De business uit het nieuws van nu: HIJ komt, India gaat aan de coke en eindelijk een lach bij Facebook.
1. HIJ komt (Apple's iPhone 5)
Vandaag is het zover. De mediabuzzz rond de iPhone 5 is op zijn hoogtepunt gebracht en vandaag gaat topman Tim Cook HEM presenteren. Uiteraard wordt hij iets groter, platter, sneller en geavanceerder dan zijn (licht teleurstellende) voorganger uit 2010. Er hangt veel van af. Het is een riskante strategie die Apple volgt door zo zwaar in te zetten op maar één telefoon. Het bedrijf dankte vorig jaar 43 procent van de omzet aan de iPhone. Desondanks verwachten analisten tegenover Bloomberg dat er tegen het eind van de maand zeker 10 miljoen stuks zijn verkocht. Daar hangt ook het één en ander af voor Amerika. De introductie van de nieuwe Apple-gadget is goed voor een extra economische groei van een kwart tot een halve procent. Vergeet alleen niet bij alle opwinding nog even te stemmen.
2. India aan de coke
Coca Cola gaat vijf miljard dollar investeren om nu – eindelijk – de Indiase markt te gaan domineren. Net als eeuwige concurrent Pepsi slaagt het bedrijf er – naar verhouding – slecht in om de Indiase consument voor zich te winnen. De markt lijkt eindeloos: de 1,2 miljard inwoners drinken gemiddeld slecht 12 drankjes die door het concern worden geproduceerd. Wereldwijd ligt dat gemiddelde op 92. India heeft 350 miljoen jongeren (meer dan de opgetelde bevolkingen van Brazilië en Mexico) die steeds meer een stedelijke levensstijl hebben. Zij zijn de drivers van de groei. De softdrinkmarkt zal in 2015 een omvang hebben van 7,2 miljard dollar. Dat was in 2010 nog 3.1 miljard dollar.
3. Glimlach(je) bij Facebook
In zijn eerste on-stage interview wist Mark Zuckerberg iets van het geschonden beleggersvertrouwen te herwinnen. Nadat hij op de TechCrunch Disrupt conferentie op het podium publiekelijk erkende dat er fouten waren gemaakt bij de inschatting van de kracht van de mobiele ontwikkelingen en vertelde dat Facebook nu ‘a mobile company’ is en daar de komende 3 tot 5 jaar de focus op zal leggen, kreeg de koers een zetje. De aandelen stegen 4,8 procent. Overigens was de koers sinds de introductie op 17 mei al wel gehalveerd.
4. Fraude bij fonds KLM
Care For Blue, het steunfonds voor armlastig luchtvaartpersoneel, wordt momenteel door de veiligheidsdienst van KLM onderzocht wegens sterke verdenkingen voor fraude, schrijft De Telegraaf. Enkele tientallen werknemers van de luchtvaartmaatschappij zijn gehoord over grote geldbedragen die op onverklaarbare wijze verdwenen zijn. Het fonds bestaat al 60 jaar en zou ongeveer een miljoen te besteden hebben. Het hoofd van de KLM-veiligheidsdienst is een oud officier van justitie.
5. Geen Mexicaans kapitaal voor KPN
Jos Streppel, president-commissaris van het geplaagde KPN verwacht, geen kapitaalinjectie van grootaandeelhouder (28%) América Móvil om de balans te versterken. Dat twitterde MT-columnist en VEB-voorman Jan Maarten Slagter vanaf de buitengewone aandeelhoudersvergadering. De media waren niet welkom, net als de voor de poort protesterende werknemers. Geen kapitaal dus, maar wel een zoektocht naar synergie met het bedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim. Dat betreft vooral inkoop, internationale roaming en grootzakelijke klanten.
6. AIG spekt de staatskas
De redding van werelds grootste verzekeringsconcern AIG door de Amerikaanse overheid, bij het uitbreken van de financiële crisis in 2008, heeft de staat vooralsnog een mooie winst opgeleverd. Met nog een belang van bijna 16 procent in de broekzak, mogen Obama en de zijnen een plus van 15,1 miljard noteren. Geen onaardig rendement. De controversiële redding – moet een staat überhaupt wel een verzekeraar redden als die zelf zijn broek niet kan ophouden? – kostte destijds 182 miljard dollar.
7. Shell breekt met Odfjell
Olieconcern Shell brak gisteren per direct met tankopslagbedrijf Odfjell. Volgens Shell bleef het bedrijf sinds 1 augustus in gebreke, is er geen perspectief dat ze binnen afzienbare tijd wel aan hun contractuele verplichtingen kunnen voldoen, dus verscheurd Shell de contracten. Odfjell kwam in de problemen door een serie veiligheidsincidenten en werd vervolgens zo goed als stilgelegd door de milieu-inspectie in het Rijnmond gebied. Odfjell herstelt zich langzaam. Van de 283 opslagtanks die het exploiteert in de Rotterdamse haven zijn er nu a 19 in gebruik.
8. Peugeot rammelt
Dat de Franse auto-industrie het zwaar heeft is gevoegelijk bekend. Maar nu is het officieel en kan ook de regering onder leiding van Hollande er niet meer omheen. De Franse autofabrikant PSA Peugeot Citroen moet drastisch reorganiseren en zich aansluiten bij een grote, internationale partij. Het staat in een rapport in opdracht van de regering dat gisteren werd gepubliceerd. De oorzaak van de malaise wordt ook geduid: de onderneming heeft de afgelopen twee decennia een reeks strategische blunders gemaakt, waardoor het diep in het rood is beland.
9. Getal van de dag: 1,75
Eindelijk is er wetenschappelijk bewijs dat u – manager – uw extra salaris en leaseauto waard bent. Ondanks dat u de favoriete kop van jut bent, bent u waanzinnig nuttig. U bent – gemiddeld – 1,75 keer waardevoller dan een gewone medewerker. Tenminste, als u een goede baas bent en uw taak als mentor serieus neemt. Het onderzoek bekeek in eerste instantie naar de productiviteitseffecten van verschillende bazen, maar bereikt deze conclusie eveneens.
10. De Koffieautomaat: 'kruideniersmentaliteit'
De actie van Albert Heijn, gisteren om op vrij brute wijze twee procent korting bij zijn leveranciers af te dwingen heeft tot veel verontwaardiging geleid. LTO-voorman Albert Jan Maat, neemt het op voor de boeren in zijn achterband en eist dat de NMa onderzoek doet. Hij vindt de actie van AH getuigen van een ‘kruideniersmentaliteit’ (van het laagste allooi, dat wel). Dáár zullen ze in Zaandam vast wel hun geuzennaam aan willen ontlenen.
Tot zover de business uit het nieuws van 12 september 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.