1. Bunq gaat klanten alsnog compenseren
Bunq gaat klanten die de dupe zijn geworden van phishing en helpdeskfraude alsnog compenseren. Gedupeerden krijgen gemiddeld 85 procent van hun verloren geld terug, meldt de onlinebank in een persbericht. Bij de nieuwe coulanceregeling geldt het principe ‘schade volledig vergoeden tenzij’. Per geval kijkt bunq naar ‘zowel harde criteria als specifieke omstandigheden’, waardoor de bank alsnog kan besluiten om niet tot coulance over te gaan of de hoogte aan te passen. Hoeveel slachtoffers in beeld zijn en hoe groot hun schade in totaal is, geeft de bank niet prijs. De afgelopen maanden bleek dat bij bunq opvallend veel klanten van bunq door oplichterstrucs geld hadden verloren. De bank van Ali Niknam kreeg kritiek op zijn beveiligingsmaatregelen en gebrekkige klantenservice.
Lees ook: Hoe Bunq in het oog van de storm de communicatiefouten blijft opstapelen
2. Action leent 1,8 miljard om aandeelhouders te belonen
Action leent bijna 1,8 miljard euro om dividend uit te keren aan zijn eigenaren. Ook gaat het voor nog eens 250 miljoen eigen aandelen inkopen. Het meeste geld gaat naar de Britse investeringsmaatschappij 3i, die 55 procent van de koopjesketen bezit. Vorig jaar haalden de Britten een vergelijkbare truc uit en leende Action 1,4 miljard euro. Ondanks de schuldberg groeit Action sterk en is het winstgevend, wat blijkt uit de waardestijging van 3i’s belang tot 16,8 miljard euro.
3. Duitsland wil activiteiten TenneT toch niet kopen
De Duitse regering wil de Duitse activiteiten van netbeheerder TenneT na maandenlange gesprekken toch niet kopen. Een domper voor TenneT, dat met de overnamesom van tussen de 20 en 25 miljard euro de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Nederland deels had willen betalen. Vanwege de energietransitie geeft zowel de Duitse als de Nederlandse overheid er de voorkeur aan de eigen elektriciteitsnetten zelf in eigendom te hebben en te financieren. Duitsland zit echter te krap bij kas om TenneT Duitsland over te kunnen nemen.
4. Medeoprichter OpenAI begint concurrerende startup
Ilya Sutskever, voormalig chief scientist en medeoprichter van OpenAI, is zijn eigen AI-bedrijf begonnen. Met Safe Superintelligence Inc. (SSI) belooft hij exact wat de naam zegt. Ook bij ChatGPT-maker OpenAI, waar hij tot een maand geleden nog werkte, was Sutskever druk met de veiligheid van AI te verbeteren met het oog op de komst van ‘superintelligente’ AI-systemen. Juist de ruzie hierover leidde tot een breuk met zijn medebestuurders. Sutskever waarschuwde eerder dat superintelligente AI binnen tien jaar zou kunnen arriveren en dat het niet per se vriendelijk zal zijn, wat onderzoek naar manieren om het te controleren en te beperken noodzakelijk maakt.
Superintelligence is within reach.
Building safe superintelligence (SSI) is the most important technical problem of our time.
We’ve started the world’s first straight-shot SSI lab, with one goal and one product: a safe superintelligence.
It’s called Safe Superintelligence…
— SSI Inc. (@ssi) June 19, 2024
5. Aandeel vrouwelijke ondernemers blijft steken
Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit nauwelijks door, zegt ABN Amro in een nieuw rapport. Afgelopen jaren is hun aandeel blijven steken op 37 procent en ook de komende tien jaar dreigt dit te gebeuren. Volgens de onderzoekers kunnen banken en de overheid het aandeel vrouwen helpen vergroten door meer rekening te houden met de verschillende redenen waarom mannen en vrouwen een bedrijf starten. Vrouwelijke ondernemers in sectoren waar mannen dominant zijn, lopen volgens het onderzoek tegen cruciale uitdagingen aan. Zo is het lastiger voor hen om een stevig netwerk op te bouwen, wat weer leidt tot beperkte toegang tot kennis over het opschalen van een bedrijf en tot de benodigde financiële middelen.
6. En dan dit: Nina Storms-Brink duikt op bij ‘bizarre’ fusie
Nina Storms (vh Brink), ooit oprichter van World Online, is weer actief bij een beursgenoteerd bedrijf, meldt het FD. En dat leidt opnieuw tot gedoe. Via een fusie is haar 44-jarige dochter Karen Brink in februari de grootste aandeelhouder geworden van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Renovaro. Bij de fusie werden diverse vennootschappen van de Brinks samengevoegd en ingebracht in Renovaro tegen een waardering van 250 miljoen dollar maar het befaamde onderzoeksbureau Hindenburg Research spreekt van ‘zwendel’ en ‘de meest bizarre fusie die we ooit hebben gezien’. Renovaro, dat claimt met AI kanker in een vroeg stadium te willen opsporen, heeft zelf ook nogal een bont verleden. Bij de rechter klaagt een aandeelhouder nu dat de relatie met Brink is verzwegen. Die aandeelhouder is dan weer de echtgenote van een gewezen medisch adviseur, die geen arts bleek te zijn. Enfin.
Wat we ook lazen:
- Game Mania zoekt naar koper vanwege financiële problemen (Nu.nl)
- Snel plassen in de rust van Oranje: waterbedrijven verwachten ‘plaspauzepiek’ (Nu.nl)
- Fabienne Chapot is zakenvrouw van het jaar (FashionUnited)
- Amazon steekt miljarden in datacenters Duitsland (FD)
- Job van der Voort (Remote), Jan Baan (Omoda) e.a. genomineerd voor EY Entrepreneur of the Year (EY)