1. Cateraars Albron en Hutten gaan samen
Bob Hutten verkoopt het cateringbedrijf dat zijn naam draagt aan zijn grotere branchegenoot Albron. Hutten, kleinzoon van de oprichter van de Hutten Groep, verkoopt het Brabantse familiebedrijf omdat zijn dochters hebben aangegeven het niet te willen overnemen. Albron heeft 4.500 werknemers en is ook eigenaar van Coffeecompany, Hutten telt 2.400 werknemers. Samen hebben ze een omzet van 420 miljoen euro.
Hutten speelde zichzelf regelmatig in de kijker door de aandacht die het heeft voor onder meer duurzaamheid en de strijd tegen voedselverspilling. Albron is volledig in handen van een stichting. De helft van de winst van het bedrijf wordt in de onderneming gestoken, de andere helft is bestemd voor goede doelen. De overname is aangemeld bij toezichthouder ACM en de bedrijven hopen binnen vier tot zes weken op groen licht.
Lees ook: Sturen op geluk bij Hutten: ‘Vanuit emotie creëer je verbondenheid’
2. FrieslandCampina in handelsruzie met China getrokken
China kijkt naar FrieslandCampina in een onderzoek naar subsidies van de Europese Unie voor zuivelproducten die in China worden geïmporteerd. Het Nederlandse zuivelconcern is samen met twee andere Europese zuivelexporteurs door China op een onderzoekslijst gezet en moet mogelijk informatie aanleveren, meldt het ANP.
Het is een nieuwe zet van China in een oplopend handelsconflict met Brussel. Vorige week zette Beijing al stappen om tijdelijke heffingen op te leggen aan cognac uit de EU, als reactie op de extra importheffingen op Chinese elektrische auto’s. FrieslandCampina laat weten dat het bedrijf ‘desgevraagd en in overeenstemming met de wet- en regelgeving, de benodigde informatie met betrekking tot het onderzoek zal verstrekken’.
3. Forbion haalt 2,1 miljard op voor biotechbedrijven
De Nederlandse investeringsmaatschappij Forbion heeft 2,1 miljard euro opgehaald voor het financieren van nieuwe biotechbedrijven. Het gaat volgens het FD om een van de grootste Europese kapitaalrondes in de biotechsector ooit. Het geld is bestemd voor twee fondsen – een groeifonds van 1,2 miljard en een venturefonds van 890 miljoen voor startups – die investeren in jonge bedrijven die nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen.
De belangstelling van geldschieters is volgens Forbion aangewakkerd door de recente, lucratieve verkoop van zes biotechbedrijven waarin de investeringsmaatschappij eerder al geld had gestoken. De zes bedrijven brachten de afgelopen anderhalf jaar ieder meer dan 1 miljard dollar op.
4. Amnesty International: EV-makers scoren slecht op mensenrechten
BYD, Mitsubishi en Hyundai hebben het slechtst gescoord in een nieuwe mensenrechtenranglijst die Amnesty International heeft opgesteld met 13 grote fabrikanten van elektrische voertuigen. Het onderzoek onthult volgens Amnesty hoe ’s werelds grootste EV-fabrikanten niet voldoende laten zien hoe ze omgaan met mensenrechtenrisico’s in hun toeleveringsketens van grondstoffen als kobalt, koper, lithium en nikkel.
Gemeenschappen worden mogelijk blootgesteld aan uitbuiting, gezondheidsrisico’s en milieuschade door de snelle uitbreiding van mijnen die nodig zijn voor de metalen die worden gebruikt in batterijen van de auto’s. Mercedes-Benz, Tesla en Stellantis vormen de top 3. Helaas wordt er over de hele linie slecht gepresteerd, en scoort geen van de bedrijven hoger dan 51 uit 90 punten.
5. Pet-recyclaar Ioniqa failliet
Pet-recyclaar Ioniqa uit Eindhoven is failliet, net als onder meer het gelieerde Circular Pet Plastic Upcycling. Ioniqa claimt een unieke en baanbrekende oplossing te hebben gevonden voor het recyclen van petflessen, meldt RTL. Het bedrijf werd uitgeroepen tot ‘Nationaal Icoon’ en verbrandde tientallen miljoenen euro’s aan onder meer overheidssubsidies. Maar het duurt uiteindelijk te lang voordat zijn technologie geld zou opleveren.
Goedkoop nieuw (virgin) plastic uit olieproducten speelde Ioniqa ook parten. Verder zou het bedrijf last hebben gehad van een onderontwikkelde aanvoer van oude petflessen en het uitblijven van wettelijke standaarden voor recycling. Voor de bouw van een fabriek in Geleen haalde het bedrijf in 2019 een bedrag van 12 miljoen euro op bij het ministerie van Economische Zaken, het Nationaal Groenfonds, Coca-Cola en de aandeelhouders.
Lees ook: Zo maakt Ioniqa grondstof van colaflessen en fleecetruien
6. En dan dit: webshop in Chinese schoenen sluit na ingrijpen ACM
Webshop Ortho-relief uit Assen sluit per 1 november en start met het terugbetalen van gedupeerde consumenten na ingrijpen door de ACM. Die kreeg klachten over zowel de kwaliteit van de producten – orthopedische schoenen die rechtstreeks uit China werden geleverd – als de levertijd, de slechte bereikbaarheid van de klantenservice en de terugbetaling.
De ACM raadt consumenten die nog recht hebben op geld terug snel contact op te nemen met de webshop aangezien deze per 1 november uit de lucht gaat. Steeds meer webwinkels werken volgens het dropshippingmodel. Dit betekent dat zij producten verkopen die zij niet op voorraad hebben, maar die een derde partij – vaak in China – rechtstreeks naar de klant stuurt. Dat mag, maar dan moet de dropshipper daar wel duidelijk over zijn. Dat was in dit geval niet zo, zegt de ACM.
Rondje funding 💸
- Erasmus-spin-out Kaminari Medical heeft 3,8 miljoen euro opgehaald voor een nieuwe manier om vernauwingen in de aderen nauwkeuriger in beeld te brengen zodat ze beter behandeld kunnen worden. Het geld komt van Graduate Entrepreneur, NLC Health Ventures, Leiden University en Demcon Investment, Kaminari sloot ook een innovatiekrediet van 1,5 miljoen euro af bij RVO om zijn vinding sneller naar de markt te krijgen.
Rondje transfers 🏃
- Eelco Ockers (49) is de nieuwe ceo van Bruynzeel Storage Systems, maker van mobiele opslagsystemen. Hij volgt Alexander Collot d’Escury op die sinds 2019 ceo was van het bedrijf. Ockers was al cco bij Bruynzeel en daarvoor had hij twee jaar de leiding over vertical farmingbedrijf Plantlab.
Wat we ook lazen:
- Gerard Sanderink hangt gijzeling boven het hoofd in zaak tegen ex (Quote)
- Complete moderatieteam TikTok in Nederland ontslagen (Emerce)
- Spotify start met luisterboeken, ook van lokale uitgevers (Nu.nl)
- Chinese fabrikant komt met reusachtige windmolen van 26 MW (genoeg voor 55.000 huishoudens) (Renewablesnow)
- Huizenprijs dit jaar volgens ABN 8,5 procent omhoog door krapte en hogere lonen (Nu.nl)