1. Fors hoger aantal fusiemeldingen
Bedrijven en organisaties in de publieke sector hebben vorig jaar in totaal 523 fusies en overnames gemeld bij de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat is een stijging van maar liefst 22 procent ten opzichte van 2015, toen er 429 fusies en overnames bekend werden gemaakt. Volgens de SER neemt het aantal fusiemeldingen sinds 2012 weer toe, waarbij het aantal fusiemeldingen sinds 2007 niet zo hoog is geweest als vorig jaar. De meeste meldingen hadden betrekking op de sectoren dienstverlening en industrie. Voor het eerst werden vorig jaar ook fusieplannen in de publieke sector gemeld, omdat de Fusiegedragsregels sinds oktober 2015 ook op de overheidssector, de zorg, het onderwijs en het vrije beroep van toepassing zijn.
2. Alibaba wil miljoen banen in VS creëren
Terwijl Donald Trump op Twitter China het leven zuur lijkt te maken spreekt hij in het echte leven met Chinese miljardairs over deals met Chinese bedrijven. Het Chinese internetbedrijf Alibaba wil zijn netwerk openstellen voor een miljoen kleinere bedrijven in de VS. Die Amerikaanse mkb-bedrijfjes kunnen op die manier hun producten verkopen aan de Chinese consumenten, wat binnen vijf jaar een miljoen banen in de VS zou opleveren. Jack Ma, bestuursvoorzitter van Alibaba, bezocht de aankomende president in diens Trump Tower in New York. De twee bespraken de nieuwste plannen van Alibaba.
3. Yahoo wordt geen Altaba
Verschillende media lieten weten dat Yahoo haar naam gaat veranderen in Altaba. De nieuwe naam zou een combinatie zijn van de woorden “alternative” en “Alibaba”. Yahoo heeft in Alibaba namelijk een 15 procent belang genomen ter waarde van 35 miljard dollar. Ondanks de geruchten verdwijnt de naam Yahoo niet volledig. Enkel het deel dat niet aan Verizon is verkocht zal omgedoopt worden tot Altaba. De Verizon deal, die in juli 2016 tot stand kwam ter waarde van 4,8 miljard dollar, zal hoogstwaarschijnlijk aan het einde van huidig kwartaal worden goedgekeurd. Daarbij zullen Yahoo ceo Marissa Mayer en vijf andere board members aftreden. Mayer gaf wel aan bij het bedrijf te zullen blijven.
4. Apple steeg 800 procent door iPhone
Gisteren was het precies tien jaar geleden dat Steve Jobs de iPhone introduceerde. Sindsdien is het aandeel Apple op de beurs met maar liefst 800 procent in waarde gestegen. De iPhone is bij het tienjarig jubileum binnen het grootste technologiebedrijf ter wereld nog altijd goed voor 63 procent van de groepsomzet. Toch was het niet zo dat de nieuwste iPhone 7 uit de schappen vloog als verwacht. Twee weken geleden liet de Nikkei Asian Review weten dat Apple de productie voor het eerste kwartaal van 2017 met 10 procent terug zal schroeven. Opvallend bij de nieuwste iPhone was het ontbreken van de zogeheten headphone jack, waardoor over gestapt zou moeten worden naar draadloze AirPods, die makkelijk kwijtraken. Mashable liet zojuist weten dat iPhone onlangs een app genaamd “Finder for AirPods” heeft verwijderd uit de App Store. Niet handig.
5. Manager van de dag: Tjalling Smit
De minister van Financiën heeft op voordracht van de Raad van Commissarissen van NS besloten om Tjalling Smit per 1 april 2017 te benoemen tot directeur Commercie & Ontwikkeling in de Raad van Bestuur (RvB) van NS. Smit is nu nog werkzaam als senior vice president digital bij Air France KLM. Daarvoor was hij onder andere vice president marketing & e-commerce bij Transavia. De directeur Commercie & Ontwikkeling is binnen NS verantwoordelijk voor de ontwikkel-, verkoop- en marketingactiviteiten. Smit treedt toe tot de RvB van NS, die naast de directeur Commercie & Ontwikkeling uit Roger van Boxtel (president-directeur), Bert Groenewegen (directeur Financiën), Marjan Rintel (directeur Operatie) en Susi Zijderveld (directeur Risicobeheersing) bestaat. De functie van directeur Commercie & Ontwikkeling werd tot nu toe waargenomen door Maurice Unck. Na ruim 14 jaar zal hij NS in de eerste helft van 2017 verlaten.
6. Tweet van de dag: Volkswagen
Voor het eerst is er een hooggeplaatste bestuurder van Volkswagen gearresteerd in verband met de sjoemelsoftwarefraude bij de autobouwer. In de VS werd Oliver Schmidt opgepakt, die er tot maart 2015 voor verantwoordelijk was dat het Duitse concern in de VS aan alle milieuregels voldeed.
The FBI arrested a VW executive for his suspected role in the emissions-cheating scandal. https://t.co/X5jBJdzvW0
— The Wall Street Journal (@WSJ) January 9, 2017
7. Koffieautomaat: Alexander Klöpping
Internetondernemer Alexander Klöpping doet illegale dingen en kreeg daar onlangs een boete van 300 euro voor. Hij vloog met zijn drone vanaf zijn dakterras in Amsterdam en kwam onder meer over de Dam en het Centraal Station. Even later ging de deurbel en stonden er twee agenten in zijn hal. Klöpping moest met zijn drone mee naar het bureau. Daar werd het apparaat in beslag genomen. Hij werd ondervraagd en kreeg later een brief van de politie. Daarin stond dat hij zich moest melden bij de Luchtvaartpolitie op Schiphol. De internetondernemer moest daar anderhalf uur lang vragen beantwoorden. ‘Hij vroeg bijvoorbeeld: waar heb je de drone gekocht? Alsof ik een illegale drugsdeal heb gedaan. Dus ik heb keurig geantwoord: bij de Apple Store, meneer.’
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.