1. Revolutionaire plasticrecycler uit Heerenveen alweer failliet
De revolutionaire plasticrecycler Blue Cycle is vlak voor kerst failliet verklaard. Het Heerenveense bedrijf startte vorig jaar in een proeffabriek met het omzetten van plastic afval naar olie, maar kampte met hogere kosten dan verwacht. Een overnamekandidaat haakte op het laatste moment af vanwege de gevraagde investeringen. Volgens de curator bedraagt de schuld van het bedrijf zo’n 22 miljoen euro.
Blue Cycle haalde tientallen miljoenen op voor de ontwikkeling van de recyclefabriek. Onder meer een duurzaam investeringsfonds van de provincie Friesland stak 7 miljoen euro in het bedrijf. Interim-directeur Eric Witvoet is optimistisch over een doorstart. Lukt dat niet, dan verliezen de twintig medewerkers van Blue Cycle hun baan.
2. Amslod mogelijk gered: 3 kopers hebben interesse
Er zijn drie gegadigden voor een doorstart van de failliete e-bikefabrikant Amslod. Curator Ronald Klarus verwacht dat er zich nog meer kopers zullen melden voor het Meppelse bedrijf, dat vlak voor kerst failliet ging. Het bedrijf heeft 4.000 fietsen op voorraad en telt 83 medewerkers.
Amslod kwam in de problemen door lastige marktomstandigheden en verminderd vertrouwen van investeerders, nadat concurrent Stella Fietsen eerder al failliet ging. Klanten die hun fiets voor reparatie hadden ingeleverd, kunnen deze waarschijnlijk volgende maand ophalen. De winkels van Amslod blijven voorlopig gesloten.
Lees ook: Stella Fietsen failliet: hoe het succesvolle verkoopmodel juist de ondergang werd
3. BP kiest Duitsland boven Nederland voor waterstofproject
Het Britse energieconcern BP investeert in een grote groene waterstoffabriek in het Duitse Lingen, op 60 kilometer van de Nederlandse grens. Nederland vist achter het net, ondanks de nabijheid van offshore windparken en BP’s grote aanwezigheid in Rotterdam.
Het past in een trend, zeggen kenners tegen De Telegraaf. Steeds meer bedrijven mijden Nederland voor waterstofprojecten vanwege hoge energiekosten. De Nederlandse nettarieven zijn bijvoorbeeld zes keer zo hoog als in Duitsland.
Lees ook: ‘De Nederlandse waterstofeconomie kun je niet overlaten aan de markt’
4. Jumbo stopt met AI-camera’s tegen winkeldiefstal
Supermarktketen Jumbo stopt met het gebruik van kunstmatige intelligentie voor het opsporen van winkeldieven. Volgens ceo Ton van Veen past deze aanpak niet bij de klantvriendelijke uitstraling van het bedrijf. ‘Klanten zijn geen potentiële dieven’, zegt hij tegen De Telegraaf.
Vorig jaar werd er voor 100 miljoen euro bij Jumbo gestolen. Door de extra maatregelen is de diefstal in 2024 met 30 miljoen euro teruggebracht. Jumbo wil volgend jaar meer inzetten op sociale controle en intensievere steekproeven bij zelfscankassa’s.
5. Bankrekening bij grote bank ruim twee keer zo duur als in 2020
Een standaardbetaalrekening bij ING, Rabobank of ABN Amro kost gemiddeld 43,20 euro per jaar, tegen 18,60 euro begin 2020. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Bankenvergelijking.
ING voert met 151 procent de grootste prijsstijging door: klanten betalen vanaf januari 46,80 euro per jaar. Bij kleinere banken zoals SNS en Bunq blijven de verhogingen beperkt tot respectievelijk 25 procent en 33 procent. Buitenlandse digitale banken bieden nog wel gratis rekeningen aan.
6. En dan dit: Reclame op vulpistool tegen verveling tijdens het tanken
Wie zich verveelt tijdens het tanken kan nu naar tv kijken. Het Nederlandse bedrijf Smarter Nozzle heeft 500 vulpistolen uitgerust met minibeeldschermen die nieuws, recepten en reclames tonen. De schermen zijn nu in gebruik bij 72 tankstations en dat aantal moet volgend jaar verdubbelen. Directeur Pascal van Nisselroy wil in de toekomst gepersonaliseerde advertenties tonen op basis van kentekeninformatie.
Rondje eindejaarsinterviews 🎤:
- Jumbo-topman Ton van Veen over affaire rond Frits van Eerd: ‘Weinig mensen beseffen hoelang dit doorwerkt’ (Telegraaf)
- Bristol-ceo Elise Vanaudenhove na het faillissement: ‘Ik heb wel verdriet, maar geen trauma’ (De Tijd)
- Erwin Blokker (51) moest vader Jaap opvolgen, maar kon het niet: ‘Ik voelde de druk van die achternaam’ (Telegraaf)
- Mark van Baal dwong met Follow This een groenere beurskoers af, nu slaan de grote oliebedrijven terug (Trouw)
- Robert Swaak vertrekt in 2025 als ceo van ABN Amro: ‘We moeten de energietransitie niet op de lange baan schuiven’ (Telegraaf)
- ‘Statiegelddirecteur’ Hester Klein Lankhorst: ‘Dat zwerfafval hebben we onderschat’ (FD)
- Nieuwe baas Gasunie Willemien Terpstra: steun aan industrie is ‘topprioriteit’, anders ‘desastreuze gevolgen voor Nederland’ (Telegraaf)
Wat we ook lazen:
- De moeizame weg naar de robotaxi: miljarden verder, finish nog niet in zicht (Volkskrant)
- Met nieuwe cryptowet duwt EU cryptobedrijven weg (BNR)
- 25-jarig vastgoedpikkie is hoofdsponsor van FC Den Bosch (Quote)
- CO2 uitstoten is nu zo goedkoop dat het verduurzaming tegenhoudt (NOS)
- C&A-familie Brenninkmeijer verkocht voor 570 miljoen euro Belgisch vastgoed (De Tijd)