor de afzet van tientallen miljoenen condooms per jaar. Anders dan de gebruikelijke omtrek van 56 millimeter is gekozen voor een variant van 52 millimeter. ‘En we testen nog een kleinere maat van 49 millimeter’, aldus commercieel directeur bij Wingman Paul Wiertz.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.