Plus: Nieuwe streamingdienst voor Nederlandstalige muziek, Fokker krijgt order voor JSF-onderdelen en kunstbeurs PAN Amsterdam is er weer.
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. ABN Amro voor 17,75 euro naar de beurs…
Vandaag is het zover: de langverwachte beursgang van ABN Amro. De bank maakt zijn comeback op Beursplein 5 tegen een introductiekoers van 17,75 euro, zo maakte de bank virjdagochtend bekend. Dat is aan de onderkant van de bandbreedte van 17-19 euro die eerder was vastgesteld. De Nederlandse Staat brengt in deze eerste tranche 20 procent van 940 miljoen aandelen naar de beurs en dat levert 3,3 miljard euro op. Tegen de introducitekoers is de hele bank 16,7 miljard euro waard, en dat is méér dan de circa 15 miljard waar minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën eerder rekening mee hield. Dus ABN Amro ceo Gerrit Zalm kan weer met alle recht zijn kenmerkende gulle lach tevoorschijn toveren.
2. …en wordt weer een volksaandeel
Nog meer ABN Amro, want bij de beursgang wordt de particuliere belegger niet vergeten. De bank is weer een heel gewone nationale retailbank geworden sinds de redding in 2008 die de Nederlandse Staat 21 miljard euro kostte. Ook het aandeel moet weer een volksaandeel worden, en daarom beloofde minister Dijsselbloem van Financiën dat particoliere beleggers in ieder geval 250 aandelen zouden kunnen krijgen, ondanks de grote belangstelling vanuit de professionele beleggingswereld. De minister houdt woord, zo blijkt vandaag: voor de particulieren die ze willen hebben, zijn inderdaad tot 250 aandelen beschikbaar.
3. Fastned trekt de stad in
Fastned begeeft zich na de snelweg nu ook in de stad. De exploitant van laadstations opent binnenkort een station in Den Haag, vertelt mede-oprichter Michiel Langezaal tegen Sprout. Klanten vragen om laadmogelijkheid in de stad, aldus Langezaal. Fastned kiest een schaalbare laadmogelijkheid in plaats van de losse laadpaal die gebruikelijk is. Fastned was vorig jaar Gamechanger bij MT. Lees meer over hoe Fastned elektrisch rijdend Nederland wil veroveren:
-
Zo wil Fastned een electrifying succes maken van de laadpaal
- Fastned-oprichter Bart Lubbers: 'We bouwen voor de komende 15 jaar'
4. Nieuwe streamingdienst voor Nederlandstalig
Er komt een nieuwe streamingdienst voor uitsluitend Nederlandstalige muziek: HitsNL. Voor 4 euro per maand krijg je onbeperkt toegang tot alle grote muzieklabels, dus het oeuvre van bijvoorbeeld Marco Borsato, Guus Meeuwis, Nick & Simon en Frans Bauer. Volgens initiatiefnemer Tom Peters, directeur van muzieklabel NRGY Music, worden liefhebbers van Nederlandstalige muziek niet goed bediend door internationale platforms als Spotify en Apple Music. 'We zijn bang dat het Nederlandstalige materiaal daar ondersneeuwt', zegt hij tegen NU.nl. HitsNL biedt ook betalen zonder creditcard, en dat is volgens Peters nu nog een drempel voor liefhebbers van Nederlandstalige muziek.
5. Fokker krijgt order voor JSF onderdelen
Fokker Technologies gaat voor de F-35 Joint Strike Fighter (JSF) deuren leveren die tijdens de vlucht kunnen worden geopend, bijvoorbeeld om in de lucht bij te tanken. De deuren moeten zeer licht zijn, maar toch grote krachten kunnen weerstaan. Bovendien moeten ze zo worden gemaakt dat het vliegtuig altijd onzichtbaar blijft op de radar. Met de opdracht is een bedrag van zo'n 100 miljoen euro gemoeid. De onderdelen worden gemaakt in de Fokkerfabriek in Hoogeveen, waar zo'n zeshonderd mensen werken aan het JSF-programma. Fokker is al sinds 2002 betrokken bij de JSF. Het bedrijf leverde onder meer bekabeling, vleugelonderdelen, kleppen voor remparachutes en stophaken voor het landen op vliegdekschepen. Van de JSF zullen naar verwachting enkele duizenden exemplaren worden gebouwd. Nederland heeft er 37 besteld.
6. Private equity hint op nieuwe recessie
De grote toestroom van vermogen naar private equity komt deels doordat beleggers zich proberen in te dekken tegen een nieuwe recessie die in het verschiet ligt, zei David Rubenstein medeoprichter en -ceo van het Amerikaanse private-equitybedrijf Carlyle donderdag op een private-equitycongres in Amsterdam: ‘Mensen denken dat er een nieuwe recessie om de hoek staat. Vandaar dat er juist nu veel geld naar de sector stroomt.' Rubenstein richtte zich op de aanwezige institutionele beleggers die de belangrijkste kapitaalverschaffers zijn voor durfinvesteerders als Carlyle: ‘De geschiedenis leert dat partners die instappen tijdens een correctie, goede resultaten behalen’. Rubenstein heeft volgens Forbes een geschat vermogen van 2,5 miljard dollar.
7. Nike gaat weer aandelen inkopen
Nike gaat de komende vier jaar voor 12 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Dit nieuwe inkoopprogramma komt boven op de lopende inkoop ter waarde van 8 miljard dollar, die volgend boekjaar wordt afgerond. Daarnaast verhoogt de sportartikelengigant het dividend begin volgend jaar met 14 procent. Verder gaat het bedrijf de aandelen splitsen.
8. NS verkoopt belang in cruiseterminal PTA
De NS doet zijn meerderheidsbelang in de Amsterdamse cruiseterminal PTA over aan het Havenbedrijf Amsterdam, dat al de overige 49 procent van de aandelen bezat. Het havenbedrijf betaalt de NS een kleine 3 miljoen euro om volledig eigenaar van de aanlegplaats bij het Centraal Station te worden. Cruisepassagiers zorgen jaarlijks voor zo'n 90 miljoen euro aan inkomsten voor Amsterdam en de regio. Onlangs spoorde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de NS aan om niet-kernactiviteiten, zoals horeca en busvervoer, af te stoten..
9. Getal van de dag: 1.500
Nederland heeft 1.500 extra agenten nodig om de veiligheid te waarborgen. Ook moeten agenten snel zwaardere wapens krijgen, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP tegen BNR Nieuwsradio. Volgens hem kunnen agenten nu niet goed optreden tegen terreur: ‘Die 1500 is een minumum’. Van de Kamp wil niet alleen 'blauwe' collega's maar ook 500 of 600 mensen ter ondersteuning, in bijvoorbeeld de recherche.
10. Koffieautomaat: Kunstbeurs PAN Amsterdam is er weer
Komende zondag opent kunstbeurs PAN Amsterdam in de hoofdstedelijke RAI weer de deuren. Oude meesters, moderne kunst, antieke meubelen en fotografie allemaal bijeen onder één dak, in dezelfde sfeer als internationaal icoon Tefaf, maar dan compacter van opzet. Deze impressie van de editie van vorig jaar laat zien wat de 125 exposanten u te bieden hebben:
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.