1. Ebusco mag extra geld ophalen van aandeelhouders
Ebusco krijgt nog een kans om de bedrijfsvoering op orde te stellen. De aandeelhouders stemden donderdagmiddag vrijwel unaniem in met een nieuwe kapitaalronde. Er moet 36 miljoen euro worden opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen, een zogeheten claimemissie. Het geld is bedoeld om een schuld van 33 miljoen euro af te lossen en zo een faillissement te voorkomen.
Met de huidige beurskoers wordt dat een flinke klus, schrijft het FD: die daalde donderdag met bijna 20 procent naar 41 cent. Met goedkeuring van de aandeelhouders wil de elektrische bussenbouwer vijf aandelen nu consolideren tot één. Verdere details komen volgens cfo Jurjen Jongma ‘spoedig’. Het begeleiden van de aandelenuitgifte wordt zijn laatste klus bij Ebusco; donderdagochtend werd bekend dat hij daarna opstapt.
Lees ook: Het radicale plan om Ebusco te redden: productie uitbesteden, alleen ontwerp blijft Nederlands
2. Duitse bouwer van vliegende taxi’s vraagt uitstel van betaling aan
Minder goed nieuws over een andere elektrische vervoerder: Lilium heeft donderdagmiddag uitstel van betaling aangevraagd voor twee werkmaatschappijen, meldt Reuters. Het Duitse luchttaxibedrijf onderzoekt nog of er gronden zijn voor insolventie voor de volledige groep. Lilium ontwikkelt vliegtaxi’s die verticaal kunnen opstijgen, bedoeld voor stedelijk vervoer. Het bedrijf heeft alleen nog geen toestemming om ze daadwerkelijk passagiers te laten vervoeren en is door de hoge aanloopkosten in geldnood geraakt. De startup mikte op staatssteun, maar daar zagen zowel het Duitse parlement als thuisbasis Beieren vanaf. Lilium wil nu tijd winnen om nieuwe financiers te vinden.
3. Google’s AI-deal met Anthropic onder vergrootglas in VK
De Britse Competition and Markets Authority (CMA) onderzoekt of de samenwerking tussen Google en Anthropic de concurrentie benadeelt. Aanleiding is de 2 miljard die Google vorig jaar in het AI-bedrijf heeft gepompt. Het gaat om een verkennend onderzoek: uiterlijk 19 december wordt besloten of er een vervolg komt.
AI-startups als Anthropic hebben ongekend veel computerkracht nodig voor de bouw van hun modellen. Daarvoor is samenwerking met bigtech onontkoombaar, schrijft het FD. Amerikaanse en Britse waakhonden vrezen dat deze markt straks ook door grote techbedrijven wordt gedomineerd.
4. LinkedIn krijgt miljoenenboete voor misbruik gebruikersdata
LinkedIn heeft een boete van 310 miljoen euro gekregen voor misbruik van gebruikersgegevens. Het zakelijke platform gebruikte data over gedrag op het platform – bijvoorbeeld met wie mensen contact hebben of naar wie ze zoeken – voor gerichtere reclames, zonder dat gebruikers daarvoor volgens NOS toestemming hadden gegeven. Het sociale netwerk hield ook gegevens over surfgedrag buiten LinkedIn bij. Ook hiervoor is niet op de juiste manier toestemming gevraagd.
De Ierse privacywaakhond DPC deed jarenlang onderzoek naar het sociale mediaplatform en heeft het bedrijf ook namens andere EU-lidstaten bestraft. LinkedIn hield al rekening met de boete, al tekent het bedrijf bezwaar aan.
5. Aandeelhouders Klarna stemmen bestuurslid weg
Gerommel aan de top bij Klarna. Bij de aandeelhoudersvergadering donderdag is op verzoek van het bestuur een van de bestuursleden de laan uitgestuurd. Mikael Walther werd door 87 procent van de aandeelhouders weggestemd. Volgens de Financial Times is dit een gevolg van een conflict tussen Klarna-oprichters Sebastian Siemiatkowski en Victor Jacobsson. Walther zou zich achter Jacobsson hebben geschaard en zich onder meer hebben verzet tegen een riant bonusprogramma voor Siemiatkowski.
Het geruzie aan de top komt op nogal onhandig moment. Klarna bereidt zich voor op een beursgang en de onrust maakt investeerders mogelijk voorzichtig.
6. En dan dit: Nike bekladt bruggen in Amsterdam
‘Grote commerciële schoenenboer bekladt illegaal onze bruggen.’ Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege is niet blij met de promoties voor Nike op meerdere viaducten in Amsterdam, die opdoken in het weekend dat de marathon werd gelopen. Het sportbedrijf kan de rekening voor de schoonmaakkosten verwachten, kondigt hij aan op X. Tegen RTL: ‘Al zullen ze ongetwijfeld zeggen dat ze het niet zelf hebben gedaan. Maar als we nu niet ingrijpen, hangt de stad vol met dit soort slogans.’
Al kun je je afvragen of andere commerciële partijen niet juist op ideeën worden gebracht. RTL rekent voor dat de schoonmaakkosten tot 900 euro bedragen (en daar krijg je een hoop extra media-aandacht voor), waar je voor een billboard buiten het centrum van Amsterdam 3500 euro per maand betaalt.
Grote commerciële schoenenboer beklad illegaal onze bruggen. Ze krijgen van mij iig de rekening van schoonmaken pic.twitter.com/huVfl8FCbj
— Jan-Bert Vroege 🏳️🌈 🏠🚿🧹📻🎼 (@jan_bert) October 22, 2024
Rondje kwartaalcijfers 📈
- Unilever heeft voor het vierde kwartaal op rij meer producten verkocht (+4,5%). De omzet kwam uit op 15,2 miljard euro. Vooral de ijsjesdivisie, een tak die het concern wil afsplitsen, deed het met een plus van 9,8 procent goed.
- Een opgewekte Elon Musk tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van Tesla. De marge kwam in de periode van juli tot en met september uit op 19,8 procent. Dat is hoger dan waar analisten op rekenden.
Wat we ook lazen:
- Nederland krijgt ‘ruime onvoldoende’ voor aanpak klimaatverandering (RTL)
- Deeptech-founders: Europe moet meer moed tonen (Sifted)
- Zonnepaneelhouder betaalt bijna 18 procent meer terugleverkosten dan in maart (Nu.nl)
- De nieuwe trend ‘founder mode’ heeft bedrijven en samenleving weinig te bieden (FD)