1. AEX naar hoogste stand sinds internetbubbel
Voor het eerst sinds 7 februari 2001 haalde de AEX gisteren rond 11.00 uur een stand van boven de 632,12. Daarmee is het hoogste punt sinds de internetbubbel van rond 2000 bereikt. De koersstijgingen van deze week zijn het resultaat van hernieuwd optimisme. In vrijwel alle westerse landen is ondertussen een begin gemaakt met de grootschalige vaccinatiecampagnes. Ook is er na vijf jaar eindelijk duidelijkheid over de wijze waarop de handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie eruitziet na het Britse vertrek uit de EU. Als klap op de vuurpijl ging de Amerikaanse president Trump in de nacht van zondag op maandag alsnog akkoord met een groot coronasteunpakket.
2. Producerende ondernemers weer positiever
Het gaat de goede kant op met het producentenvertrouwen in Nederland. Ondanks de tweede lockdown en het niet-afnemende aantal coronabesmettingen zien ondernemers in de industrie de nabije toekomst bijna weer positief in. Het cijfer voor het producentenvertrouwen verbeterde van -3,8 in november tot -0,4 in december, blijkt uit cijfers van het CBS. De verbetering zette zes maanden geleden al in. Alleen oktober liet een dip zien. Een stand boven nul geeft aan dat er meer optimisten zijn dan ondernemers die het somber in zien. Het producentenvertrouwen wordt gemeten door ondernemers te vragen naar drie zaken: hun oordeel over de voorraad (als die te groot is, dan is dat een slecht teken), hoe ze aankijken tegen de orderpositie (dus of er genoeg werk is) en de verwachte bedrijvigheid voor de komende drie maanden.
3. Het regent deals in private equity-land
Corona bracht de overnamemarkt begin 2020 abrupt tot stilstand en private equity moest noodmaatregelen bedenken voor de bedrijven die ze in bezit hadden. Maar inmiddels is het optimisme onder de investeringsmaatschappijen helemaal terug, en regent het deals. Overnamespecialisten zeggen het nog nooit zo druk te hebben gehad als in de tweede helft van 2020. De vakantieparken van Roompot worden verkocht, de slagerijen van Group of Butchers vinden een nieuwe eigenaar en tal van IT-bedrijven komen in de etalage. Zelfs de geplaagde warenhuisketen Hema vindt een koper in investeerder Parcom , dat optrekt met de familie achter supermarktketen Jumbo. De tweede lockdown, half december afgekondigd, zorgt niet voor een nieuwe terugslag.
4. Luxe modeplatform Mytheresa naar Wall Street
Het moederbedrijf van de Duitse online-luxemodeverkoper Mytheresa wil met een beursgang op Wall Street $150 mln ophalen. Dat blijkt uit documenten die zijn ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Internetretailers zoals Amazon, Zalando, Farfetch en Yoox Net-A-Porter groeien met hun modeverkopen in de huidige pandemie als kool. Ze pikken marktaandeel af van winkels die noodgedwongen gesloten zijn. Mytheresa komt voort uit de fameuze Amerikaanse winkelketen Neiman Marcus die afgelopen maanden in betalingsnood is geraakt. Het Duits-Nederlandse bedrijf zou het succes van het Britse Farfetch kunnen herhalen. Farfetch ging in 2018 naar Wall Street en heeft inmiddels een beurswaarde van ruim $20 mrd. De koers verdubbelde in twee maanden.
5. Volop interesse voor NOW-regeling 3
Het beroep van werkgevers op noodsteun is sterk gestegen na de aankondiging van de verscherpte coronamaatregelen half december. Dat blijkt uit de cijfers die het UWV bekendmaakte over het gebruik van de derde ronde loonkostensubsidie, beter bekend als de NOW. Ruim 81.000 werkgevers hebben voor de derde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) een aanvraag ingediend bij het UWV. Dat kon eigenlijk maar tot 13 december, maar het kabinet heeft de aanvraagperiode met twee weken verlengd vanwege de nieuwe lockdown. Daar is volop gebruik van gemaakt: een kwart van de aanvragen kwam pas daarna binnen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: De stille kracht achter Jumbo
Mooi portret van Ton van Veen, de stille kracht achter Jumbo. De financiële topman van Jumbo is de man achter de vele overnames door Jumbo, een keiharde onderhandelaar die het supermarktconcern vele overwinningen heeft bezorgd. Maar als een van z’n kinderen uit logeren gaat, vindt hij dat eigenlijk niks. ‘Ik wil alle vogeltjes gewoon op het nest’, zegt hij dan. Lezen!
7. Zoom-topic: Meeste doden sinds WOII
Niet eerder steeg in vredestijd het aantal overlijdensgevallen zo snel als afgelopen jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan het eind van 2020. Dit jaar stierven er in Nederland tot nog toe 162.000 mensen, 13.000 meer dan verwacht. ‘Sinds de Tweede Wereldoorlog is een dergelijke stijging van het aantal overledenen niet waargenomen’, stelt het CBS dinsdag. In de cijfers zijn mensen die overlijden in de laatste week van het jaar nog niet opgenomen. De aantallen zullen dus nog verder oplopen. Het CBS meldt elke week het aantal sterfgevallen in Nederland en of dat er meer of minder zijn dan verwacht. Sinds de uitbraak van het coronavirus worden die cijfers nauwgezet in de gaten gehouden. Vooral de zogeheten oversterfte is van belang: hoeveel meer mensen er tijdens de pandemie overlijden dan was geraamd op basis van de ervaring in andere jaren.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap updates