1. Lidl passeert Jumbo in aantal bezoekers
Voor het eerst trekken Lidl-winkels meer bezoekers dan die van Jumbo. Dat melden vakbladen Adformatie en Distrifood. Het verschil is nog klein, maar experts noemen het een belangrijke mijlpaal. Jumbo’s marktaandeel (20 procent) blijft wel groter dan dat van Lidl (10 procent), doordat klanten bij Lidl minder uitgeven.
Om het consumentengedrag in kaart te brengen, kijken onderzoeksbureaus onder meer naar feitelijk en dagelijks winkelbezoek. Daaruit blijkt dat Lidl in februari, maart en april een flinke opmars heeft gemaakt. De afgelopen zes weken trok de discounter zelfs meer klanten dan Jumbo. De komende maanden moet blijken of deze trend doorzet. Albert Heijn blijft met afstand de grootste supermarkt van Nederland.
Lees ook: 6 redenen waarom de Lidl-formule werkt in Nederland
2. ACM lijkt akkoord met overname RTL door DPG
Na anderhalf jaar onderzoek staat toezichthouder ACM op het punt de overname van RTL door DPG Media goed te keuren, meldt het FD. Er zijn wel voorwaarden: de redacties van RTL Nieuws en Nu.nl moeten tien jaar gescheiden blijven. Met deze deal van 1,1 miljard euro voegt DPG televisie en streaming toe aan zijn portfolio, dat al kranten als de Volkskrant en het AD omvat.
Volgens DPG-ceo Erik Roddenhof is de overname nodig om sterker te staan tegenover internationale giganten als Netflix en Google. Critici zijn bezorgd dat de nieuwe mediareus een te sterke positie krijgt op de advertentiemarkt.
3. Nederlands bedrijf krijgt miljoenen voor plan om Noordpool te redden
Het Nederlandse bedrijf Arctic Reflections ontvangt 12 miljoen euro subsidie van de Britse overheid. Het bedrijf van Fonger Ypma en Tom Meijeraan ontwikkelt technologie die het Noordpoolijs moet verdikken. Door gaten in het ijs te boren en zeewater erop te spuiten, wil het bedrijf voorkomen dat het ijs in de zomer wegsmelt. Het doel is om 100.000 vierkante kilometer ijs (vergelijkbaar met IJsland) te behouden. De techniek wordt op kleinere schaal al gebruikt om bijvoorbeeld ijsbanen schaatsklaar te maken.
Lees ook: Arctic Reflections wil de smeltende Noordpool redden door zeewater op te spuiten
4. EU verlicht regeldruk ook voor middelgrote bedrijven
De EU wil middelgrote bedrijven (tot 500 medewerkers) dezelfde regelverlichting geven als het mkb, blijkt uit een uitgelekt document van de Europese Commissie, waar BNR over schrijft. Deze ‘small midcap enterprises’ met een omzet tot 100 miljoen euro krijgen onder meer vrijstellingen bij GDPR-dataregistratie en vereenvoudigde prospectussen bij beursgangen. Dit zou Europese bedrijven moeten helpen in de concurrentiestrijd met Amerikaanse en Chinese concurrenten. De plannen worden volgende week officieel verwacht.
5. Zorgen over toekomst bioplasticmaker Avantium
Aandeelhouders van Avantium maken zich zorgen over de bioplasticfabriek die het bedrijf heeft neergezet in Delfzijl, aldus het FD. De kosten ligger hoger dan verwacht. Het bedrijf wil daarom 40 miljoen euro ophalen door nieuwe aandelen uit te geven.
Avantium ontwikkelde een technologie om met suikers uit graan of maïs de grondstof furaandicarbonzuur, kortweg FDCA, te maken voor PEF, een plantaardige alternatief voor PET. Ceo Tom van Aken blijft geloof houden in het milieuvriendelijke plastic, maar vraagt om geduld. Albert Heijn gaat als eerste producten met deze verpakking verkopen.
Verder wil Avantium zijn technologie via licenties verkopen aan grote fabrikanten die meer geld hebben om op grote schaal bioplastic te maken. Tot nu toe is er maar één licentie verkocht. Andere bedrijven wachten eerst af of de fabriek echt goed draait.
6. En dan dit: Meta en Netflix verliezen strijd van Masai om klimaatprojecten
Een Keniaanse rechtbank heeft de vergunningen ingetrokken voor klimaatprojecten van Meta en Netflix in Kenia. De bedrijven kochten CO2-credits via het Northern Kenya Grassland Carbon Project, waarbij graslanden werden afgerasterd om CO2 op te slaan. Lokale Masai- en Borana-herders stapten naar de rechter omdat ze geen toestemming hadden gegeven en hun traditionele veeteelt werd bedreigd. Door de uitspraak verliezen de techbedrijven ongeveer 20 procent van hun ingekochte credits om hun CO2-uitstoot te compenseren.
Rondje funding 💸
- Het Amsterdamse bedrijf MarvelX heeft 5,3 miljoen euro aan seedkapitaal opgehaald, in een ronde geleid door EQT Ventures. Zijn AI-platform ClaimOS MaX automatiseert verzekeringsprocessen, met name voor het afhandelen van claims.
- TNO lanceert TNO Ventures. De organisatie wil hiermee veelbelovende technologie sneller naar de markt brengen via spin-offs én strategische investeringen in externe startups.
Rondje kwartaalcijfers 📈
- ABN Amro boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 619 miljoen euro, een daling van 8 procent ten opzichte van een jaar geleden. Toch was het beter dan analisten hadden voorzien. Het aandeel sloot woensdag dan ook 5 procent hoger. Dat was meteen weer voer voor overnamegeruchten. BNP Paribas, Deutsche Bank en Banco Santander zouden mogelijk azen op ABN.
Rondje transfers 🔄
- VVD-spindoctor Kees Berghuis volgt Bert Huisjes op en wordt nieuwe hoofdredacteur van omroep WNL. Dat melden bronnen aan diverse media, waaronder de NOS. Berghuis was in het verleden onder meer chef van de Haagse redactie van RTL Nieuws en politiek assistent van toenmalig minister van Financiën Gerrit Zalm.
Wat we ook lazen:
- Technondernemer Pieter Jansen: ‘Het ontbreekt in Nederland aan lef om startups op weg te helpen’ (FD)
- Baidu wil in Europa robotaxidiensten aanbieden, eerst in Zwitserland (WSJ)
- Rechter zet mogelijk streep door heffingen Trump: ‘Bom onder zijn beleid’ (BNR)
- Boeing ontvangt giga-order uit Qatar voor 200 miljard dollar na bezoek Trump (Reuters)