1. ING haalt deel personeel uit Londen weg vanwege Brexit
ING gaat een deel van de medewerkers in Londen naar het continent verhuizen. De bank had vlak voordat de Britten drie jaar geleden voor Brexit stemden juist besloten de beurshandelsactiviteiten te concentreren in Londen. Ook na het referendum bleef de bank bij haar oorspronkelijke plan, maar nu een No-Deal Brexit dichterbij komt, vindt topman Ralph Hamers het toch noodzakelijk een deel van de mensen terug te halen, schrijft Bloomberg.
2. Europese Commissie verbiedt fusie Europese treinbouwers Alstom en Siemens
De Europese commissaris Magrethe Vestager van mededinging houdt de voorgenomen fusie tussen de treinbouwers Alstom en Siemens tegen. De twee zouden samen in Europa te veel marktmacht krijgen. Het besluit van de Commissie leidt tot veel chagrijn in Parijs en Berlijn. De twee bedrijven probeerden juist de Europese kaart te spelen door erop te wijzen dat ze alleen samen een vuist konden maken tegenover de Chinese concurrentie.
3. ‘Kroonprinses’ van Tim Cook vertrekt bij Apple
Angela Ahrendts vertrekt bij Apple. Ahrendt was bij Apple verantwoordelijk voor de retailtak, de Apple Stores. Voordat ze vijf jaar gelden bij Apple aan de slag ging was Ahrendts CEO bij het chique modehuis Burburry. Onder haar leiding is het succesvole winkelconcept van Apple verder uitgebreid. Ahrendts wordt opgevolgd door Deidre O’Brien, op dit moment de hoogste personeelschef bij Apple.
4. Franse Uberconcurrent met Duits geld wil Londen veroveren
Waar Uber in Amerika een verbeten strijd uitvecht met Lift, had de taxi-app in Europa weinig directe concurrentie. Maar het van oorsprong France Chauffeur-Privé lijkt nu een serieuze bedreiging te gaan vormen. Het bedrijf, deels eigendom van de Duitse autofabrikant Daimler, heeft zijn ‘te Franse naam’ ingeruild voor het internationaler klinkende Kapten waarmee het nu ook Londen wil gaan veroveren, schrijft The Financial Times. Kapten claimt 2 miljoen actieve gebruiker te hebben in Frankrijk en 80.000 in Lissabon.
5. Zoek of gejat? 140 miljoen aan bitcoins weg na overlijden oprichter Bitcoin-beurs
Ruim 140 miljoen dollar aan bitcoins van gebruikers van het platform Quadriga is verdwenen. Quadriga, het grootste handelsplatform voor cryptovaluta in Canada, zelf zegt dat het probleem is dat de oprichter is overleden en niemand – ook zijn weduwe niet – over het wachtwoord van zijn laptop beschikt om het geld vrij te maken. Onderzoekers twijfelen echter aan de ze lening, schrijft The Wall Street Journal, en denken dat de bitcoins naar andere platformen zijn gesluisd.
6. Must read: De val van Carlos Ghosn
Het moment dat bekend werd dat Carlos Ghosn was opgepakt, klonk er applaus op de werkvloer van Nissan. Applaus voor de ondergang van dezelfde man die de Japanse automaker 18 jaar geleden van de ondergang had gered. De Wall Street Journal beschrijft in dit artikel (paywall) hoe Carlos Ghosn, topman van zowel Renault als Nissan en een van de machtigste mannen in de autoindustrie, ten val kwam.
7. Koffieautomaat: Superjacht van grootste oplichter aller tijden te koop
Wie nog op zoek is naar een superjacht: Equanimity is afgeprijsd. Het schip is in 2014 door een Nederlandse werf gebouwd en kostte destijds 250 miljoen dollar, maar mag weg voor elk bod boven de 100 miljoen. Dat meldt The South China Morning Post. Wat het schip echt bijzonder maakt is niet de prijs, maar de vorige eigenaar, de Maleisische zakenman Jho Low. Low is een van de grootste oplichters die ooit heeft rondgelopen. Low stal miljarden uit het Maleise staatsfonds IMDB, een verhaal dat uitgebreid is beschreven in het boek “Billion dollar Whale”. Het geld ging grotendeels op aan huizen, feesten met zijn ‘vriend’ Leonardo di Caprio en de verkiezingscampagnes van zijn politieke vriend en oud-premier van Maleisië Najib Razak. Razak zit inmiddels vast, maar Low zelf loopt nog steeds vrij rond, vermoedelijk in China of in Thailand. Op de meeste plekken in de wereld kan hij zich niet meer vertonen. Toen hij zich een tijd terug desondanks in de wateren rond Bali waagde werd zijn boot beslag genomen. De Maleisische overheid is de verkoper en heeft het geld hard nodig om de miljardenschuld af te betalen die Low heeft achtergelaten.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.