1. Nog meer onderzoeken naar fraude bij accountantskantoren
Vijf grote accountantskantoren doen intern onderzoek naar mogelijke examenfraude. Het gaat om BDO, Mazars, PwC, Deloitte en EY, schrijft het FD. Volgens de kantoren zijn er geen signalen dat er gefraudeerd is, maar zeggen ze het onderzoek te doen na vragen van toezichthouder AFM.
Het verzoek van de toezichthouder om onderzoek te doen volgde op de grote toetsfraude bij KPMG. Honderden medewerkers van dat accountantskantoor hebben onderling antwoorden uitgewisseld van verplichte toetsen.
2. VanMoof failliet verklaard
De Amsterdamse elektrische fietsenmaker VanMoof is failliet verklaard. Het bedrijf vroeg eerder al uitstel van betaling aan. ‘We zijn bedroefd, maar bovenal voelen we trots op wat we bereikt hebben’, schrijven oprichters Taco en Ties Carlier in een interne mail waarin het faillissement werd aangekondigd. De curatoren gaan op zoek naar kandidaten voor een doorstart, zodat ook reparaties weer kunnen worden uitgevoerd.
Voor VanMoof-bezitters is het inmiddels nóg lastiger om hun fiets te laten repareren. Ze kunnen nu ook nauwelijks meer terecht bij KwikFit, waarmee de Amsterdamse elektrische fietsenmaker sinds een aantal maanden een service-overeenkomst heeft. De door VanMoof zelf ontworpen onderdelen zijn op, waardoor reparaties niet meer uitgevoerd kunnen worden.
Sinds bekend werd dat VanMoof op omvallen staat, loopt het storm bij KwikFit. Dat zegt Pieter Bikker, directeur e-mobility bij KwikFit in BNR Mobility. KwikFit is met de elektrische fietsenmaker in gesprek om nieuwe onderdelen te krijgen.
3. Massaclaim van Nederlandse vrouwen tegen Bayer
Het Duitse farma- en chemieconcern Bayer is door Stichting Essure Claims voor de rechter gedaagd. 1.700 Nederlandse vrouwen hebben zich bij de claimprocedure aangesloten, net als zestien Nederlandse zorgverzekeraars. Het sterilisatie-implantaat Essure heeft volgens de vrouwen ernstige gezondheidsschade veroorzaakt, onder meer aan de eileiders en baarmoeder. De vrouwen eisen schadevergoedingen die oplopen tot 40.000 euro per persoon.
Bayer haalde de Essure in 2017 van de markt vanwege tegenvallend commercieel succes. Het concern zegt tegen het FD nog altijd overtuigd te zijn van de veiligheid en werkzaamheid van Essure.
4. Bol.com behaalt B Corp-certificering
Bol.com mag zich vanaf vandaag B Corp noemen. Om deze certificering te halen moet een bedrijf goed scoren op het gebied van duurzaamheid, ethiek en transparantie. Organisaties kunnen 200 punten halen in het certificeringsproces. Bedrijven hebben 80 punten nodig om een B Corp te worden, Bol.com behaalde 81,2 punten.
‘Wij zien de certificering niet als een doel op zich’, zegt Boukje Taphoorn, Chief Marketing & Sustainability Officer bij Col.com. ‘Met de B Corp-certificering gaan we een commitment aan voor de toekomst om onze positieve impact op de maatschappij steeds verder te vergroten.’
Lees ook: B Corp bestaat 10 jaar, maar ligt onder vuur: ‘Kritiek geven is oké, maar samenwerken is beter’
5. Tesla-bestuur schikt voor 735 miljoen dollar in zaak met pensioenfonds
De top van Tesla gaat 735 miljoen dollar aan beloning terugbetalen. Een pensioenfonds beschuldigde het bestuur van oneerlijke en excessieve toekenning van beloningspakketten en spande daarom in 2020 een rechtszaak aan. Tesla-topman Elon Musk, Oracle-oprichter Larry Ellison, James Murdoch, de zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch en de broer van Musk, Kimbal Musk zouden zichzelf sinds 2017 te veel betalen, stelde het pensioenfonds.
Met de schikking van 735 miljoen dollar komt er een eind aan het conflict. Onderdeel van de schikking is dat de top geen extra beloning krijgt voor de jaren 2021, 2022 en 2023 en dat de voorwaarden voor extra beloning opnieuw worden vastgesteld.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Bedrijven in onzekerheid na nationalisatie Carlsberg en Danone in Rusland
Bedrijven die nog opereren in Rusland zitten in onzekerheid over het risico dat hun divisies ook worden genationaliseerd. De Russische overheid heeft gisteren het Franse voedingsmiddelenconcern Danone en de Deense bierbrouwer Carlsberg overgenomen. Beide bedrijven waren in een vergevorderd proces om hun Russische dochterondernemingen te verkopen.
Een woordvoerder van Unilever zegt tegen de NOS dat het bedrijf zijn positie in Rusland ‘nauwlettend’ blijft volgen. ING, dat bezig is met het afbouwen van de activiteiten in Rusland, geeft aan geen inschatting te kunnen maken of de kans op nationalisering groter is geworden. ‘De situatie in Rusland en Oekraïne baart ons al zorgen sinds het uitbreken van de oorlog. Die bezorgdheid is niet verminderd.’
7. Bij de koffieautomaat: Pizzaprijzen schieten omhoog: 14 procent duurder
De pizzaprijzen in Italië schieten omhoog. Basisingrediënten zoals tomaten en mozzarella zijn flink in prijs gestegen. Maar de grote stijging komt vooral door olijfolie. Dat product is door de droogte ruim 26 procent duurder geworden.
Persbureau Bloomberg berekende dat een pizza margherita vorige maand 14 procent duurder was dan een jaar geleden. De stijging van de pizzaprijs is daarmee groter dan de totale inflatie in Italië. Die kwam namelijk uit op op 6,7 procent.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates